Premier League-svep! Liverpool & Leicester

Veckan började med att Liverpool greppade det sista halmstrået i jakten på en plats i Champions League, och avslutades med att de försatte sin sista chans till en titel den här säsongen efter att ”Tactics Tim” och hans mannar gick vinnande ur semifinalen på Wembley. Givet mitt intresse i Manchester United fokuserar det här inlägget på det som är mest relevant ur den synvinkeln, d.v.s. jakten på Champions League-spel.

Liverpool har med en match mindre spelad än både City & United sju poäng upp till City på fjärdeplats och åtta pinnar upp till United på tredjeplatsen. Pools återstående spelschema består, bortsett från en vistelse på Stamford Bridge mot ett Chelsea som vid det laget lär ha säkrat ligatiteln redan, av minst sagt överkomligt motstånd i form av West Brom (b), Hull(b), QPR(h), Crystal Palace (h) och Stoke (b). Dessa lag (Chelsea inkluderat) har i genomsnitt tagit 1,3 poäng per match med en genomsnittlig SoTR på 0,48. Palace, Stoke och West Brom är samtliga mer eller mindre i ingemansland. Hull & QPR är Hull & QPR. Liverpool har inget annat fokus än ligan och bör kunna ta sig igenom dessa sex matcher med ytterst få poängtapp.

Problemet för Liverpool är lagen som i dagsläget utgör top 4 ser stabila ut. Chelsea vinner ligan, Arsenal har varit bra från match 1 även om resultaten uteblev något i början, United ser ut som ett helt nytt lag och Citys svacka kan fullt ut tillskrivas bristfällig konvertering.

En snabb anblick på dessa lags (minus Chelsea) återstående matcher visar att Arsenals motståndare har snittet 1,44 poäng per match med SoTR på 0,48. Med fler poäng på tavlan och en match i handen mot City & United bör Arsenal vara mer eller mindre klara för top 4.

Uniteds motståndare över de fem avslutande omgångarna har i snitt tagit 1,31 poäng per match men med en genomsnittlig SoTR på 0,51.

Citys motståndare har snittat 1,32 poäng per match med en SoTR på 0,48.

United & City har således relativt jämnt motstånd över de sista omgångarna, där Uniteds schema kanske får anses som något tuffare då de har tre bortamatcher och en av de två hemmamatcherna är mot Arsenal. Dessutom har Uniteds motståndare starkast underliggande skottsiffror. Allt som allt bör inte skillnaden i spelschema vara såpass stor att Liverpool lyckas ta in de poäng som behövs varken på City eller United, såvida inte United faller tillbaka i gamla vanor och börjar spela som man gjorde under de första två tredjedelarna av säsongen.

PLomg33

Nej den stora dramatiken återfinns alltjämt i bottenskiktet av tabellen där det Leicester som så länge var så dåliga (sett till skotten) helt plötsligt fått luft under vingarna. Man har inte bara noterats för tre raka segrar, man har dessutom skjutit mer än sina motståndare i fem raka matcher vilket resulterat i en TSR på topplagsliknande 0,59 sett över dessa fem matcher som måhända inte har varit mot det tuffaste motståndet i ligan. Oavsett en tydlig förbättring mot de 0,41 som man presterade nder säsongens inledande 27 matcher. SoTR för de fem matcherna har legat på 0,47 att jämföra med 0,41 sedan tidigare. Med möten mot nedflyttningshotade lag som Burnley, Sunderland och inte minst QPR i sista omgången på schemat börjar en ”great escape” se mer och mer möjlig ut för Leicester.

Sebastian Larssons kryssmaskin till arbetsgivare Sunderland är det lag som visar upp klart sämst underliggande siffror. Schemat är överkomligt men laget har oavsett motstånd förfärligt svårt att vinna matcher och man visar inga direkta tendenser på förbättring sedan Advocaats tillträde. di Canio lyckades med det omöjiga för två år sedan, Poyet för ett år sedan, men frågan är om Advocaat ska lyckas rädda det minst sagt slätstrukna laget kvar ännu en gång? Lagets prestation talar inte för det, men det finns lyckligtvis en räddningsplanka, och den plankan har namnet Hull.

Hull har precis som Sunderland & Leicester en match mindre spelad än Burnley och QPR, vilket är de goda nyheterna. De betydligt sämre nyheterna är att man bortsett från Crystal Palace (b) och Burnley (h) möter idel kvalitetslag i form av Liverpool (h), Arsenal (h), Tottenham (b) och Manchester United (h). Lyckas man få med sig mer än 6 poäng från dessa sex matcher har man gjort riktigt bra, men frågan är om det räcker för att hänga kvar?

Med ställningarna i toppen av tabellen hyfsat säkrade lär bottenstriden få mycket uppmärksamhet när säsongen närmar sig sitt slut, inte minst med tanke på att många av nedflyttningskandidaterna kommer att mötas sent i matcher som kan komma bli direkt avgörande. Redan till helgen möts Burnley och Leicester, därefter väntar Hull-Burnley i omgång 36, Sunderland-Leicester i omgång 37 samt Leicester-QPR i omgång 38. En och annan tvist är säkerligen att vänta, men i nuläget tror jag att Leicester faktiskt hankar sig kvar, och detta på Hulls bekostnad. För Burnley & QPR tror jag tyvärr tåget har gått även om Burnley har ett par matcher på schemat som ser ut som potentiella vinster, men varje poäng är livsviktig där nere och i nuläget har man minst poäng och flest spelade matcher, en svårlöst ekvation för ett lag som bara vunnit fem matcher hittills under säsongen.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: