Inför Allsvenskan 2015

Ingen blogg om (delvis) allsvensk fotboll är väl värd namnet om man inte kommer med det klassiska inför säsongen-tipset, så här kommer lite klassiskt kvällstidningsinspirerat tyckande.

TOPPEN:

Malmö FF bär klart och tydligt favoritskapet efter fjolårssäsongens dundersuccé. Detta trots flera tunga tapp i form av Magnus Eriksson, Isaac Kiese Thelin, Emil Forsberg, Ricardinho och Markus Halsti, samtliga mer eller mindre tongivande och ordinarie spelare under succésäsongen 2014. De spelare man värvat in för att ersätta dessa är riktigt spännande, men också något osäkra kort. Jo Inge Berget och Magnus Eikrem var tongivande när Molde hade en storhetsperiod under Ole Gunnar Solskjaer, men har haft det betydligt tyngre ute i övriga Europa. De båda följde med Solskjaer till Cardiff men lyckades inte slå sig in i startelvan varken i Premier League eller Championship, Berget spenderade sedan en låneperiod i Celtic men stod där endast för två ligaframträdanden. Det har varit rejält skralt med speltid för de båda det senaste året.

Detsamma kan sägas om Tobias Sana, som efter en fantastisk period i Ajax vilket ledde till spel i landslaget, falnade och hamnade i den holländska frysboxen. I dagsläget känns spelaren han ersätter, Emil Forsberg, betydligt hetare. Å andra sidan finns det stor kapacitet i Sana som dock inte presterat speciellt mycket poäng under sin allsvenska karriär. Upp till bevis!

Yoshimar Yotún är en ny bekantskap för mig, och det är svårt att få tag i vettig statistik på hans tidigare förehavanden. Oskar Lewicki och Erik Andersson är två riktigt spännande värvningar så några frågetecken till trots får man säga att med tanke på de tunga tapp MFF råkat ut för, har man genomfört ett riktigt spännande transferfönster, och jag håller tråkigt nog med allmänheten i bedömningen att Malmö tar sitt tredje raka.

Hur ser det då ut på utmanarfronten? Fjolårstvåan IFK Göteborg har vaskat om rejält i både trupp och ledning med både intressanta värvningar som Thomas Rogne och Sebastian Eriksson, men också ett par kännbara tapp i Ludwig Augustinsson och Jakob Johansson. De stora förändringarna och det faktum att Lasse Vibe mycket väl kan försvinna under sommaren gör att änglarna inte känns som någon het guldkandidat i min bok.

AIK var det lag med allra bäst underliggande skottsiffror 2014, och torde således vara en av de största utmanarna till guldet, men här känns de förlorade spelarposterna riktigt svåra att övervinna. Förvisso finns det enorm kapacitet i både Dickson Etuhu och Mohammed Bangura men Alexander Milosevic och Celso Borges är riktigt kännbara förluster som bara är toppen på isberget för Gnaget. Nabil Bahoui försvinner antagligen i sommar. Topplag ja, men defintitivt inget guld i min bok.

Ett annat lag med starka underliggande siffror är Elfsborg, vars ineffektivitet framför mål var det enda som stod emellan föreningen och en andraplats ifjol. Man konverterade bara 23% av sina skott på mål, att jämföra med ligans genomsnitt på 27% eller IFK Göteborgs 31%. Dessbättre för Elfsborg vet vi sedan detta inlägg att dessa siffror pendlar enormt mycket även över långa tidsperioder och är mycket mindre skicklighetsdrivna och betydligt mer påverkade av variation(tur) än man intuitivt tänker sig. Jesper Manns har ett par väldigt stora skor att fylla vad Johan Larssons offensiva kvaliteter anbelangar, men i stort har Elfsborg gjort ett helt ok fönster och jag anser dem därför vara den största utmanaren till Malmö FF om guldet.

Outsider: Djurgårdens statistik från fjolåret talar om ett något bättre lag än tabellplaceringen visar, man var dessutom tidigt ute med flera av sina affärer under vintern och har fått in flera unga spännande namn med Kerim Mrabti i spetsen. Klickar värvningarna kan det bli ett oerhört intressant lag att följa.

BOTTEN:

Hammarby och GIF Sundsvall är nygamla bekantskaper i högsta serien, och två sådana som minst sagt haft olika vintrar. Bajen har varit exakt överallt och publikintresset kring Nannes mannar är enormt. Man har dessutom gjort en profilstark trupp för att vara nykomlingar med Kennedy som anförare, och har på det fått in ett par intressanta namn. Giffarna däremot, har man knappt läst en rad om i vinter och på värvningsfronten är det tunt, samtidigt som man tappat sin kapten Kevin Walker till Djurgården. Man sätter sitt hopp till att truppen som tog upp laget skall räcka för att hålla sig kvar, men jag ställer mig tveksam. Jag förutspår en hyfsat bekväm säsong i nedre mittenskiktet för Bajen men en kamp om liv och död för GIF Sundsvall.

Utöver Giffarna tror jag Halmstad kommer få det rejält kämpigt. Man har i princip tappat hela sin offensiv och delar av defensiven därtill. Johan Blomberg, Gudjon Baldvinsson, Mikael Boman, Kristinn Steindorsson och Marcus Antonsson stod tillsammans för massiva 29 av lagets 44 mål och dessutom 15 målgivande passningar, och nu finns ingen av dem kvar i truppen. Hur Janne Jönsson ska ersätta 66% av lagets mål är för mig något av en gåta, varför jag sticker ut hakan och förutspår nedflyttning för Halmstad.

Väl under strecket tror jag slutligen att Gefle gör Halmstad sällskap. Man släppte till flest skott och sköt minst under fjolåret, en riktigt dålig kombination. Man räddades kvar genom en PDO i klass med Malmös (107) och nu har man dessutom fått släppa Simon Lundevall till Elfsborg. Lundevall var lagets poängstarkaste spelare med sex mål och åtta assist och var således direkt delaktig i nästan hälften av Gefles mål. Det blir tufft att ersätta.

Falkenberg är en annan kandidat för nedflyttning efter förlusten av Anton Wede och inte minst Henrik Larsson. Jag tror att man klarar sig med hänvisning till de förvånansvärt bra underliggande siffror man visade upp 2014 då man faktiskt sköt mer än hälften av skotten i sina matcher (TSR 0.51) och större andel skott på mål (SoTR 0.43) än samtliga lag man hade bakom sig.

Med allt detta i åtanke kommer den då. Tabellen 2015. Det var här ni såg den först!

 1. Malmö FF
 2. IF Elfsborg
 3. IFK Göteborg
 4. AIK
 5. BK Häcken
 6. Djurgårdens IF
 7. Kalmar FF
 8. Örebro SK
 9. Helsingborgs IF
 10. Åtvidabergs FF
 11. Hammarby IF
 12. IFK Norrköping
 13. Falkenbergs FF
 14. GIF Sundsvall
 15. Halmstads BK
 16. Gefle IF
Annonser
Taggad

En tanke på “Inför Allsvenskan 2015

 1. […] Djurgården ångar på och säkrade femte raka segern borta mot Åtvidaberg. Kanske kan DIF bli den outsider som jag förutspådde inför säsongen. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: