Målskytte och underliggande siffror på spelarnivå – Premier League

Här kommer ett kort inlägg som tittar lite på målskyttarna i årets Premier League med 35 omgångar spelade. För att kvala in till mätning måste han ha skjutit minst 20 skott i årets upplaga av Premier League.

Först tittar vi på antalet gjorda icke-straffmål. 15 spelare har gjort 10 eller fler sådana.

expGNpg35

Av de femton bästa målskyttarna är det endast Graziano Pellé som underpresterat gentemot den förväntade målskörden (läs mer om Expected Goals-modellen HÄR), och det rejält med en underprestation på 35%. I andra änden av spektrat är det tydligt att årets komet Harry Kane haft en hel del variation på sin sida längs vägen med en överprestation på närmare 97%, definitivt inte hållbart över tid.

Om vi istället sorterar efter de spelare med högst Expected Goals får vi en något annorlunda tabell:

expG35pl

Desto fler underpresterande spelare här. Pelle, som skrapat ihop flest Expected Goals i hela ligan, är återigen värst, följd av Welbeck och Valencia.

Dessa var de råa siffrorna, som påverkas till stor del av speltid. För att justera för detta faktum gör vi som vanligt och omvandlar måttet till ”per 90 minuters speltid”. Såhär ser listan ut sorterad efter faktiska icke-straffmål:

npg90pl35

Papiss Cissé poppar upp från ingenstans och tar täten i den alternativa skytteligan. Vi noterar en överprestation, men också riktigt starka underliggande siffror i paritet med erkända världsklassforwards som Costa & Agüero. Om vi istället sorterar efter Expected Goals per 90 spelade minuter får vi följande tabell:

expg90pl35

Glenn Murray hoppar upp i topp med alldeles makalösa 0,75 ExpG per 90 spelade, förvisso endast över 737 minuter spel men å andra sidan i ett mediokert lag. Riktigt imponerande!

Vissa namn på listan är mer förväntade än andra, och nog rycker man till lite av att se två väldigt kritiserade spelare i form av Balotelli och Falcao på topp 15. Balotellis underprestation saknar motstycke då han endast lyckats komma upp i 16% av förväntad målskörd, vilket får Falcaos underprestation på 40% att blekna i jämförelse, trots att den också är betydande. Falcaos 0,3 icke-straffmål per 90 spelade minuter är inte fantastiskt på något vis, men samtidigt långt ifrån så uselt som kan tänka sig med tanke på all den kritisk han fått utstå.

Balotellis faktiska målskörd på 0,1 icke straff-mål per 90 spelade minuter är desto svagare, men å andra sidan är lägena han kommer till av yttersta toppklass. Oavsett om man är av åsikten att Balotelli är en dålig avslutare, är han knappast 6 gånger så dålig som en genomsnittsavslutare i Premier League. Onekligen har han bränt lägen till höger och vänster, men förutsatt att han fortsätter att komma till samma typer av avslutslägen som han bevisligen gjort under den innevarande säsongen kommer vi se en positiv rörelse mot medelvärdet (regression to the mean) på Balotellis målsiffror. Frågan är bara om det blir i Liverpooltröja eller någon annanstans. Med tanke på att Balotellis marknadsvärde sannolikt tagit rejäl skada efter det (ohållbart) dåliga utfallet kan Balotelli mycket väl vara ett av sommarens kap, och vore jag direktör i Liverpool skulle jag tänka efter både en och två gånger innan jag sålde Balotelli, som till skillnad från Falcao, ännu inte passerat den ålder då en anfallare normalt sett peakar.

Vad är då egentligen viktigast? Faktiska mål eller förväntade mål?

Svaret på den frågan är inte så uppenbar som man kan tro. Visst, faktiska mål är självfallet det som räknas här och nu, men ska man försöka spå in i framtiden är inte saken lika glasklar. Den utmärkta bloggaren 11tegen11 visar i sitt inlägg ”How to scout a striker” att det på spelarnivå inte finns något samband mellan en och samma spelares över/underprestation av Expected Goals från en säsong till en annan. Däremot finns det ett starkt samband mellan spelarens Expected Goals från en säsong till en annan. Det här innebär att samma spelare kommer att skapa likvärdiga lägen från säsong till säsong, men konverteringen av lägena kommer att variera kraftigt, oavsett vem man är. I det länkade inlägget ovan tas självaste Lionel Messi upp som exempel, då han ena säsongen överprestade sina Expected Goals med nästan 19 mål, för att nästan säsong göra två mål färre än förväntat. Det här är helt i linje med vad jag visat tidigare i inlägget om ”Myter om avslut”, nämligen det faktum att det inte finns något samband mellan hur stor andel av sina skott på mål man konverterar ena säsongen jämfört med nästkommande. Det är nästan helt slumpmässigt.

Anfallare värvas väldigt ofta efter en lyckosam period målmässigt, men ur ett scoutingperspektiv är det oerhört viktigt att inte förblindas av målskörden, utan att man undersöker skotten bakom målen, för att försäkra sig om att spelarens målskörd inte enbart är en frukt av en periods hög konvertering, eftersom sannolikt kommer att svalna av tids nog. Det man istället bör leta efter är spelare som kommer till många avslut, och har man möjlighet till data för Expected Goals är det att föredra än mer, eftersom denna både tar hänsyn till antalet skott samt kvalitén på dessa.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: