Crack – Bollinnehav kontra poäng.

Programmet som inte finns, som tar tid på tiden och som bedömer huruvida saker är crack eller ej. Jag syftar givetvis på Eurotalk, eller ”Nya” Eurotalk om man så vill. Ett mycket trevligt program i video eller podformat som varmt rekommenderas om man är intresserad av europeisk ligafotboll.

Idag tänkte jag bena lite i vad som blivit något av en evig knäckfråga mellan herrar Åslund och Borell, nämligen bollinnehavet och dess värde. Åslund står i ringhörnan som förespråkar bollinnehav (ingen jätteskräll för en gammal bollkladdare) medan Borell ställer sig lite mer skeptisk. Vad säger siffrorna?

Jag har kikat på bollinnehav för de två senaste säsongerna (tyvärr hittar jag ingen data längre bak i tiden) i Premier League, Bundesliga, La Liga och Serie A och jämfört med antal poäng ett lag vinner per match (för att kunna jämföra mellan serier med olika antal matcher). Finns det något samband mellan att ha mycket bollinnehav och att ta många poäng? Resultatet för samtliga ligor tillsammans:

.corrpossppgR^2, d.v.s. variationen i poäng per match som kan förklaras av bollinnehav (observera att ingen kausalitet måste föreligga, detta visar endast att två variabler hänger ihop på något sätt, inte varför) landar på medelstarka 0,52. Ett positivt samband mellan bollinnehav och inspelade poäng tycks föreligga, vilket känns logiskt. I regel är det få lag på nedre halvan av tabellen som har stort bollinnehav över en säsong, även om lag som Swansea och Rayo Vallecano utgör undantag, men vi ser också en hel del spridning kring regressionslinjen vilket drar ner korrelationen.

När vi bryter ner det för de olika ligorna blir resultaten följande. Bundesliga:

corrposspggbundes

Vid en första anblick ser resultatet mycket starkt ut med R^2 på 0,69, men när vi studerar grafen ser vi att de två datapunkterna längst upp till höger (båda är Bayern München) kraftigt dopar styrkan i korrelationen. Om vi föreställer oss en Bundesliga utan ett Bayern som dominerar bollinnehavsstatistiken ser korrelationen betydligt svagare ut med R^2 på 0,49 och betydligt mer sprindning kring regressionslinjen.

corrpossppgbundes2

Premier League: R^2=0,55

corrpossppgpl

Serie A: R^2= 0,62

corrpossppgseriea La Liga: R^2: 0,37

corrpossppglaliga

Vi ser en viss skillnad ligorna emellan, men över ett sample på enbart två säsonger är det vanskligt att dra allt för stora slutsatser på skillnader mellan olika serier då enstaka datapunkter ensamt kan förändra korrelationen för en liga betydligt precis som i Bayern i fallet Bundesliga. I den sista grafen ovanför som visar La Liga har vi flera punkter runt 50% bollinnehav men över 2 poäng per match som drar ner korrelationen betänkligt, vilket i princip inte finns i de andra ligorna om man studerar de graferna lite noggrannare, och anledningen till det stavas givetvis Diego Simeone och hans Atletico Madrid. Detta visar bara återigen på att vi får återkomma med mer data i frågan om huruvida det skiljer sig mellan de olika ligorna i hur vitalt bollinnehav är för antalet inspelade poäng.

Klart är i alla fall att det finns ett positivt samband mellan bollinnehav och inspelade poäng, men som vi kommer att få se framöver på bloggen finns det enkla mått som är betydligt bättre för att jämföra lags styrka och kunna förutse framtida resultat än bollinnehav, och med det har bloggen levererat sin första siffer-cliffhanger.

Avslutningsvis ytterligare en graf. Korrelation mellan ett lags bollinnehav säsongen 12/13 och deras bollinnehav säsongen 13/14. Kan vi förvänta oss att ett lags bollinnehav förblir konstant mellan säsonger?

corrpossy1possy2

Här ser vi ett tydligt samband med väldigt lite spridning runt regressionslinjen, och R^2 på 0,75. Managerbyten och transfers till trots så tyder detta på att ett lag som vill ha bollen ena säsongen antagligen vill ha den även nästkommande säsong, men även här finns anledning att återkomma i frågan när vi har mer data att jobba med.

Så, bollinnehav. Crack?

Annonser
Taggad , ,

2 tankar om “Crack – Bollinnehav kontra poäng.

  1. […] förra veckans homage till Eurotalk tog vi oss en titt på hur starkt sambandet mellan bollinnehav och inspelade poäng har varit över […]

    Gilla

  2. […] Med hjälp av lagens siffror för bollinnehav är det lätt att räkna om lagens tacklingar och brytningar för att få fram nya siffror, justerade för just bollinnehav. Dessa siffror tar lagens siffror för tacklingar och brytningar samt bollinnehav och räknar ut hur många aktioner av varje slag ett lag skulle göra om samtliga lag istället hade 50% bollinnehav. Detta eliminerar den snedvridning som innebär att lag med många aktioner ofta är lag med lägre bollinnehav, lag som sällan tillhör en tabells absoluta toppskikt (mer om sambandet mellan bollinnehav och poäng HÄR). […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: