Allsvenskan – Omgång 4.

Äntligen dags att summera en omgång som kändes som att den aldrig skulle ta slut med matcher spridda över fem dagar. Först en titt på den sedvanliga tabellen över inspelade poäng kontra spelbolagens förväntade poängskörd.

alls4

Nykomlingarna GIF Sundsvall och Hammarby har båda överträffat förväntningarna efter fina starter där Sundsvall tagit maximala 6 poäng på bortaplan och Bajen gjort detsamma på hemmaplan. Inte helt oväntat (med tanke på att så få omgångar spelats) är deras framgångar baserade på en hel del positiv varians vilket återspeglas i skottsiffrorna där båda lagen konverterar klart bättre än genomsnittet, men även skottsiffrorna får tas med en nypa salt efter så få spelade matcher då faktorer som motstånd och ställning i matcherna har stor påverkan på skottstatistiken.

gifBajen

I toppen överträffar både Elfsborg och Malmö de redan högt ställda förväntningarna på lagen. I deras fall backas resultaten dessutom upp av starka underliggande siffror men lagen har också ligans högsta PDO-noteringar med 113 respektive 121.

Gefle tappade drygt en halv förväntad poäng i och med sitt kryss hemma mot Halmstad, men ironiskt nog visade man för första gången på riktigt länge prov på att man faktiskt kan dominera en match skottmässigt efter att ha krossat Halmstad i skottsiffrorna med 20-6 i skott samt 9-3 i skott på mål, men med en alltjämt ohållbart hög PDO på 113 där framför allt en räddningsprocent på 90% sticker ut, kan inte Gefle klaga på sin tur över de fyra första omgångarna. Bloggens förutspåelse om direktnedflyttning för Gefle ser onekligen lite tveksam ut i skrivande stund, även om lagets totalt skottsiffror över fyra omgångar allt jämnt är synnerligen svaga.

Gefles motståndare Halmstad leder oss in på de underpresterande lagen. Janne Jönssons återkomst har inte varit någon dans på rosor och det finns helt sonika inte en enda siffra hos Halmstad som ser bra ut. Sämst TSR, sämst SoTR, näst mint skott, minst skott på mål, tredje flest skott emot, fjärde flest skott på mål emot. Här ser bloggens dom om nedflyttning betydligt bättre ut än i fallet Gefle.

Häcken uppvisar stabila skottsiffror klart över genomsnitt men hålls tillbaka av en ohållbart låg PDO på 80. Säsongen är ännu ung och än finns ingen anledning till panik, men ska man upprepa fjolårets femteplats får man inte fortsätta släpa efter förväntningarna allt för många omgångar till.

Örebro är ett intressant fall där en stark höstsäsong 2014 och strålande resultat under försäsongen 2015 bidrog till att jacka upp förväntningarna till (för?) höga höjder. En poäng efter fyra matcher var knappast den start man varken önskat eller förväntat sig och tränare Axén var märkbart irriterad efter förlusten mot Sundsvall. Han skulle ”hem och analysera sönder matchen i 2000 bitar” och man skulle gärna få reda på vad han kom fram till.

Faktum är att Örebro i matchen mot Sundsvall kom till massiva 30 avslut. Man släppte också till en ansenlig summa i 14, men man sköt likväl mer än dubbelt så många skott som Sundsvall. Det i sig behöver inte säga speciellt mycket eftersom Sundsvall spenderade mer eller mindre hela matchen i ledning och kan tänkas ha tillåtit Örebro att komma till lite fler avslut än normalt, men lägger man till det faktum att Örebro sköt än mer anmärkningsvärda 20 skott på mål är det svårt att inte lyfta lite på ögonbrynen. Under hela den tiden jag har varit intresserad av kvantitativ fotbollsanalys kan jag inte dra mig till minnes att jag sett ett lag prestera 20 skott på mål under en och samma match. Inte ens när Manchester City mosade West Brom med 43-3 i skott fick man iväg mer än 16 skott på må, varför Örebros insats inte enbart bör ses i negativ dager. Visst, man släppte till 12 skott på mål och dessa skott kan antas ha varit bättre målchanser överlag än de skott på mål som Örebro skapade sett till den matchbild highlightsen antyder, men förmågan att skapa avslut är en otrolig viktig sådan och den verkar Örebro åtminstone besitta, då man både skjutit flest skott och skott på mål i hela serien. Det har dock kommit till ett pris av en sämre defensiv då man släppt till fjärde flest skott och allra flest skott på mål bakåt.

Sammantaget är Örebros underliggande skottsiffror liksom Häckens stabila, ja faktiskt till och med riktigt bra (TSR 0,59 SoTR 0,54). Det här kan till viss del tillskrivas att Örebro är det lag i serien som legat under överlägset mest speltid (264 minuter vs 146 minuter för Halmstad som legat under näst mest) vilket dopar deras skottsiffror något då lag i underläge generellt tillåts skjuta mer när lagen i ledning i regel sjunker hem något. När jag använder en formel för att justera för detta faktum ser Örebros siffror fortfarande bra ut (TSR 0,54, SoTR 0,52), nästan identiska med Häckens, och även i Örebros fall är en vacklande PDO på 80 den stora anledningen till att laget halkat efter i tabellen. Konverteringssiffrorna är osannolikt låga 5% för Score% att jämföra med ligans genomsnitt på 24%, och rå konvertering för samtliga skott ligger på 3% att jämföra med ligans genomsnitt på 13%. På sikt kommer dessa helt klart röra sig mot ligans medelvärde varför inte heller Örebro ligger i nån riskzon för att hamna i nedflyttningskamp förutsatt att man fortsätter prestera de underliggande siffror man gjort hittills i år samt under stora delar av fjolåret.

orebro

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: