Thomas Tuchel

Jürgen Klopps era i Dortmund går mot sitt slut. Efter en mardrömssäsong meddelade Klopp i veckan att den här säsongen blir den sista (åtminstone för den här gången) för hans del i det Borussia Dortmund där han uppnått legendstatus efter både inhemska och nationella framgångar. Få tränare har väl en spelstil så förknippad med sitt namn som Klopp har med den ”gegenpressing” som rönt så stora framgångar i Dortmund och nu inspirerar tränare världen över, inte minst i allsvenskan där var och varannan tränare höjer Bundesliga och dess intensitet som den typ av fotboll som idag driver utvecklingen framåt.

Men det här inlägget ska inte handla om den gode Klopp, utan om hans blivande ersättare. I helgen gick Dortmund ut med att det blir lågoddsaren Thomas Tuchel, precis som Klopp med ett förflutet i Mainz, som tar plats på tränarbänken på Westfalenstadion kommande säsong. Tuchel spenderade fem säsonger i Mainz innan han tog ett sabbatsår, varför han får anses relativt oprövad på de absolut högsta nivåerna, och att jämföra Tuchels underliggande statistik i Mainz med den som Klopp visat upp i Dortmund är helt meningslöst eftersom de arbetat med två vitt skilda nivåer av talang. Tyvärr har jag bara data som sträcker sig tillbaka till 08/09, så några jämförelser mellan Klopps tid i Mainz och Tuchels tid i samma förening blir heller inte aktuellt, och även om jag hade haft datan hade jämförelsen varit tveksam då mycket vatten runnit under broarna sedan Klopps tid i Mainz.

Lyckligtvis tenderar managers att ta med sig sina tendenser emellan olika arbeten och klubbar, som Ted Knutson (numer head of player analytics i Brentford och Midtjylland) visar i sitt gamla inlägg om en managers ”fingeravtryck” som agerar inspiration till den här texten. Som vi vet sedan tidigare inlägg om skott på lagnivå korrelerar skott och skott på mål-ratios tydligt med vunna poäng, och den här typen av statistik är just den som Knutson menar på överförs med en tränare mellan olika föreningar, med viss naturlig förbättring eller försämring beroende på skillnaden i talang mellan de olika spelargrupperna. Tabellen nedan visar Thomas Tuchels underliggande statistik i Mainz och jämför den med Bundesligas genomsnitt för samma tidsperiod. Den blå raden för AVG är alltså Bundesliga genomsnitt, och inte Tuchels genomsnitt i Mainz. Längst ner i inlägget finns definitioner för förkortningarna.

Tuchel

Till att börja med kan vi konstatera att offensiven inte imponerar. Inte under en enda säsong har Tuchels Mainz skjutit fler skott per match (ShPG) än ligans genomsnitt över samtliga dessa säsonger. Vad gäller skott på mål framåt har man slagit genomsnittet en gång på fem år, och då med 0.04 skott per match. Övriga säsonger är sämre än genomsnittet även på den fronten. När det kommer till att få sina avslut på mål ser vi tre säsonger precis över ligans genomsnitt och två säsonger under, varav den ena klart under med 32%.

Defensiven ser betydligt stabilare ut. Under tre av de fem säsongerna släppte man till färre skott per match än genomsnittet, och gällande skott på mål bakåt släppte man till färre sådana än genomsnittet under fyra av fem säsonger, där Tuchels sista säsong sticker ut som ovanligt lössläppt både framåt och bakåt.

Sammantaget ger Tuchels Mainz intrycket av att, från start, ha varit ett typiskt mittenlag med säsongen 10/11 som en liten topp (SoTR 0,53) och säsongerna 09/10 & 12/13 som dalar (SoTR 0,44). De bakomliggande skottsiffrorna är sett över hela tidsperioden under genomsnittet då både TSR och SoTR landar på 0.47 i genomsnitt över de fem säsongerna. Vi kan också konstatera att Tuchels PDO-komponenter (Save% och Score%) båda är över genomsnittet för fyra av fem säsonger, och visst finns det ett visst inslag av skicklighet i att kontinuerligt vara bättre än genomsnittet på dessa mått, men vi vet också sedan detta inlägg att dessa mått är till stor del drivna av varians och det kan därför vara svårt att urskilja skicklighetsmomentet från positiv varians. I det fall skottsiffrorna och PDO talar åt olika håll gör man klokast i att lyssna på skottsiffrorna, och de talar om ett lag som under de senaste säsongerna sett ut som ett ”något sämre än mitten-lag”. Att PDO är över genomsnittet för fyra av fem säsonger skulle snarare kunna användas som en varningsklocka för överprestation, inte minst säsongen 12/13 är värd att notera då de underliggande siffrorna var på den lägsta nivån sedan Tuchels första år och utan en PDO på nästan 107 hade den säsongen kunnat sluta riktigt illa för Mainz, som istället klarade sig kvar med god marginal och nästa säsong lyckades kvala in till Europa League.

I Tuchels favör skall dock sägas att det syns en klar förbättring mellan hans första och andra säsong i Mainz, och att Mainz faktiskt var nykomlingar då han tog över. Han lyckades efter ett rent av dåligt första år statistikmässigt (sett till genomsnittet, sett till förväntningarna på en nykomling var det ett normalt år) förbättra både de offensiva och defensiva siffrorna ordentligt till nästkommande säsong, och därefter hålla en någorlunda stabil nivå för dessa siffror sejouren ut och göra Mainz till ett stabilt Bundesligalag, med ett litet undantag for ovan nämnda sämre säsong. Med den vetskapen vore det därför intressant att se vad som då hänt med Mainz siffror sedan Tuchels avsked, allra helst då det varit viss turbulens kring tränarposten under säsongen och svaret på det följer här:

mainz1415

Kort svar: Inte jättemycket.

Lite längre svar: Vad gäller offensiven har Mainz kommit till fler avslut per match (13,34) under säsongen 14/15 än under någon av Tuchels säsonger. 4,34 skott på mål per match är däremot sämre än tre av Tuchels fem säsonger i nuläget, men samtidigt bättre än Tuchels genomsnitt över de fem säsongerna (4,16). Det tycks vara så att kvalitén på skapade avslut är något sämre än tidigare då Tuchel under samtliga säsonger förutom den synnerligen svaga 13/14 lyckades coacha sitt lag till att få minst 35% av sina avslut på mål, och nådde 37% inte mindre än tre gånger, att jämföra med årets 33% på mål.

De defensiva siffrorna är, trots turbulensen, genomgående bättre än Tuchels sista säsong i Mainz, men samtidigt sämre än Tuchels genomsnitt i Mainz. Procentandelen skott som träffar mål defensivt är oförändrad, men sett till Tuchels sista säsong släpper man till färre skott, både överlag och på mål. Säsongerna 10/11-12/13 var dock klart mer solida bakåt (i skott räknat) för Tuchels Mainz än de siffror man visat upp under innevarande säsong.

Sammanfattningsvis är det svårt att finna stöd i de underliggande siffrorna för att Tuchel gjort något extraordinärt i Mainz. Säsongen 10/11 imponerar förvisso i både resultat och underliggande siffror (framför allt med tanke på den klara förbättringen jämfört med säsongen innan), men därefter har trenden näppeligen varit positiv och sjunde platsen säsongen 13/14 får till viss del tillskrivas positiv varians då de underliggande siffror snarare vittnar om ett vanligt mittenlag, på sin höjd. Tuchels siffror är inte markant bättre än de som Mainz visat upp under den undermåliga och något turbulenta säsong som 14/15 varit för klubben. Tuchel verkar å andra sidan defintivt inte vara en avsevärt sämre tränare än genomsnittet då han lyckades cementera en plats i Bundesliga för Mainz per omgående, och med det spelarmaterial som väntar på honom i Dortmund, som åtminstone jag fortfarande anser håller riktigt hög Bundesliga-nivå, bör han utan att överhuvudtaget överprestera nästkommande säsong helt klart vara med och slåss om CL-platserna.

_________________________________________________________________________________________________

Förkortningar:

ShPG= Shots per game

SOTPG= Shots on target per game

SOT%= Shots on target/Shots

ShAGPG = Shots against per game

SOTCON = Shots on target conceded per game

SOTC% = Shots on target against/Shots against

TSR = shotsfor/(shotsfor+shotsagainst)

SoTR=shots on target for/(shots on target for+shots on target against)

PPG= Points per game

Score%= Goals/shots on target

Save% = 1-(goals against/shots on target against)

PDO= (Score%+Save%) * 100

Poss% = Possession%

Annonser
Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: