Inför Liverpool-Manchester United

Den fjortonde december kommer ett stukat Liverpool till Old Trafford, med två tama hemmakryss mot Basel och Sunderland omedelbart bakom sig. Fjolårets succétränare Brendan Rogers är ifrågasatt bland fansen, har precis åkt ur Champions league, och får ta emot mängder av kritik för sommarens aktivitet på transfermarknaden där främst Mario Balotelli och Dejan Lovren pekas ut floppvärvningar.

Till mötet med United vaskar Rodgers om rejält, och ställer ut en helt ny 3-4-3 formation med tre rörliga offensiva mittfältstyper längst fram i planen. Resultatet blir inte det önskade, 3-0 i United-favör, men potentialen är omedelbart uppenbar. Liverpool skjuter 19 skott mot Uniteds 11, varav över hälften inne i straffområdet. David de Geas storspel och Uniteds kliniska avslut leder till det tämligen missvisande resultatet.

Spola fram tre månader i tiden och läget är ett helt annat. Rodgers nya formation har på tretton matcher sedan förlusten på Old Trafford genererat tio segrar och tre kryss, och inte mindre än åtta hållna nollor. 33 inspelade poäng är näst mest i ligan under tidsperioden efter Arsenal som dessutom spelat en match mer. Från en sjunde plats i ligan och mer eller mindre ute ur diskussionen om de åtråvärda CL-platserna till att vara ligans hetaste lag som ätit in inte mindre än åtta poäng på de båda Manchester-lagen.

Förbättringen syns som allra tydligast i lagets skottstatistik. Från att ha skjutit 56% av skotten (TSR) till och med bortamatchen på Old Trafford har man sedan dess tagit 61% av skotten, och från att haft en skott på mål-ratio (SoTR) på modesta 52% (typiskt för mittenlag) har man sedan dess stått för fullständigt fenomenala 71% av skotten på mål i sina matcher. För att sätta den siffran i lite kontext kommer här samtliga lag med en SoTR över 70% under en hel säsong i La Liga, Serie A, Premier och Bundesliga sedan 08/09, samt deras ligaplacering.

SoTRlag

Utan att överdriva har Liverpools prestationer sedan förlusten på Old Trafford varit av allra högsta klass, och skulle man haft den standarden på spelet sedan match 1 hade man som tabellen ovan visar varit mer eller mindre garanterad en topp 3-placering.

United har haft det tyngre. Van Gaal blev långbolls-hånad av långbollsspecialisten Sam Allardyce, man blev totalt utspelade i en halvlek av Burnley på hemmaplan och man har haft väldigt svårt överlag att vinna på bortaplan. Allt detta till trots är man ändå i hög grad med i jakten på CL-platserna, men ett minst sagt svettigt spelschema stundar och det vill till att man oftare uppträder som i hemmamatchen mot Tottenham om man vill vara bland de fyra främsta vid säsongens slut. Den underliggande skottstatistiken har United som sämre än såväl Arsenal, Liverpool som Southampton men betydligt bättre än Tottenham, en trend som varit tydlig en längre tid. United med både TSR och SoTR på 56% får även fortsättningsvis sätta sitt hopp till höga konverterings (Score%) och räddningsprocent (Save%), mått som vi tidigare sett indikationer på är mycket svåra att upprepa över tid, d.v.s. de är till större del drivna av variation (”tur”) än av skicklighet.

Liverpool får anses som favoriter i dagens match, men en annan viktig faktor kan mycket väl bli vilket lag som gör det första målet. Liverpool har vunnit 15, kryssat två och förlorat två matcher när man gjort första målet i år, medan man bara har vunnit en gång av de sex då man släppt in första målet.

United visar upp en snarlik trend, då man vunnit 16, kryssat en och förlorat två när man gjort första målet, medan man inte lyckats vinna en enda gång när man släppt in första målet. Fem kryss och tre förluster är facit vid de åtta tillfällen då man släppt in första målet.

Får man be om en Mignolet-tavla i matchminut 2?

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: