Allsvenskan efter 7 omgångar.

Förväntade poäng vs faktiska poäng

expomg7

Elfsborg är det lag som tagit flest poäng över spelbolagens förväntan, tätt följda av IFK Norrköping, men inget lag har stuckit iväg i positiv riktning.

-Örebro har däremot dragit ifrån rejält i negativ riktning. 2014 års fina höstsäsong och cupframgångarna på försäsongen drog upp förväntningarna till nivåer som, minst sagt, inte har infriats.

-Hammarby & AIK har båda presterat mycket bra på hemmaplan, men sämre än förväntan på bortamark. GIF Sundsvall däremot är raka motsatsen då man presterat klart sämre resultat än förväntat på Norrporten, men överträffar förväntningarna ordentligt på bortaplan vilket i slutändan leder till att man i princip ligger i linje med spelbolagens förväntningar sammantaget.

Underliggande siffror

allsomg7

-Om det fanns viss osäkerhet kring Malmö FF:s norska rekryteringar och huruvida man lyckats fylla tomrummen efter Eriksson, Forsberg, Kiese Thelin mfl är den numer som bortblåst. 6 mål + 1 assist från Berget samt 2 mål + 6 assist från Eikrem på sju omgångar är fullständigt lysande, och lagets underliggande siffror efter sju spelade matcher är fenomenala. Såhär långt ser MFF anno 2015 ännu starkare ut än MFF 2014.

IFK Göteborg är endast en poäng från serieledarna Malmö, men deras underliggande siffror är än så länge betydligt sämre än toppkonkurrenternas. Vill man blanda sig i fighten på allvar måste man prestera bättre underliggande siffror, då en PDO på över 118 (med överprestation på såväl avslut som försvars-fronten) knappast lär hålla i sig säsongen ut.

För Åtvidaberg syns inget ljus i tunneln. Lagets skottsiffror tillhör seriens sämsta och trots en PDO som vittnar om att man haft en hel del positiv variation på sin sida har man inte lyckats lösgöra sig från bottenstriden. Det börjar osa katt om Åtvid…

Halmstad ser helt sonika riktigt usla ut. Måhända kan man förvänta sig en något stegrad PDO, men kombinationen av att ha skjutit minst skott i serien (delat med Åtvidaberg) och släppt till näst flest (efter Gefle) kan knappast leda till mycket annat än en ångestfylld säsong för Janne Jönsson. Kanske skulle man låtit bli att spendera pengar på att byta tränare och investerat i att täcka upp sina spelarförluster istället. ”You can´t polish a turd” heter det ju, inte ens om ditt namn är Janne Jönsson.

Gefle visar inte heller upp några glädjande underliggande siffror (bättre än Halmstad dock), men man har å andra sidan redan gnetat ihop dubbelt så många poäng som Halmstad och skjuter i genomsnitt 2 skott mer på match än Jannes mannar (defensiven är likvärdig). Det ser knappast bra ut för Gefle, men betydligt bättre än för Halmstad, främst tack vare de inspelade poängen. Uppläxningen man åkte på av Djurgården skickade ner PDO på en rimlig nivå.

Det är lätt att känna sympati för Örebro. Den här gången var det Kalmar som satte dit 3 av sina 5 skott på mål, utan att släppa in något av de 6 skott på mål som Örebro skapade. Alexander Axén skulle hem och nöta avslut med sina spelare, och med en Score% på magiskt låga 7,41% är det inte svårt att förstå varför den kopplingen görs. Kanske skulle de även nöta lite försvarsspel, då lagets 93 skott emot är fjärde sämst i serien, endast ”slaget” av Falkenberg, Halmstad och Gefle. Vad gäller skott på mål bakåt är läget ännu sämre, då 54 skott på mål bakåt är näst sämst, endast GIF Sundsvall har släppt till fler. Men i fallet Örebro finns klara ljusglimtar, såsom det faktum att laget kommit till näst flest avslut OCH avslut på mål (endast Malmö är bättre) i hela allsvenskan, samt att lagets PDO (främst Score%) kommer att röra på sig i positiv riktning, det är inte en fråga om utan när denna rörelse kommer att ske. Trots det minst sagt utsatta tabelläget har jag svårt att se  att ett lag med den offensiva kapaciteten skulle behöva oroa sig över nedflyttning när säsongen börjar närma sig summering. Det finns ännu ingen anledning att finna, i de underliggande siffrorna, till några drastiska åtgärder från Örebros sida.

Annonser
Taggad , , , ,

3 tankar om “Allsvenskan efter 7 omgångar.

 1. Tomas skriver:

  Fasen vad intressant detta är! Tack för att du lägger tid på bloggen. Jag blir ju nyfiken på om allsvenskan har ytterligare statistik tillgänglig kring kvalitén på skotten, tänker främst på skottposition? Ett skott på mål kanske vara en fjösare också. Eller kan man räkna med att alla lag tar ungefär lika stor andel ”dåliga skott” (map vinkel, avstånd etc)?

  Gilla

  • Per skriver:

   Hej Tomas!

   Kul att du gillar bloggen!

   Vad jag vet finns ingen detaljerad statistik såsom position eller skottyp tillgänglig för allsvenskan, men däremot finns det för de större europeiska ligorna. Har jobbat på en modell som tar hänsyn till dessa variabler som jag ska skriva om vilken dag som helst, förhoppningsvis imorgon.

   Antagligen finns det vissa skillnader i kvalité mellan vilka typer av skott olika lag tar, men dessa gäller nog främst Skott överlag skulle jag gissa. Fokuserar man på skott på mål tror jag skillnaden är mindre och jämnar ut sig hyfsat men inte helt, över tid.

   Gilla

 2. Hej,
  Håller själv på att sammanställa massa statistik kring IFK Göteborg, och dessa nya begrepp kommer jag använda mig utav framöver för att få ytterligare dimension i det jag presenterar på bloggen. Grymt kul och intressant.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: