Skytteligan Allsvenskan 2015. Vem vinner?

I två tidigare inlägg har jag grävt lite i målgörande på spelarnivå, läs gärna dessa HÄR och HÄR. Det visar sig att det inte finns något samband (åtminstone på Premier League-nivå där min data kommer ifrån) mellan hur stor andel av sina skott på mål en spelare konverterar ena säsongen, och hur många samma spelare konverterar nästkommande säsong. Skott däremot, är betydligt stabilare över tid. Samma spelare tenderar att komma till avslut ofta från säsong till säsong. Det visade sig även, något förvånande för många kan jag tänka mig, att hur många skott en spelare tar säsong 1, är en bättre indikator på hur många mål densamma kommer göra säsong 2, än hur många mål spelaren gjorde säsong 1.

Med det i åtanke kommer här en snabb återblick till ”Den alternativa poängligan” för allsvenskan 2014 som jag presenterat tidigare på bloggen. Idag fokuserar jag enbart på målgörande. Såhär såg den alternativa skytteligan ut 2014 för spelare med mer än 450 minuters speltid..

npg90alls2014

Genom att använda våra nyvunna kunskaper om vad som är möjligt att upprepa från säsong till säsong (skott) och vad som inte är det (hög konverterings%) kan vi bryta ner spelarnas målskytte och se vilka spelare som med högst sannolikhet kommer att leverera en rik målskörd även under årets säsong. Tabellen nedan visar precis som tabellen ovan NPG90 (icke straffmål per 90 spelare minuter), S90 eller Shots90 (skott per 90 spelare minuter), Conversion% (andel skott som konverterades till mål) samt Score% (andel skott på mål som konverterades till mål).

NPGConvAlls14

Ligans genomsnitt för Conversion% var strax under 13%, och för Score% låg genomsnittet på 27%. Som synes har inte en enda spelare på topplistan över målskyttar presterat sämre än genomsnittet vad gäller avslut, vilket heller inte var att vänta. Då hade man nämligen inte hamnat på en sån här lista. Positiv variation är en ovärderlig ingrediens när det gäller att vinna skytteligor.

Om vi kikar på skottkolumnen ser vi att Lasse Vibe, Erton Fejzullahu, Nabil Bahoui, Alhassan Kamara och Markus Rosenberg utgör de fem flitigaste skyttarna bland dessa 15 och förutsatt att de finns kvar i ligan säsongen ut (Erton är ju redan försvunnen) vore det varit rimligt att satsa på någon av dessa som vinnare av årets skytteliga. Gustav Engvall och Marcus Pode kan förvänta sig att deras målskytte falnar något då deras fina säsonger till stor del berodde på ohållbart hög konvertering i kombination med relativt få skott. I Engvalls fall måste man dock ha hans ringa ålder i åtanke, får han utvecklas i lugn och ro med gott om speltid kan vi förvänta oss att se högre siffror i skottkolumnen från hans sida framöver. Återigen värt att notera Carlos Strandbergs sensationella säsong där han inte bara presterade poäng, utan även 2,83 skott per match, inte allt för långt ifrån den absoluta eliten i allsvenskan, och detta vid 18 års ålder.

UTMANARNA:

Gemensamt för samtliga spelare ovan är att de överpresterat i mått där det är otroligt ovanligt att man överpresterar över tid då måttet kraftigt rör sig mot ligans medelvärde (regression to the mean). Detsamma gäller även åt andra hållet, det är precis lika osannolikt att man underpresterar mot ligansgenomsnitt över tid som det är att man överpresterar. Om vi bortser från våra bejublade stjärnor ovan, vilka dark horses kan vi hitta i racet om årets skytteligatitel? Här är de spelare som sköt flest skott (per 90 spelare minuter) i Allsvenskan 2014 men utan att lyckas slå sig topp 15 över min alternativa skytteliga, sorterat efter Shots90.

s90all14

Här ser vi betydligt fler spelare som har konverterat betydligt sämre än genomsnittet. Robin Quaison, Kennedy Igboananike och Malick Mané hade sannerligen ingen lycka med sina avslut, men blev likväl upplockade av utländska klubbar som (helt korrekt) förbisåg detta faktum och värvade deras potential. Kom ihåg, spelare med många skott men låg konvertering kan många gånger utgöra ett undervärderat kap.

Speltid och klubbtillhörighet är givetvis otroligt viktigt för att vinna en faktisk skytteliga, så ska man tvingas välja någon av ovanstående som dessutom fortfarande är kvar i allsvenskan att utmana om skytteligan kanske valet trots allt faller på den gamla räven Henok Goitom som är helt ordinarie i en förväntad toppklubb och kommer till ett stabilt antal avslut mer match.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: