Om assists och skapade chanser.

Förra veckan forskade jag lite i målskyttets olika komponenter, d.v.s. skottvolym och konverterande av skott. Läs gärna dessa inlägg här och här. Slutsatsen blev den att för att förutspå framtida målskytte är det helt värdelöst att kika på hur stor andel av sina skott en spelare konverterar under en säsong. Istället är det betydligt bättre att titta på antalet avslut som en spelare har kommit till. Antalet skott (justerat för speltid) under säsong 1 visade sig vara en bättre indikator för målskytte säsong 2 (också justerat för speltid) än vad faktiska mål under säsong 1 var.

Liknande slutsatser har också dragits på lagnivå, genom tidigare inlägg som går att läsa här, här, och här.

Idag har turen kommit till framspelarna. Finns det mer stabilitet i assisterande eller är det precis lika varierande som målskytte? För att nysta lite i det använder jag samma dataset över spelare från Premier League säsongerna 2011/2012-2013/2014. Måtten av intresse för dagen är Ass90 d.v.s. antalet assist en spelare levererar per 90 minuters speltid, samt CC90 vilket står för ”Chances created per 90 mins”. Definitionen av Chances Created är assists+key passes, och en key pass definieras i sin tur som en framspelning till ett skott som inte blev till ett mål. Chances created är således antalet skapade skottillfällen, oavsett om skottet sedan konverterades till mål eller ej. Man kan givetvis heller inte passa sig själv, så den här siffran räknar inte på något sätt in skott som spelaren i fråga själv har tagit (den siffran kallas för Shot Contribution och lär säkert komma på tal förr eller senare den också).

Datan har sedan filtrerats för att bestå av spelare med mer än 450 minuters speltid, minst 1 assist och minst 10 skapade avslut per säsong. Här är sambandet mellan Ass90 och CC90 över en säsongs spel för samtliga dessa spelare.

corrCC90Ass90

Ett relativt svagt positivt samband med R^2 (förklaringsgrad) på 34%, vilket är den andel av variationen i Ass90 som kan förklaras av CC90. Jämförelsevis är sambandet mellan Shots90 och Goals90 över en säsong för samma data något starkare på 44% som vi sett i tidigare nämnda inlägg ovan. När man tänker efter är det logiskt. Varje assist kräver ett mål, men varje mål kräver inte en assist, vilket innebär att det antecknas betydligt färre assist på en säsong än mål, och ju färre tillfällen vi har av en händelse, desto större är variationen över kortare tidsintervaller. En annan stor faktor är också givetvis att man för att lyckas med en assist är beroende av att medspelaren gör något vettigt av bollen man levererar. En assist är alltid en assist, även om den uppstår av att man lämnar över bollen till Messi på egen planhalva, varpå han gör fyra gubbar och curlar in bollen i bortre, eller om man själv ggör fyra gubbar och frispelar Pippo Inzaghi som dunkar in bollen från två decimeter.

Givet allt detta, vad kan vi förvänta oss för samband för assistpoäng säsonger emellan? Jo, det här:

corrAss90Y1Ass90Y2

Datan har nu ytterligare filtrerats ner till spelare som hade fler än en säsong på raken i PL där kraven ovan möttes, därefter har dessa spelares värden för assist per 90 minuter från säsong till säsong jämförts och sambandet är alldeles uppenbart mycket svagt. Endast 15% av variationen i Ass90 säsong 2 kan förklaras av hur många assist spelaren i fråga gjorde säsong 1. För målskytte är samma samband 28%, också det synnerligen svagt men ändå betydligt starkare än för assists. Precis som i fallet med mål, är det faktiska utfallet ena säsongen inte någon vidare indikator för vad som kommer att hända nästa säsong.

För målskytte kunde vi dock se att skott var betydligt mer repeterbart från säsong till säsong, vilket är klart rimligt då antalet skott på en säsong är betydligt fler än antalet mål och därmed till större del drivet av skicklighet än mål som till stor del handlar om variation. Om något inte kan upprepas över tid (såsom hög Score%) kan man väl knappast kall det för skicklighet?

Per samma logik skulle det kunna vara så att Chances created är en bättre indikator för framtida assistpoäng, men det kräver ju först och främst att Chances created är något som går att upprepa från säsong till säsong, annars finns ju ingen skicklighet i det måttet heller. Lyckligtvis visar det sig att så är fallet:

corrCC90y1CC90y2

Förvisso fortfarande långt ifrån ett perfekt samband, och ett klart svagare samband (43%) än motsvarande siffra för skott (62%), men ändå nästan tre gånger som stor förklaringsgrad som för faktiska assistpoäng. Det är i betydligt högre utsträckning samma spelare som skapar avslut från säsong till säsong, än vad som är fallet för spelares assistskörd från säsong till säsong. Det visar sig faktiskt, precis som i fallet med skott kontra mål, att CC90 säsong 1 är en bättre indikator för Ass90 säsong 2, än vad Ass90 säsong 1 är. Vi såg tidigare att endast 15% av variationen i Ass90 säsong 2 kan förklaras av Ass90 säsong 1, och som vi ser nedan gör CC90 säsong 1 ett bättre jobb när det gäller att förutse assistskapande säsong 2 då R^2, fortfarande inte speciellt stark, landar på 20% vilket trots allt får anses som en klar förbättring jämfört med 15%.

corrAss90Y2cc90Y1

Sammanfattningsvis är skott en något bättre indikator för framtida mål än vad mål är, och skapade avslut en bättre indikator för framtida assist än vad assist är. Slår man ihop dessa båda blir givetvis resultatet att skott+skapade avslut är en klart bättre indikator för på mål och assist än vad mål och assist är.

Dessvärre finns (mig veterligen) inga siffror över skapade avslut för allsvenskan, åtminstone inte publika (vad klubbarna har för data att arbeta med kan jag bara önska att jag kände till!) och det är bara en av många brister i den allsvenskan statistiken jämfört med de större ligorna som får data levererad från Opta. Här kommer i vilket fall de 15 högsta noteringarna för Ass90 och CC90 för den data jag har arbetat med i det här inlägget (notera på nytt att ingen spelare lyckats slå sig in bland top-15 Ass90 mer än en gång på dessa tre säsonger, däremot är både Juan Matas & David Silvas samtliga säsonger bland de 15 främsta för chances created vilket vittnar en del hel om variationen i assisterande av mål).

ass90cc90

Annonser
Taggad , , ,

2 tankar om “Om assists och skapade chanser.

  1. […] Radarbilderna ger en snabb överblick över spelarnas profiler som bevisligen skiljer sig en del. De säger däremot väldigt lite om hur viktiga de är för sina lag. Ett mått som är betydligt mer användbart på den fronten är ”usage rate”, eller användningsandel. Man delar då antalet av någonting (exempelvis passningar) som en spelare producerat med hur många spelarens lag har producerat totalt. För att inte speltid ska bli en faktor använder jag mig av mått som justerats till en ”per 90 spelade minuter”-basis. Tabellen nedan visar spelarens passningar per 90 spelade minuter längst vill vänster, följd av spelarens passningar per 90 spelade minuter delat med det antal passningar laget i genomsnitt genomför på 90 minuters spel, d.v.s ”Pass Usage%”. Därefter upprepas samma procedur för chances created, som i sin tur definieras som det antal skott en spelare assisterar, oavsett utfallet på skottet. (Mer om chances created HÄR) […]

    Gilla

  2. […] är, som jag tidigare skrivit kort om HÄR än mer influerade av varians än vad mål är. Kanske är det också därför än viktigare att […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: