Allsvenskan Omgång 5

Det tog sin tid, men till slut har Malmö FF, efter ett oväntat poängtapp borta mot Falkenberg, fått ge ifrån sig sin serieledning. En klinisk insats av Falkenberg som satte tre av sina fyra skott på mål. Malmö visar kvalitet och skapar inte mindre än 12 avslut på mål. Krysset innebar för MFF två faktiska poäng förlorade samt 1,15 förväntade poäng förlorade sett till spelbolagens förväntningar på matchen.

fffmff

Veckans stora vinnare var Halmstad som med sina tre inspelade poäng hemma mot Elfsborg presterade 2,15 poäng bättre än vad spelbolagen förväntat sig, en rejäl skjuts uppåt i tabellen för över & underprestation. Trots förlust för Elfsborg ligger man bättre till än spelbolagen förväntat sig.

Expomg5

-Hammarby är alltjämt det lag som presterat mest över förväntningarna, och i botten drar Örebro ifrån allt mer i negativ riktning efter en jobbig match på Friends Arena mot AIK. I vanlig ordning hamnade Örero tidigt i underläge efter undermåligt försvarsspel och när AIK snabbt ökade på kändes matchen redan avgjord. En utvisning tidigt i andra halvlek gjorde inte saken bättre och Örebros underliggande siffror tog rejält med stryk i en match där AIK vann skotten med 23-4 och skotten på mål med 10-1.

-Gefle fick ordentligt med pisk på Parken, men har tack vare sin finfina start fortfarande presterat över spelbolagens förväntningar. Jag börjar känna mig lite mer tillfreds över att ha förutsett direktnedflyttning för Gefle när säsongen är över.

-Har Häcken måhända börjat sin resa uppåt i tabellen efter bortaseger mot Kalmar? Båda lagen har letat febrilt efter rätt väg fram vilket tydliggörs av att Häcken med 21 använda spelare är det lag som använt flest olika spelare i årets allsvenska hittills, före just Kalmar (och IFK Norrköping) som använt 20 spelare.

Än är säsongen ung och tabellen lär inte hinna ”sätta sig” än på många omgångar. Som bloggens trogna läsare vet brukar dock den skottstatistik som i hög utsträckning korrelerar med poäng i tabellen över tid sätta sig betydligt snabbare, och även om fem omgångar är ett litet urval även för den här typen av siffror så kommer här den allsvenskan tabellen, i bloggens egen tappning. Under Definitioner finns förklaringar för de olika måttens innebörd.

tsrAllsOmg5

Serieledarna IFK Göteborg kan tacka en PDO på över 120 för sin ledning, de underliggande siffrorna vittnar ännu inte om några mästartakter. Malmö, AIK och Elfsborg ser hittills ut som de starkaste lagen, och vi kan även se att Hammarbys fina inledning har stöd i siffrorna.

Gefle och Sundsvall kommer inte ligga kvar i tabellens mitt speciellt länge till.

Botten av tabellen börjar sätta sig. Det ser riktigt dåligt ut för Åtvidaberg som trots en PDO på närmre 108 ligger näst sist med riktigt skrala skottratios. Halmstads skottsiffror ser alltjämt mycket svaga ut. Örebro och framför allt Kalmar ser, åtminstone inte på ytan, inte alls så dåliga ut som tabellen vittnar om. De kan båda förvänta sig en stegrad PDO som rör sig mot medelvärdet (regression to the mean) och bör kunna undvika att bli inblandade i en obehaglig kamp i tabellens nedre regioner, även om jag skulle bli ordentlig förvånad om Kalmar bibehåller en SoTR på 0,6 säsongen ut. Den typen av SoTR brukar nästan uteslutande förekomma hos de absolut bästa lagen i en serie och dit vill nog väldigt få räkna KFF i nuläget.

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: