Allsvenskan – Omgång 8

Förväntade poäng vs faktiska poäng

expomg8

IFK Göteborg leder inte bara den allsvenska tabellen utan är också det lag som tagit flest poäng över spelbolagens förväntningar.

IFK Norrköping imponerar fortsatt efter att man som första lag den här säsongen snuvade AIK på poäng hemma på Friends Arena.

Gefle tog en hyperviktig bortaseger mot Helsingborg. Man har redan börjat växa ett avstånd till lagen längst ner i tabellen, och uppvisar dessutom bättre (fortfarande dåliga) underliggande siffror än både Halmstad och Åtvidaberg. Det ser riktigt ljust ut för Gefle just nu!

Djurgården ångar på och säkrade femte raka segern borta mot Åtvidaberg. Kanske kan DIF bli den outsider som jag förutspådde inför säsongen.

GIF Sundsvall fortsätter att imponera stort på bortaplan efter ännu en seger, denna gång mot hittills hemmastarka Hammarby på Tele2 arena. Giffarna är nu nästan sex poäng över förväntan på bortaplan.

Botten av den allsvenska tabellen är identisk med botten av tabellen ovan. Örebro sticker fortfarande ut med en horribel säsongsinledning, men även Halmstad, Åtvidaberg & Kalmar börjar hamna efter förväntningarna, som åtminstone i Halmstad och Åtvidabergs fall var lågt ställda på förhand.

Underliggande siffror

tsrAllsOmg8

Efter att ha fullkomligt demolerat Kalmar FF så börjar IFK Göteborgs underliggande siffror komma ikapp deras tabelläge. Fortsätter man på den banan kanske man kan bli en utmanare trots allt. Schemat har varit beskedligt hittills, nu väntar AIK, Elfsborg och Djurgården inom de kommande fyra omgångarna. Samtliga dock på hemmaplan. Intressant!

Ska man försöka finna ett ”fel” i tabellen är det att ett lag (Gefle) med under 0,4 i både TSR och SoTR befinner sig mitt i tabellen. Där lär de knappast återfinnas när säsongen är över, men marginalen ner till lagen under strecket börjar bli betydande, samtidigt som flera lag i botten ser ännu sämre ut i de underliggande siffrorna.

Djurgården är ”bäst i stan”. Vi ser att de inte bara matcher AIK i poäng, utan faktiskt även i underliggande siffror. En PDO på nästan 108 vittnar om viss positiv variation, men DIF ser faktiskt ut att kunna vara ett potentiellt topplag för tillfället. Schemat har dock varit minst sagt beskedligt efter de tre inledande tuffare matcherna. Härnäst väntar Halmstad borta, men därefter väntar i tur och ordning AIK(h), IFK Göteborg (b), IFK Norrköping (h) och Malmö (b). Är tabelläget och de underliggande siffrorna i paritet efter den räckan matcher bör man börja ta Djurgården på fullaste allvar.

I botten är det fortsatt kolsvart för Halmstad, Åtvidaberg & Örebro som samtliga misslyckades med att ta poäng, IGEN. Jag hävdar fortsatt med en dåres envishet att Örebro inte är såhär dåliga, men gapet upp till säker mark börjar se allt mer skrämmande ut. Nu ska man mitt i all misär spela en cupfinal, därefter väntar en otroligt viktig hemmamatch mot bottenkonkurrenten Åtvidaberg. Förlust där kan nog innebära att huvuden börjar rulla. PDO,och framför allt Score%, KOMMER att röra sig mot ligans medelvärde. Men när?

I fallen Halmstad & Åtvidaberg finns inte mycket att tillägga. I nuläget skulle jag utse dessa två till de absolut tyngsta nedflyttningskandidaterna. Åtvidaberg har fortsatt PDO på över 110 då man lyckats konvertera sina avslut på mål i klart större utsträckning än ligans genomsnitt, men det hjälper föga när man släpper till nästan dubbelt så många skott på mål än man själv mäktar med att skapa. En negativ regression mot medelvärdet är att förvänta för deras Score%, som om läget inte vore illa nog som det är.

————————————————————————————————————————————————————

Efter att Nyasha Mushekwi gjort ytterligare två mål och en assist för sitt Djurgården toppar han nu allsvenskans skytteliga efter en riktig pangstart, 7 mål och 2 assist efter 8 omgångar.

mushekwi

Justerar vi för Mushekwis speltid ligger han på helt sanslösa 1,19 icke-straffmål per 90 minuter spel. Lägg därtill hans två assists och vi har en ”scoring contribution” (icke-straffmål + assist per 90 spelade minuter) på 1,53. Det är helt fantastiska siffror, de är rentav så fantastiska att jag vågar lova att de är ohållbara över tid. Tittar vi på Mushekwis underliggande siffror skjuter han 3,24 skott per match vilket är bra, men vi ser också att han konverterat hela 37% av samtliga sina skott, att jämföra med ligans genomsnitt på 12,5%. Dessutom har han konverterat 54% av sina skott på mål, att jämföra med ligans genomsnitt på 24,5%. Regression att vänta, men som alltid är det omöjligt att säga när den sker, eller i vilken utsträckning. Håller Mushekwi detta poängsnitt säsongen ut skulle det innebära att han gör en av allsvenskans poängmässigt bästa säsonger genom tiderna (Markus Rosenberg bidrog som exempel med 1,1 NPG+ass/90 under 2014, klart ”sämre” än Mushekwis 1,5), och några indikationer på att han skulle vara såpass bra finns ännu inte.

Annonser
Taggad , , ,

En tanke på “Allsvenskan – Omgång 8

  1. […] Nyasha Mushekwi i jämförelse med fjolårets giganter? Jag skrev om Mushekwi i summeringen efter åtta spelade omgångar, och konstaterade då att hans underliggande siffror såg bra ut, men att hans konvertering var […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: