Mera skott! – Många avslut > Bra avslut

Sist det begav sig grävde vi lite i skott & skott på mål, och framför allt det senare visade sig vara starkt sammankopplat med ett lags poängsnitt. Sammanfattningsvis har vi över ett par inlägg kunna konstatera att bollinnehav är bra (medelstark korrelation till poäng per match), skott är ännu lite bättre, och skott på mål är jättebra. Lite intressant förvisso, men egentligen inte speciellt förvånande. Skjuter man betydligt fler skott på mål än sin motståndare är chanserna goda att man också vinner matcher.

Per samma logiska spår kan man också tänka sig att det är en bra idé att faktiskt sätta dit sina lägen, och att rädda de skott på mål man själv släpper till. Självklart går det inte att argumentera emot att det är bättre att sätta sina chanser än att missa dem, och att rädda är bättre än att släppa in mål, men när vi ser på korrelationen mellan Scoring% (d.v.s. den procentuella andelen av våra skott på mål som vi konverterar) respektive Save%, (den procentuella andelen av de skott på mål vi släpper till som vi räddar) och poäng per match så är den förvånansvärt nog mycket mycket svag.

corrSC%PPG corrSV%PPGScatterplotten är riktigt rörig med datapunkterna vitt utspridda och R^2 landar på 0.2 för Scoring% respektive 0.1 för Save% , mycket svaga samband som innebär att 20 respektive 10% av variationen i poäng per match kan förklaras av dessa mått, att jämföra med 70% för SoTR (skott på mål-ratio). För att översätta till lite mer förståelig svenska är det helt enkelt av betydligt större vikt att kontinuerligt skapa lägen som leder till skott på mål, än att sätta dit exakt varenda läge man skapar.

Den tesen får ytterligare stöd när vi undersöker ett lags Scoring% och Save% över två säsonger. Finns det något samband mellan hur stor andel av sina skott på mål ett lag konverterar säsong 1, och hur många man konverterar nästkommande säsong? Återigen är den intuitiva känslan ett solklart ja, man tänker sig att de erkända topplagen inte bara skapar fler, utan även bättre chanser än sina motståndare, och dessutom är bättre på att avsluta de lägen man väl får, och att detta är stabilt över tid. Men icke

sc%VSsc% sv%VSsv%

Återigen är graferna synnerligen röriga med R^2 på 0.28 respektive 0.37 vilket innebär att sambandet mellan hur stor andel av skotten på mål som ett lag släpper in en säsong inte alls är speciellt starkt till hur många man släpper in säsongen efter, och för offensiv produktion är sambandet ännu svagare.

För att summera:

-Procentandelen av ett lags skott på mål som blir mål (Scoring%) har ett mycket mycket svagt samband med lagets poängskörd över tid.

-Procentandelen räddade skott på mål (Save%) har nästan inget samband alls med lagets poängskörd över tid.

-Sambandet mellan ett lags Scoring% säsong 1 har ett mycket svagt samband med lagets Scoring% säsong 2.

-Sambandet mellan ett lags Save% säsong 1 har ett svagt samband med lagets Save% säsong 2.

Kontenta: Om något inte kan upprepas över tid, och inte säger någonting om hur bra ett lag är, vad är det då?

Svar: Ett väldigt dåligt mått på ett lags styrka, men som vi ska se framöver, kanske en indikator på att ett lags resultat påverkats av positiv eller negativ variation.

Annonser
Taggad ,

4 tankar om “Mera skott! – Många avslut > Bra avslut

 1. […] med ligans genomsnitt på 27% eller IFK Göteborgs 31%. Dessbättre för Elfsborg vet vi sedan detta inlägg att dessa siffror pendlar enormt mycket även över långa tidsperioder och är mycket mindre […]

  Gilla

 2. […] är något genomgående för hela skaran hobbyanalytiker och det finns goda skäl till det. I det HÄR inlägget visade vi att andelen avslut på mål som ett lag släpper till eller skapar, som också […]

  Gilla

 3. […] slutsatser har också dragits på lagnivå, genom tidigare inlägg som går att läsa här, här, och […]

  Gilla

 4. […] Utd är tvåa) och lagets Save% är ligans näst högsta (efter West Ham). Som vi vet sedan det HÄR och det HÄR inlägget är dessa mått högst varierande över tid och är drivna av variation i […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: