Vänsterbackarna

I veckan gick landslagets ordinarie vänsterback Martin Olsson ut och propagerade för sin tvillingbror Markus, och att denne också borde ta plats i landslaget efter en stark säsong hos Blackburn i engelska Championship. En fysisk och tempostark liga där Alexander Kacaniklic ägnat en hel del tid samtidigt som han också varit landslagsspelare. Med i truppen denna gång har vi även Emil Forsberg som valde att lämna Malmö FF för spel i Red Bull Leipzig och den tyska andraligan, så visst finns det spelare som är tillräckligt bra för landslaget även i diverse andradivisioner där ute.

Just vänsterbacksplatsen får i nuläget anses som den position där Sverige kanske har det allra bäst ställt. Förutom Martin Olsson som gör bra ifrån sig så fort han visar upp sig i landslaget och höll på att bli värvad tillbaka till Premier League för ~50 miljoner kronor i januari och hans tvillingbror Markus, finns även Pierre Bengtsson som omedelbart blivit ordinarie för Mainz i Bundesliga samt alltjämt ratade Oscar Wendt som spelar flitigt i ett topplag i en av Europas tuffaste ligor. De spelar i olika ligor för olika typer av lag, men här kommer ändå en grafisk jämförelse av de fyra ovan nämna vänsterbacksalternativen (instruktioner om hur radarbilderna läses av finns under radar).

MarkusOlsson PierreBengtsson MartinOlsson OscarWendt

Samtliga spelare har tydliga styrkor, men ingen är helt komplett. Olsson-bröderna och Wendt briljerar främst, med liknande radarbilder, på den defensiva sidan av ytterbacksrollen. Olsson-bröderna släpper ingen förbi bron, Martin drar sällan på sig frisparkar och Markus vinner mycket i luften. Wendt drar heller inte på sig frisparkar och blir mycket sällan av med bollen. Vi ser också en betydligt högre passningsprocent hos Wendt, vilket skulle kunna ha att göra med att Gladbach spelar ett mer passningsorienterad spel än vad som är normen i Championship (högst förutfattad mening om Championship då jag knappt sett någon av Olsson-brödernas lag under säsongen), då många långbollar givetvis drar ner andelen lyckade passningar. Värt att notera är att varken Olssons eller Wendt har speciellt stor yta på inläggssidan, ”crosses”.

Det har däremot Pierre Bengtsson som tycks ha sina främsta kvaliteter i den offensiva delen av radarn. ”Key passes” (att assistera ett skott) och andelen inlägg som når rätt adress är Bengtssons främsta styrkor enligt radarn, vilket också kompletteras av en helt ok defensiv. Ikväll kommer vi med all sannolikhet få se Bengtsson till höger, vilket kan tänkas försvåra för honom att komma till bra inläggslägen med sin vänster, vilket i sådana fall skulle begränsa Bengtssons potentiellt sett bästa kvalitet.

Radarbilderna bör alltid sättas i kontext. Vi som sett Martin Olssons storma fram längst vänsterkanten i landslaget vet om att det finns offensiva kvaliteter även där, men av någon anledning (tränarinstruktioner, annorlunda spelidé etc) dyker de inte upp på radarbilden den här säsongen. Samma spelare kan se olika ut i olika sammanhang, men radarbilderna ger ändå en överskådlig bild av vilka sysslor en spelare gör bra eller mindre bra eller inte alls. Det är värt att poängtera att är man allra längst ut på radarbilden tillhör man ca topp 5% av spelarna i just den kategorin, i den ligan man spelar, och har man ingen täckning alls på en kategori så tillhör man botten 5%.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: