Coutinho vs Eriksen

Under en något rusig diskussion på en svensexa i Riga uppstod den något oväntade frågeställningen mellan ett Spurs-fan och ett Liverpool-fan (själv var jag alltså inte del av diskussionen). Vem är egentligen bäst av Philippe Coutinho och Christian Eriksen? Mer specifikt, vem av de två är viktigast för sitt lag?

Till att börja med är detta en ganska vansklig typ av fråga att besvara statistiskt. Ett problem är att det finns saker inom fotboll som är svåra att kvantifiera enbart med hjälp av ”on the ball”-data, exempelvis rörelser och löpningar som öppnar upp ytor, ett annat är att man ska välja data som faktiskt är relevant och signifikant. Den inte helt ovanliga metoden att jämföra ett lags poäng per match med eller utan en spelare skulle jag personligen säga är värdelös i de allra flesta fall, då det finns så otroligt många andra faktorer som kan påverka de inspelade poängen i de matcher spelaren missat (och inte missat för den delen): Vilka andra spelare saknas i laget? Vilka lag har vi mött? Vilka spelare har dessa lag saknat? Har vi spelat hemma eller borta?

Listan kan göras väldigt mycket längre än så, poängen är att det är svårt att härleda en skillnad i poäng per match enbart till det faktum att en spelare saknats när det finns så otroligt många andra variabler som spelar in, och då har jag inte ens nämnt det faktum att ett lag kan ha tur eller otur sett över en lång period tid som potentiellt kan sammanfalla med en spelares frånvaro eller närvaro. Jag kommer, som antagligen är alldeles uppenbart vid det här laget, inte ägna mig åt den typen av jämförelser när jag ska försöka nysta i vem som varit viktigast för sitt lag av dessa två herrar, för nysta ska jag självfallet göra (det vore ju himla onödigt att skriva 287 ord om varför jag INTE ska skriva ett blogginlägg).

Med brasklappen om att allt i fotboll inte går att sätta siffror på (med den data vi har i dagsläget) kommer här ändå ett försök. Vi börjar med de Ted Knutson-inspirerade radarbilderna för innevarande säsong. Är du osäker på hur man läser av dessa finns information om det under länken Radar ovan

ChristianEriksen PhilippeCoutinho

Eriksen har till synes sina styrkor i passningssspelet då passningsprocent och antal key passes är bra. I övrigt ser han inte lysande ut även om 0.3 icke straffmål per 90 spelade minuter får anses som klart bra hos en playmaker. Coutinho är en dribbler av yttersta toppklass och kommer även till avslut oftare än Eriksen, men bistår å andra sidan sina lagkamrater med färre key passes och gör färre mål.

Radarbilderna ger en snabb överblick över spelarnas profiler som bevisligen skiljer sig en del. De säger däremot väldigt lite om hur viktiga de är för sina lag. Ett mått som är betydligt mer användbart på den fronten är ”usage rate”, eller användningsandel. Man delar då antalet av någonting (exempelvis passningar) som en spelare producerat med hur många spelarens lag har producerat totalt. För att inte speltid ska bli en faktor använder jag mig av mått som justerats till en ”per 90 spelade minuter”-basis. Tabellen nedan visar spelarens passningar per 90 spelade minuter längst vill vänster, följd av spelarens passningar per 90 spelade minuter delat med det antal passningar laget i genomsnitt genomför på 90 minuters spel, d.v.s ”Pass Usage%”. Därefter upprepas samma procedur för chances created, som i sin tur definieras som det antal skott en spelare assisterar, oavsett utfallet på skottet. (Mer om chances created HÄR)

CoutErikPass

Eriksen är något mer aktiv i Tottenhams passningsspel överlag än vad Coutinho är i Liverpools, men skillnaden är mycket liten. Ser vi till skapade chanser assisterar Eriksen ungefär ett halv skott mer än Coutinho per 90 minuter spel. Liverpool som lag skapar dessutom drygt 0,6 fler chanser per match än Spurs, varför Eriksens användningsandel för skapade chanser är betydligt större än Coutinhos. Som vi ser ligger Eriksen bakom hela 22% av de skott som assisteras i Spurs, medans samma siffra är 16% för Coutinho.

Över till skott. Som vi såg på radarbilderna tidigare skjuter Coutinho med sina 3,25 skott per 90 min något fler skott än Eriksen som avlossar 2,89 skott per 90 min. I ljuset av det faktum att Liverpool även skjuter fler skott än Tottenham, får spelarna här en identisk användningsandel, då båda tar drygt en femtedel av lagets skott i genomsnitt.

coutErikShot

Om vi kombinerar dessa båda mått får vi fram hur många skott en spelare är med och skapar per 90 minuters spel, antingen genom att själv skjuta eller genom att assistera ett skott. Detta mått kallas ”Shot Contribution”, förkortas nedan ShotCont. Därefter använder vi samma procedur som tidigare (dela med lagets totalsumma) för att räkna fram användningsandelen för de båda spelarna.

coutErikShCont

Härnäst ska vi titta på de händelser som faktiskt har allra störst betydelse i fotboll, mål & assists. Som vi såg på radarbilderna har Eriksen producerat mer mål Coutinho, som i sin tur har producerat fler assist. Hur ser det ut när vi även tar hänsyn till hur stor andel av sitt lags mål som dessa två är direkt inblandade i?

coutErikNpg

Eriksen gör föga förvånande en betydande andel av Tottenhams mål, klart större andel än Coutinho gör för Liverpool, men på assistsidan är utdelningen riktigt skral för Eriksen, vars största bidrag till laget under säsongen har varit att göra mål snarare än att skapa dem. Coutinho å andra sidan verkar väldigt viktig för Liverpols förmåga att skapa mål, men gör färre själv. Kombinerar vi dessa mått ser vi att deras direkta inblandning i mål är identisk på spelarnivå, Eriksens NPG90+Ass90 landar på 0,37 och Coutinhos på 0,36. De båda är direkt inblandade i drygt ett tredjedels (icke straff)-mål  per 90 spelade minuter, eller drygt ett mål var tredje match om man så vill. Då Liverpool endast mäktat med 44 icke-straffmål vs Tottenhams 52 har Coutinhos bidrag till det direkta målskyttet faktiskt varit större när han varit på planen.

coutErikNpgAss

Hittills har vi funnit att Eriksen är något viktigare för sitt Spurs när det gäller att skapa skott, medan Coutinhos bidrag har varit större vid faktiska mål, främst då genom att assistera dessa. Mål är som bekant sällsynta i fotboll, och därför påverkas de i stor utsträckning av variation, även över såpass långa tidsperioder som en hel säsong. För att utröna huruvida de nivåer för målskytte och assist som spelarna har hållit över den här säsongen är i linje med deras förväntade poängskördar sett till kvalitén på de skott de har skjutet & assisterat använder jag mig av min nya Expected Goals-modell (läs gärna mer om den HÄR). Modellen tilldelar varje skott ett teoretiskt värde baserat på avstånd från mål, vinkel, typ av skott samt ytterligare ett par variabler. När jag summerar de båda spelarnas förväntade mål & assistskörd under säsongen, samt deras lags diton, blir följande tabell resultatet:

 couterikExpG

Genast ser vi en hel del intressanta saker. Eriksens förväntade målskörd per 90 min är fortfarande större än Coutinhos, men skillnaden i förväntat utfall är betydligt mindre än den i faktiskt utfall (0,31-0,18). Eriksen har överpresterat sin förväntade målskörd med över 60%, en i längden omöjlig bedrift om man ska lita till de analytiker som tidigare använt sig av ExpG-modeller av liknande sort, medan Coutinho presterat i paritet med förväntan på målfronten. Tottenham som lag har överpresterat rejält då man gjort mer än 12 mål (straffmål exkluderade) över förväntan. Liverpool å andra sidan, har gjort drygt fyra mål färre än förväntat. Faktum är att Liverpool enligt modellen skulle gjort fler mål från öppet (48,7) än Tottenham (39,7) och dessutom har man fått fler straffar tilldelade sig under säsongen (5 vs 3).

Även på assistsidan ser vi en markant skillnad i förväntan och utfall. Det faktiska utfallet, där Coutinho levererade 0,18 assist per 90 min spel men Eriksen skrala 0,06 ass per 90 min, tycks till väldigt stor del handla om att de lägen Eriksen skapat inte konverterats av hans lagkamrater. Kvalitén på lägen som de båda spelarna skapat tycks likvärdiga, de avslut Eriksen assisterat verkar till och med vara av något högre kvalité än de lägen Coutinho assisterat. Ironiskt nog, med tanke på Liverpools skrala konvertering i allmänhet, har de lägen som Coutinho assisterat konverterats i något högre utsträckning än förväntat. Sammantaget har Eriksen något högre förväntade siffror för både mål och assist, i ett lag som har något lägre förväntade siffror, vilket leder till att användningsandelen blir betydligt större för Eriksen.

Sammanfattningsvis har vi två bra spelare, som båda två tveklöst är viktiga för sina lag. Såsom utfallet varit under den gångna säsongen har faktiskt Coutinho bidragit till en större andel av Liverpools mål (justerat för speltid), men det handlar mest om att Liverpool som lag konverterat uselt, vilket inte varit fallet i de specifika skott som Coutinho assisterat eller skjutit själv. När det gäller att skapa chanser tycks Eriksen vara något viktigare för sitt Tottenham som skapar färre chanser än Liverpool generellt. Den makalösa konvertering Eriksten stått för med sina egna skott, vägs upp av usel konvertering från hans lagkamraters sida vid de skott som Eriksen assisterat. Nästa säsong kommer vi sannolikt att se en betydligt jämnare fördelning mellan mål & assists från Eriksens sida än de 10 mål och 2 assist han levererat under den här säsongen.

Med samma brasklapp som inlägget inleddes med, att allt inte går att mäta med den data vi har i dagsläget, skulle jag säga att Eriksen är något viktigare för sitt lag än vad Coutinho är, då han ligger bakom en större andel av sitt lags skapade chanser än Coutinho, och som den här bloggens trogna läsare (jag hoppas att de finns!) redan vet är skapade lägen idag en bättre indikator på framtida assist än vad assist idag  är, och skott idag en bättre indikator på framtida mål än vad mål idag är. Med det sagt, är det definitivt inte samma sak som att säga att jag skulle värva Eriksen om jag fick välja mellan de två, eller att Coutinho skulle göra ett sämre jobb i Spurs eller vice versa. Men det, det är en helt annan femma det.

Annonser
Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: