En titt i backspegeln

Maj är här, och med det upplösningen i alla de stora europeiska ligorna. Inom ett par veckor har ligamästare korats, CL-platserna bestämts och lag har fallit ur högsta serien. Säsongsavslutningar leder till summeringar och sammanfattningar, men än är inte den här säsongen riktigt över. I stora drag vet vi dock ungefär vad som har hänt under den här säsongen, och därför tänkte jag kika lite på underliggande ”Expected Goals”-siffror från Premier League säsongen 13/14, mycket för att se hur väl modellen beskrev det som faktiskt hände, och för att spana efter trender som siffrorna kanske upptäckte innan vi andra gjorde det.

LAGNIVÅ 

plExpG1314

Fjolårets ligamästare Manchester City visar mycket riktigt upp den bästa förväntade målskillnaden vilket är glädjande. Chelsea som fick nöja sig med en tredjeplats i ligan har näst bäst förväntad målskillnad, man slår precis Liverpool som i sin tur är det lag som överpresterade sin förväntade målskillnad mest av alla. Dessa tre lag tycks varit i en klass för sig, vilket speglar fjolårssäsongen på ett ganska bra sätt.

Strax under ser vi att Arsenal & Manchester United visar upp liknande siffror. Något överraskande är Uniteds siffror bättre än både Tottenham (något) och Everton (klart), två lag som man hamnade bakom i tabellen. Både Spurs & Everton presterade klart över förväntad målskillnad, där framför allt Evertons överprestation framstår som ohållbar då deras trupp knappast är såpass mycket mer talangfull än ligans genomsnitt. Vi kan också notera Swansea som också landade på +-0 i målskillnad trots en förväntad sådan på -16, vilket faktiskt är ganska likt årets säsong där Swansea inför helgens omgång hade en målskillnad på -1 trots en förväntad sådan på -12. Under säsongen 13/14 var det framför allt offensivt som man presterade betydligt bättre än modellen förutspått, medans skillnaden under säsongen 14/15 är jämnt fördelad mellan defensiv och offensiv överprestation gentemot modellens siffror. Naturlig variation eller något som Swansea gör exceptionellt bra som modellen missar?

I bottenskiktet av tabellen är det glädjande nog så att de tre lag som åkte ut är de tre lag med i särklass sämst förväntad målskillnad, som också stämmer överens med den faktiska målskillnaden. Vi kan också notera att Aston Villa under Paul Lambert var lika bleka offensivt under hela säsongen 13/14 som man var under skottens ledning den här säsongen. Tim Sherwood har vänt upp och ner på Aston Villa som mer eller mindre över en natt gick från att vara solida bakåt och snustorra framåt till att bli ett riktigt dugligt offensivt lag som läcker desto mer bakåt. Stoff för ett framtida blogginlägg där måhända.

SPELARNIVÅ

Nedan en tabell över de 15 främsta målskyttarna (straffmål exkluderade) samt deras underliggande ExpG-summa. Endast spelare med minst 1 mål, minst 1 förväntat mål, och minst 450 minuter speltid ingår i undersökningen.

expGplayerspl1314

Suarez i topp som väntat med sina 31 mål, drygt 12 mål över förväntan. En enda spelare underpresterar på listan, Giroud, och det med mindre än ett mål. Om man istället sorterar efter högst förväntade målskörd ser topp-15 ut enligt följande:

expGnpgPlayersPL1314

Suarez toppar på nytt, och många namn är bekanta sedan tabellen ovan. Peter Crouch dyker upp från ingenstans med en till synes ganska kass säsong i straffområdet då han gjort drygt fem mål mindre än förväntan. Negredo och Paulinho de två övriga som gjort färre mål än modellen förväntat sig.

Som alltid vill vi justera för speltid. De bästa målskyttarna (som vanligt inga straffar inkluderade) per 90 minuter speltid var dessa:

npg90playersPL1314

Här finns mycket intressant att avläsa. Först och främst, trots Luis Suárez suveräna säsong gjorde faktiskt Sergio Agüero fler mål per spelad minut, om än med en väldigt liten skillnad. Argentinarens målskörd ser även mer hållbar ut i längden då hans förväntade målskörd mer på 90 minuters spel även den är högre än Suárez motsvarande siffra. Vi kan också notera att både Demba Ba och Samuel Eto´o från Chelsea tillhörde toppskiktet, där framför allt Demba Bas underliggande siffror är oerhört starka. Inte starka nog för Mr Mourinho dock, som visade båda två dörren. Det ska också nämnas att varken Ba eller Eto´o spelade såvärst mycket (669 respektive 1299 minuter), hade man gjort det kanske siffrorna hade sett något annorlunda ut.

I fallet med Chelsea-spelarna skulle man kunna argumentera att det är lättare att skapa bra lägen med bra medspelare. Det stämmer antagligen, varför det är än mer överraskande och imponerande att Carlton Cole dyker upp på listan. Förvisso endast 889 minuter speltid, men både målskörd och underliggande siffror är riktigt bra, och betydligt bättre än vad åtminstone jag hade förväntat mig av Carlton Cole.

Harry Kane och Connor Wickham, två unga engelsmän, klämmer sig också in efter starka säsongsavslutningar. Kane med endast 501 minuter spel, och Wickham med 849 minuter.

Slutligen en tabell sorterad efter ExpG per 90 minuter speltid.

expG90pl1314

Intressant. Visst, 501 minuter spel gör ingen världsstjärna, men redan under förra säsongen kunde man skönja att något var på gång hos Harry Kane, som alltså visade upp allra högst Expected Goals per 90 minuter speltid i hela Premier League förra säsongen. Målskörden som redan då var riktigt bra sett till speltid, hängde inte med den förväntade målskörden riktigt hela vägen. Under årets säsong har det varit tvärtom, då den faktiska målskörden överträffat den förväntade, som över betydligt mer speltid ligger på ca 0,4 ExpG per 90 min speltid.

Ett par oväntade namn dyker upp på nått, Jelavic, Rodallega & Shola Ameobi är kanske inte de namn man förväntar sig på en lista som gör anspråk på att rangordna forwards. Listan klarar inte riktigt ett ”eye test”, då väldigt få av oss skulle påstå att någon av dessa är topp15-anfallare i Premier League. Gemensamt för åtminstone Rodallega och Ameobi, är att de båda har spelat relativt få minuter och båda användes en hel del som inhoppare när deras lag jagade, vilket skulle kunna vara en faktor som dopar deras siffror något. Om vi istället ställer som lägsta krav att spelarna i fråga skall ha spelat minst 1500 minuter fotboll under säsongen blir resultatet istället följande:

expg901314min1500

Några lite förvånande namn kvarstår, men överlag en lista som känns mer i linje med verkligheten. Läxan, förvisso inte en nyhet för de flesta statistiskt medvetna, är att det många gånger behövs mer än 500 minuters speltid för att faktiskt bedöma hur bra en spelare är. Över så korta tidsperioder påverkas matcher och därför också spelare av så otroligt många variabler som motstånd, ställning i matchen, skador, väder etc, att spelarens siffror kan ge en missvisande bild av verkligheten. Ju mer data i form av speltid man får på varje spelare, ju mer hinner dessa variabler jämna ut sig och ju bättre slutsatser kan man dra om spelaren i fråga. Det här syns också tydligt i fallet Harry Kane som producerade extraordinärt bra underliggande siffror under kort speltid 13/14, dessa siffror har sedan under 14/15 som väntat drabbats av regression mot medelvärdet till en nivå som antagligen är mer hållbar i längden. Med detta sagt har Ameobi, Cole & co onekligen gjort bra ifrån under den begränsade speltid man väl fått. Huruvida detta är en produkt av att de kom in under omständigheter som gynnade deras chansproduktion, eller om de faktiskt borde fått mer speltid av sina managers (eller både och), är svårt att avgöra på rak arm, men med tanke på att deras anfallskonkurrenter i Fulham, West Ham & Newcastle inte producerade några fantastiska mängder mål (varken faktiska eller förväntade) de heller är min spontana känsla att de åtminstone borde fått chansen att producera liknande siffror även över en lite längre tidsperiod.

Annonser
Taggad , ,

En tanke på “En titt i backspegeln

  1. […] visar prov på sina unika kvaliteter då de inte bara är suveräna målskyttar som vi såg i det HÄR inlägget, utan även aktivt bidrar till att skapa lägen för andra spelare i […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: