Den alternativa poängligan

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg och jag har faktiskt tänkt att doppa tån lite i Silly season-poolen framöver, men innan dess kommer ett par summerande inlägg om säsongen 2014.

Skytteligor, assistligor och poängligor har de flesta antagligen hört talats om, termen skytteliga har väl i alla fall inte gått någon förbi som ens är i närheten av att vara fotbollsintresserad. Matematiken är basal: räkna antalet mål varje spelare gör under en säsong, den som gör flest vinner. Logiskt och simpelt!

För att komma fram till mina alternativa ligor krävs bara ett par små justeringar:

-Straffmål: En straff konverteras till mål i ~75% av fallen och det skiljer inte speciellt mycket mellan en dålig straffskytt och en bra sådan. Straffmål är därför i stort sett utbytbara och hade antagligen kunnat slås av en lagkamrat med nästan lika bra resultat. För eventuella scoutingsyften eller för att förutse framtida målskörd är antalet straffmål av ringa intresse, därför skalar vi bort alla de straffmål en spelare gjort under säsongen.

-Speltid: Det finns en mängd olika anledningar till varför en spelare missar en match. Skada, avstängning, uttagning, förlossning etc. För att utröna vem som varit mest effektiv när den väl fått chansen på plan tar vi spelarens målskörd justerat för straffmål och delar med speltid/90 för att få fram måttet

NPG90= (mål-straffmål)/(spelade minuter/90) d.v.s. antalet icke-straffmål en spelare har gjort per 90 minuter på planen.

NPG står för ”non penalty goals” och anledningen till att jag väljer att använda de engelska förkortningarna är att det redan finns en väl utbredd krets hobbyanalytiker som har vedertagna begrepp och definitioner som även jag tänkt följa här på bloggen. Skulle du som läsare bli intresserad av mitt lilla specialintresse och vilja läsa mer från andra, mer avancerade analytiker kommer du omedelbart känna igen uttrycken och förhoppningsvis få det lite lättare att ta till dig den informationen.

Nåväl, en justering till angående speltid ska vi göra innan vi får fram vår skytteliga. För att få fram siffror som överhuvudtaget är rättvisande för sanningen och hållbara över tid behöver vi en nedre gräns för hur få minuter spelaren i fråga får ha spelat för att räknas med i vår lilla liga. Christian Kouakou gjorde ett mål på 37 minuters spel vilket skulle innebära 2,41 mål per 90 minuter eller drygt 73 mål för 2700 minuter vilket motsvarar en säsong, vilket väl får anses som aningen orealistiskt att han skulle lyckas genomföra över tid. Vad man sätter den nedre gränsen till är kanske lite godtyckligt, jag har valt 450 minuter speltid vilket då motsvarar fem hela matchers erfarenhet, vilket är i minsta laget för att dra några långtgående slutsatser så man får helt enkel ta listan för vad det är. Ett alternativ som tar hänsyn till speltid jämfört med den ”vanliga” skytteligan.

För att kunna dra sina egna slutsatser inkluderar jag även antalet spelade minuter, så utan vidare spisning kommer här den alternativa skytteligan:

npg90alls2014

Lasse Vibe blir av med sin skytteliga-titel med en marginal på 0.02 mål per 90 min. Alhasan Kamara hoppar upp från en sjunde plats i den officiella skytteligan till en tredje plats här. Carlos Strandberg sticker ut som nytt namn. Henok Goitom, Simon Gustafson och Måns Söderqvist faller ur top 15.

Vi gör samma justering för antalet spelade minuter när det gäller assist, och får då fram följande alternativa assistliga.

ass90alls2014

Alvaro Santos flyger upp i topp men med relativt få minuter under bältet. Carlos Strandberg kan bevisligen inte bara göra mål utan slår sig in top 5 även på assistsidan, men även här relativt få spelade minuter. Markus Rosenberg & Strandberg de enda två spelarna som slår sig in top 15 på båda listorna.

När vi kombinerar de båda måtten, NPG90+Ass90 får vi följande alternativa poängliga:

sc90alls2014En otroligt imponerande säsong av Lasse Vibe som är direkt bidragande till 1,24 mål per 90 spelade minuter. Carlos Strandbergs prestation för en så ung spelare är än mer uppseendeväckande, förvisso endast 821 spelade minuter men man förstår att större klubbar pockade på uppmärksamheten och snappade upp yngligen. El Kabir, Rosenberg och Molins är etablerade namn i toppen medan man kanske inte riktigt tänkt på att Karl Holmberg bidrar med så mycket som 0,83 mål per 90 minuter. Det blir mycket intressant att se hans bidrag till 2015 års upplaga av Örebro SK.

Annonser

3 tankar om “Den alternativa poängligan

  1. […] veckan introducerade jag den alternativa poängligan för allsvenskan 2014. Idag kommer en kort uppföljning med exakt samma metod (inga straffmål […]

    Gilla

  2. […] han måste producera mer poäng. De tappra själarna som läser den här bloggen vet ju sedan det här inlägget om den alternativa poängligan att Holmberg sett till speltid redan gör massor poäng. […]

    Gilla

  3. […] det i åtanke kommer här en snabb återblick till ”Den alternativa poängligan” för allsvenskan 2014 som jag presenterat tidigare på bloggen. Idag fokuserar jag enbart på […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: