Bundesliga & Premier League. Omgångar 27 respektive 31.

Här kommer en kort summering över helgens omgångar i Bundesliga & Premier League, där även kvällens bottenmöte i Premier League mellan Aston Villa – Queens Park Rangers räknas in.

Kolumnerna i tabellerna är totalt för hela säsongen, definitionerna finns under fliken Definitioner ovan.

BUNDESLIGA:

Kampen om den fjärde och sista Champions League-platsen begravdes mer eller mindre efter att Schalke kryssat borta mot Augsburg, samtidigt som Leverkusen trummar på. En bergssäker 4-0 seger hemma mot Hamburger SV innebär åtta poäng och 14 måls marginal ner till Schalke, vars underliggande siffror vittnar om att laget helt enkelt inte är bra nog för att slå sig in allra längst upp.

Detsamma skulle kunna sägas om Borussia Mönchengladbach, om man bortser från den absolut viktigaste kolumnen, d.v.s poängkolumnen. Totala skottration ser knappast ut som en tabelltreas, vad gäller skott på mål är fallet något bättre men fortfarande en bit från övriga topplag. Man tar 50,56% av skotten på mål i sina matcher, vilket snarare vittnar om ett lag i övre mittenskiktet av tabellen än ett lag som mer eller mindre bärgat Champions League-spel trots att det återstår sju omgångars spel. En massiv PDO på 114 är den stora förklaringen till lagets framgång, och tar man en närmare titt på komponenterna i PDO ser vi att det är en uppblåst räddningsprocent som är den största enskilda faktorn till Gladbachs framgångar. Man har räddat drygt 84% att jämföra med genomsnittet på 71%, och för ett mått vars individuella värden kraftigt rör sig mot genomsnittet är det sannolikt inte hållbart i längden. En viss del av förklaringen till att man lyckas rädda en större andel än genomsnittet kan finnas i att man spenderat mycket tid i ledningen vilket tenderar att leda till fler skott emot, men av sämre kvalitet. Likväl är en regression att vänta, men med CL-platsen mer eller mindre redan i hamn spelar det mindre roll. Kul för Hrgota och Wendt som kan få chansen på den största av scener nästkommande säsong.

Toppstriden är avgjord, CL-striden i princip likaså. Kvar är striden om Europa League och kampen om att undvika nedflyttning. Av de tre som ligger allra mest pyrt i botten till ser Paderborn ut som det starkaste laget sett till de underliggande siffrorna, men dessa är något dopade av den form man visade upp under hösten då man inte bara resultatmässigt utan även skottmässigt såg oväntat hyfsade ut. Vårformen har inte alls varit densamma men en PDO på 85 hjälper sannerligen inte till när kontraktet ska säkras. Lite mer flyt kan vara allt som krävs för att Paderborn ska kämpa sig förbi anrika HSV som ser riktigt klena ut skottmässigt.

Värt att notera är givetvis också säsongens stora snackis, Borussia Dortmund. Man har skjutit näst flest skott i ligan efter Bayern, och släppt till näst minst. Man har skjutit fjärde flest skott på mål, och släppt till näst minst. Allting vittnar om ett lag i tabellens yttersta toppskikt, utom PDO och därmed poängen. En riktig mardrömssäsong för laget vars nuvarande PDO om den skulle hålla sig säsongen ut vore den femte lägsta jag observerat sedan 2009 för La Liga, Premier League, Bundesliga och Serie A ihop, och av de fyra med historiskt sämre PDO åkte 3 ut. Helgens möte mot Bayern där man vinner skotten med 15-6 (dock 2-2 i skott på mål) är symptomatiskt för en säsong som Dortmundfansen sent ska glömma, av helt fel anledningar.

TSRBundes27

PREMIER LEAGUE:

Även i Premier League känns fighten om titel och CL-platser mer eller mindre avgjorda. Visst, kampen om andraplatsen är helt plötsligt vidöppen, och till slut tycks Manchester Uniteds spel faktiskt kommit ikapp positionen i tabellen. Efter många långa stunder av idéfattigt och trögt spel har man radat upp flera imponerande insatser, medan lokalrivalen City haft det jobbigare med poängplockandet. Vi ser dock att Citys underliggande siffror är alltjämt utomordentliga, och Uniteds PDO på 112 är högst i tabellen. I helgen fick vi dock bevis på att inte ens David de Gea är felfri.

Nej, även i Premier League känns det allra mest kittlande i botten där flera nedflyttningskandidater vaknade till liv och bärgade viktiga segrar i helgen. QPR med en match mer spelad (två fler än Leicester) får det nog trots allt svårt, 4 poäng sedan i Lördags till trots. Sunderland, Aston Villa (en match mer spelad) och Hull ligger dock alla rejält i riskzonen att bli passerade när både Leicester och Burnley, sent omsider, tycks ha vaknat till liv. På skottsidan ser Sebastian Larssons Sunderland klart sämst ut, och en betydligt högre PDO än resterande bottenlag (QPR undantaget) agerar räddningsplanka för tillfället.

Everton ser ut av något som ett Dortmund i light-variant med något bättre skottsiffror än vad tabellen vittnar om, men en PDO som är bland ligans lägsta, dock inte i närheten av det otursdrivna ras som Dortmund råkat ut för. Swanseas framgångar kan till viss del förklaras av en PDO på 105, och Crystal Palace Score% fick sig ett lyft när man krutade dit två av tre skott på mål mot City under måndagskvällen.

TSRPL31

Annonser
Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: