Inför Manchester-derbyt! – Vad har hänt med City?

Det är egentligen inte speciellt märkligt att ett United med säsongens bästa insatser och fem raka ligasegrar i ryggen anses som favoriter mot ett City som hackat betänkligt och förlorat mot såväl Burnley som Crystal Palace, och därmed halkat ner ända ner till fjärdeplatsen i ligatabellen. Men vad består egentligen de båda lagens ”form” av, och vilka faktorer har varit drivande bakom Citys tapp respektive Uniteds pånyttfödelse?

Vid en närmare anblick på siffrorna går det inte att motsätta sig det faktum attManchester City är och har hela säsongen varit, ett av ligans absolut bästa lag. Manchester United är det eventuellt nu, men att man överhuvudtaget har med toppstriden att göra kan man tacka en rejäl dos tur, kliniska avslut och otaliga hjälteräddningar från en viss spanjor för. Tack!!

Låt oss först ta en titt på de båda lagens utveckling för TSR, SoTR, Score% och Save% under säsongens lopp (för definitioner klicka här)

City1415

Utd1415

Reguljära läsare på den här bloggen (jodå, en handfull sådana finns det faktiskt!) känner vid det här laget till att mått som TSR och SoTR drivs mer av skicklighet, medan Score% och Save% handlar mer om variation även om en viss skicklighetsaspekt kan finnas.

En snabb anblick visar att City presterar klart bättre, ja till och med fantastiskt bra, på de mer skicklighetsdriva måtten. Man har en TSR (andelen skott laget tar i sina matcher) på 65% och en SoTR (andelen skott på mål ett lag tar i sina matcher) på 67%, otroligt starka siffror som vilken titelaspirant som helst vore nöjda att prestera. I min databas över La Liga, Serie A, Bundesliga och Premier League sedan säsongen 08/09 har endast ett lag med TSR (för en hel säsong) över 65% blivit sämre än tvåa (Bayer Leverkusen 2010), och bland lag med SoTR över 67% har bara två lag missat topp 3 sina respektive ligor (samma upplaga av Leverkusen samt Tottenham 2013). City tar både högst andel av skott och högst andel av skott på mål i hela ligan.

Uniteds skottsiffror sett över hela säsongen är betydligt sämre. Både TSR och SoTR ligger runt 57% och City överträffar United både offensivt och defensivt. City har skjutit hela 146 skott mer än United (555 vs 409) och släppt till 15 skott färre (297 vs 312). Faktum är att City skjutit överlägset flest skott i ligan (Arsenal är tvåa på 480) och släppt till minst skott (Southampton tvåa på 301) och tittar man på de skott som dessutom träffat mål är man inte mycket sämre där då man har skjutit flest, 187 (Arsenal tvåa med 179) och släppt till näst minst med sina 94 skott (Southampton är bäst med 87 tillsläppta skott). Uniteds 148 skott på mål är näst sämst bland fem främsta lagen i tabellen (Tottenham är sämre), och när det gäller att släppa till skott är man med sina 112 skott sämre än Arsenal(107), Chelsea(95) och City(94), lika med Liverpool men betydligt bättre än Spurs som släppt till 141 skott på mål

United glider istället fram på en våg av hög andel konverterade avslut på och en räddningsprocent på 75 att jämföra med ligans genomsnitt på 69%. City har sett över hela säsongen konverterat något större andel av sina skott på mål än genomsnitt i ligan med sina 34% (genomsnitt 31%), men räddningsprocenten är i princip densamma som genomsnittet. United har förvandlat över 37% av sina skott på mål till faktiska mål, vilket är bäst i ligan före Chelsea som konverterat strax under 37%. Sammantaget ger det United en PDO ((Score%+Save%) * 100) på dryga 112 medans City landar på knappt 102, och däri ligger anledningen till att det United med betydligt sämre skottsiffror trots allt ligger en poäng före sina bittra rivaler i tabellen. Med vår vetskap om att både Score% och Save% rör sig tydligt mot ligans genomsnitt över tid (”regression to the mean”) ser City ut som det starkare laget sett över hela säsongen.

Vidare då till formen. City har på sina fyra senaste matcher, mot Leicester, Burnley, West Brom och Crystal Palace bara plockat sex poäng, medan United har plockat maximala 12 emot tuffare motstånd i form av Newcastle, Tottenham, Liverpool & Aston Villa. Tippar detta över vågskålen till Uniteds fördel? Tyvärr är jag inte så säker på det.

Tittar vi på lagens underliggande siffror för de fyra senaste omgångarna och jämför med hur det sett ut tidigare under säsongen är det tydligt vem som varit boven i Citys formdrama.

City1415GW28

Utd1415GW28

Visst, City har mött svagt motstånd och spenderat en hel del tid jagandes, men att ta 82% av skotten och 79% av skotten på mål i sina matcher är oavsett motstånd otroligt imponerande. Ovan nämnda bov är alldeles tydligt lagets Score% som dippat dramatiskt till 18%, en ohållbart låg nivå givet vår vetskap om att måttet rör sig mot medelvärdet på 31%, speciellt för ett lag som City vars talangnivå tveklöst är betydligt högre än ligans genomsnitt. Man skulle kunna tolka Citys dominanta skottsiffror men usla konvertering som att laget har stressat iväg väl många skott ur sämre positioner än optimalt, och därmed kan förväntas konvertera en lägre andel, men även med det i beräkningen kan vi vara tämligen säkra på att Citys verkliga Score% över tid inte är 18%. Till och med Aston Villa som är sämst i ligan på den fronten har lyckats klämma dit 23% av sina avslut, och Sebastian Larssons Sunderland 25%, vilket väl säger nog om den saken.

Vidare då till United, där man måste tillstå att de fyra senaste matcherna verkligen imponerar. Trots tufft motstånd och ledning i långa stunder (lag i ledning tenderar att låta motståndaren skjuta mer men från sämre positioner) har man under de senaste fyra matcherna tagit 65% av skotten och fenomenala 76% av skotten på mål. Att man sedan som lök på laxen lyckats konvertera ohållbara 47% av sina skott på mål gör givetvis inte saken sämre. David de Geas räddningsprocent på 67% kan tyckas låg i jämförelse med de 75% som han höll under de inledande 27 matcherna men är egentligen inte speciellt märklig alls för ett mått som vi dels vet rör sig mot medelvärdet och dessutom varierar kraftigt under kortare tidsperioder som fyra matcher helt klart får anses vara.

Som tidigare konstaterat är City ett utmärkt lag, och har så varit hela säsongen. United har presterat alldeles utmärkt under fyra matchers tid, men vågar man lita på att det är så spelet kommer se ut även framöver?

United må anses vara en liten favorit hos spelbolagen, men Citys Score% kommer att röra sig uppåt förr eller senare. Frågan är bara när? Låt oss hoppas att det dröjer åtminstone ett par veckor till.

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: