Förväntade poäng vs faktiska, Allsvenskan Omgång 3.

ExPomg3

Efter vinsten i derbyt mot Djurgården kliver nykomlingen Hammarby upp i topp över lag som överträffat spelbolagens förväntningar, tätt följd av Gefle vars förlust mot AIK var ”planenlig” då man endast förväntades få med sig strax under 0,6 poäng hem från den matchen i snitt.  Häcken, Djurgården och Örebro har det tungt inledningsvis, men allra värst är det för Åtvidaberg och Halmstad. Lyckligtvis för dessa återstår 27 matcher att spela och därför tänkte jag att det kunde vara intressant med ungefärliga värden för vad man måste åstadkomma under säsong för att hålla sig kvar i allsvenskan. Tabellen nedan visar genomsnitt, minsta och högsta värden för poäng, mål för, mål, emot och målskillnad. som noterats för placeringarna 14, 15 och 16 i tabellen sedan 2008 då Allsvenskan återgick till att bestå av 16 lag.

benchmarksAll

I genomsnitt har det alltså räckt med mer än 26 poäng för överlevnad, med ett spann från 23 till 30 poäng. 27 (1 mer än 26) poäng skulle innebära 0,9 per match, och med tanke på att Gefle redan lagt beslag på sex poäng räcker det för deras del att snitta 0,78 poäng per match för att uppnå de 27 poäng som i genomsnitt klarar kontraktet. Ett genomsnittligt lag på femtonde plats i tabellen vid säsongens slut brukar som tabellen visar inneha 26 poäng, vilket innebär 0,87 poäng per match. För sextonde plats är samma siffror 17 poäng vilket innebär 0,57 per match. Gefle kan alltså, tack vare sina två tidiga segrar, prestera sämre än ett lag som förväntas komma näst sist under återstoden av säsongen och ändå, sett till historiska tabeller, räkna med att klara sig kvar. Det finns med andra ord visst fog för den här typen av uttryck :

gustTwit

Motargumentet är att Gefle, sina två segrar till trots, alltjämt ser rätt usla ut i skottstatistiken. Man har slagit in på exakt samma bana som ifjol då man visade överlägset sämst skottsiffror sett över hela säsongen. I år har man tagit knappt 29% av skotten i sina matcher, och 32,5% av skotten på mål, båda klart sämst i serien. Till Gefles försvar skall sägas att de spenderat tredje mest tid i hela serien i ledning vilket tenderar att försämra lagets skottsiffror en aning, men även när jag använder en formel för att justera för speltid i olika matchtillstånd (mer om detta vid ett senare tillfälle) är Gefles siffror (TSR= 0,3, SoTR=0,33) sämst i ligan, därefter följer Åtvidaberg som ser ut att kunna få en minst sagt jobbig säsong.

Gefles skottsiffror är faktiskt, förvisso över ett mycket litet urval på tre matcher, katastrofala. I min databas över La Liga, Serie A, Premier League och Bundesliga har inget lag (då över en hel säsong) presterat en TSR under 0.35, och endast två lag har haft en SoTR på under 0.33, nämligen Pescara 12/13 & Stoke 11/12 (Stoke under Tony Pulis är lite av en outlier då hans lag konstant uppvisade usla skottsiffror men ändå klarade sig helt ok).

Sannolikt kommer inte Gefles skottsiffror vara såpass dåliga som i nuläget när säsongen närmar sig sitt slut, men deras PDO (se Definitioner om du är osäker på begreppen), 127 i dagsläget, kommer definitivt inte ligga kvar på såpass höga nivåer den heller. Gefle har inledningsvis haft variationen på sina sida, och lagt upp ett finfint läge för att hänga kvar i allsvenskan på nytt. Trots det är jag inte övertygad. Laget har på tre matcher släppt till 17 fler skott än något annat lag i allsvenskan, och dessutom skjutit näst minst skott själva. Den typen av siffror brukar sällan leda till något annat (om man inte heter Tony Pulis då) än en plats riktigt långt ner i tabellen.

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: