Alternativa poängligor – Superettan 2014

Det uppstod en strimma av irritation i tv-soffan hos undertecknad när Chris Härenstam under matchen Örebro-Elfsborg gång på gång påpekade att Kalle Holmberg är en stor talang, men att han måste producera mer poäng. De tappra själarna som läser den här bloggen vet ju sedan det här inlägget om den alternativa poängligan att Holmberg sett till speltid redan gör massor poäng. Det är mer speltid han behöver!

På tal om alternativa poängligor har det under dagen varit upptaktsträff för Superettan 2015, och vad passar väl då bättre än att presentera de alternativa poängligorna för just Superettan, säsongen 2014. Justeringarna är som vanligt att städa bort straffmål och justera speltiden så att måttet anges i mål/assist per 90 spelade minuter. Först seniorerna:

npg90sup2014

ass90sup2014

sc90sup2014

Sveriges senaste Premier league-export, Modou Barrow, slår sig in på topp15-listan både för mål och assist vilket ger en tredjeplats totalt med 0,91 mål+assist per 90 minuter på planen. Framför honom återfinns Peiman Eliassi som även han både gör mål och assist, samt Fredrik Torsteinbö som framför allt stod för en imponerande mängd assist kontra speltiden. Angående speltid är det värt att notera att det återfinns spelare i absoluta toppen på samtliga listor som faktiskt har fått ganska begränsat med just speltid. Visst kan det vara så att det är svårare att hålla upp den poängproduktionen under en hel säsong än under 800-1000 minuters spel, men å andra sidan kan man tycka att spelarna i fråga gjort sig väl förtjänta av chansen att få visa det.

Vidare till juniorerna, där det precis som i allsvenskan, räckte med att ha gjort poäng överhuvudtaget för att slå sig in på listorna.

npg90sup2014u21

ass90sup2014u21

sc90sup2014u21

Juniorerna är betydligt färre än seniorerna, vilket märks tydligt att samma spelare dyker upp på listan för mål som för assist i betydligt större utsträckning än bland seniorerna. Värt att notera är att de två främsta sammantagna poängplockarna bland juniorerna, Aiesh och Ayaz, båda har bytt klubb men ingen av dem till en allsvensk sådan. Aiesh byter inom Superettan till Östersund, medan Ayaz prövar lyckan i Turkiet.

Värd att notera är givetvis också Erik Andersson. Att som 17-årig innermittfältare bidra med 0,3 mål på mer match är mycket bra, och det blir väldigt intressant att se om han lyckas få nån speltid i den stenhårda konkurrensen på Malmös mittfält under den kommande säsongen.

Annonser
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: