Allsvenskan omgång 1. Förväntad poängskörd vs faktisk poängskörd

Jag har för avsikt att försöka knåpa ihop ett inlägg efter varje allsvensk omgång med lite intressanta siffror om någonting mer eller mindre aktuellt, men efter en endaste omgång finns väldigt få siffror värda att dra några som helst slutsatser ifrån. Istället passar jag på att introducera en tabell som visar lags över eller underprestation sett till hur bra oddssättarna bedömer laget att vara.

Metodiken är stulen rakt av från https://scoreboardjournalism.wordpress.com/2012/09/01/how-to-avoid-rank-journalism-a-simple-expected-points-model/

Är du intresserad av metodiken och föredrar att läsa den på svenska så kan du scrolla ner till slutet av detta inlägg för en kort genomgång. Idén är att istället för att stirra sig blind på den faktiska tabellen, kan man jämföra med den här tabellen för att se vilket lag som egentligen har presterat över eller under förväntan sett till alla de faktorer som oddssättarna tar hänsyn till såsom spelschema, skador, form etcetera. Tabellen visar hur många poäng ett lag förväntas ha tagit hittills, totalt och per spelad match, enligt oddsen. Den visar även hur många poäng laget faktiskt taget, och skillnaden däremellan.

ExPomg1

Gefle är första omgångens stora vinnare, man förväntades plocka med sig 1,07 poäng hem från Falkenberg i genomsnitt, men snodde med sig hela kakan bestående av tre poäng, vilket innebär att man tog 1,93 mer än förväntat. IFK Göteborgs hemmavinst mot Åtvidaberg var som synes väntad då laget ”bara” plockade med sig 0,71 poäng mer än förväntat trots maximal poängutdelning.

Inte speciellt intressant efter en spelad omgång måhända, men efter ett par omgångar när vikten av spelschemat sätter in kan vi få en bättre uppfattning om vilka lag som startat säsongen bättre eller sämre än förväntat. Med hjälp av våra klassiska skottmått kan vi kanske till och med våga oss på att sia lite in i framtiden angående vilka lag som faktiskt kommer att upprätthålla sina starka starter, och vilka av de lagen med svagare inledningar som kommer att studsa tillbaka, alternativt fastna i bottenträsket.

METODIK:

Hämta först in odds vid spelstopp i decimalformat för matcherna, jag använder http://www.oddsportal.com/ för att hämta dessa odds i efterhand.

Dela sedan ett (1) med oddset för hemmaseger, kryss och bortaseger för att få fram sannolikheten för varje utfall. Eftersom de elaka spelbolagen vill göra pengar på oss svagsinta individer kommer totalsumman av dessa tre sannolikheter överstiga 1, normalt sett ligger totalsumman på 1,06-1,07. Dela sedan därför varje sannolikhet med totalsumman för de tre oddsen för att få fram den verkliga sannolikheten. Totalsumman för de tre sannolikheterna ska nu tillsammans bli 1.

Räkna ut ett lags förväntade poäng för matchen i fråga genom att multiplicera sannolikheten för seger med 3, och addera sedan detta till sannolikheten för kryss (formellt sett 1 * sannolikheten för kryss).

Vi tar matchen Hammarby-Häcken som exempel. Oddsen stängde enligt länken ovan  på 2,41 för hemmavinst, 3,35 för kryss och 2,83 för bortaseger.

1/2,41= 0,415

1/3,35= 0,3

1/2,83= 0,35

Dessa tre tillsammans blir 1,065. Dela därför varje sannolikhet ovan med 1,065 för att få fram den faktiskt sannolikheten (enligt oddssättarna) för utfallen. De visar sig vara

1:a = 0,39

X = 0,28

2:a = 0,33

Dessa tre tillsammans blir 1, precis som önskat efter den totala sannolikheten för samtliga utfall måste vara 1.

Hammarbys förväntade poäng i matchen blir därför (3*0.39)+ (1*0.28) = 1,45

Häckens förväntade poäng blir (3*0,33)+ (1*0.28) = 1,27

Annonser
Taggad

En tanke på “Allsvenskan omgång 1. Förväntad poängskörd vs faktisk poängskörd

  1. […] hur många poäng oddssättarna förväntat sig att ett lag skulle spelat in. Metodik finns i det HÄR inlägget. Tabellen nu uppdelad över hemma och […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: