Spurs – Sämre än du tror

Vid en snabb överblick av Premier League-tabellen ser saker och ting hyfsat normala ut för Tottenham. Visst hade laget från norra London i en drömvärld velat utmana om en av de så åtråvärda platserna till Champions League, men i realiteten skulle det alltid bli en mycket svår uppgift att genomföra. Det här skulle snarare bli (ännu) en säsong av ombyggnad och uppbyggnad efter ett tränarbyte, denna gång med argentinaren Mauricio Pochettino vid rodret, så en sjätteplats med två omgångar kvar att spela får anses vara helt i linje med förväntningarna.

Vore jag Spurs-fan skulle jag dock känna mig ganska orolig inför framtiden vid det här laget. Det behövs inte mycket skrapande på Spurs sifferfasad för att upptäcka sprickor, sprickor som behöver åtgärdas inför nästa säsong om Spurs skall kunna behålla den status (runt 5-7:e bästa lag i England) man nu innehar, en status som man dessutom är väldigt mån om att förbättra på sikt.

Den första varningssignalen är Tottenhams målskillnad. Målskillnad är som bloggens tidigaste läsare vet enormt starkt korrelerat med inspelade poäng. Har ett lag betydligt sämre målskillnad än övriga lag i samma tabellskikt kan det vara ett tecken på att man haft en del variation på sin sida och plockat fler poäng än den underliggande prestationen vittnar om att man ”borde” ha gjort, och antagligen kommer att göra över tid.

corrGDPPG

Hur ser då Tottenhams underliggande siffror ut? Mer fog för oro för ängsliga Spurs-fanns månne?

Låt oss först granska våra enkla men kraftfulla skott-mått, TSR och SoTR. Det visar sig att Tottenham dyker upp först på åttonde plats i både TSR och SoTR-tabellen i årets upplaga av Premier League.

spursTSR spursSoTR

Inte nog med att Tottenham är efter lagen i tabelltoppen, de är dessutom distanserade. Vad gäller SoTR tar man dessutom mindre än hälften av skotten på mål i sina matcher, vilket knappast vittnar om ett lag med ambitioner om spel i Champions League. Det ger också en ledtråd om att kvalitén på de avslut som Tottenham skapar kan vara av lägre kvalitet, då man tar en lägre andel av skotten på mål än man gör av samtliga skott.

För att bedöma kvalitén på de lägen laget skapar och släpper till tar vi vår Expected Goals-modell till hjälp, och den är inte nådig i sitt utlåtande om Spurs. Tabellen nedan gjordes inför omgång 36, d.v.s. innan Tottenhams bortaförlust mot Stoke som knappast har gjort Tottenhams siffror bättre. Modellen visar att Tottenhams förväntade målskillnad är rentav dålig, i klass med lag som West Brom, Aston Villa & Swansea (som överpresterar sin förväntade output grovt). Tottenham har räddats av en ofantlig överprestation gentemot modellerade värden, där den faktiska målskillnaden är hela 17 mål bättre än den förväntade, och även om en viss överprestation kan tyckas rimlig om vi antar att Tottenhams trupp är bättre än ligans genomsnitt, är skillnaden här såpass betydande att den definitivt inte kan förklaras fullt ut av ett talangövertag. Det verkar som att Tottenham haft variansen på sin sida under säsongen 14/15, där den offensiva överprestationen på drygt 11 mål är det största beviset på det, men även defensivt har man presterat mer än fem mål bättre än modellen förutspått.

expGpl35

När vi plottar de skott laget skapat och jämför med de skott laget släppt till bakåt växer en klar bild av Tottenhams problematik fram.

spursShotsfor1415

spursShotsagainst1415

Den övre bilden (OBS dessa exkluderar straffmål, vilket inte tabellen ovan gjorde, vilket förklarar diskrepansen mellan ExpG-värdena), som visar de skott Tottenham skjutit under säsongen består av ett tjockt lager kring och utanför straffområdet, men i straffområdet är det desto tunnare. Den nedre bilden, som visar de skott Tottenham släppt till, visar tvärtom väldigt få skott utanför straffområdet, men ett tätare cluster i straffområdet och allra helst i det centrala området kring målområdet: det absolut farligaste området på hela plan att släppa till chanser i. Tottenham släpper helt tydligt till lägen av bättre kvalitet än man själva mäktar med att skapa. Ett genomsnittligt skott i Premier League 14/15 har ett ExpG-värde i min modell på 10,1% (vilket ligger fint i linje med ligans genomsnittliga konvertering på 10%). Det genomsnittliga värdet för ett skott som Tottenham tagit under säsongen har varit blygsamma 8,8% medan det genomsnittliga ExpG-värdet för ett skott som Tottenham släppt till landar på hela 12,2%.

Med hjälp av Michael Caleys sida för avancerad skottstatistik kan vi se att Tottenham är det lag som släppt till fjärde flest skott i det område som Caley definierar som ”The Danger Zone”, ett område som har straffområdets längd och målområdets bredd. Hela 205 av de 461 skott som laget släppt till har varit i detta område, endast QPR, Burnley och ovan nämnda överpresterande Swansea har släppt till fler skott i detta farliga område. Om vi vänder på steken och ser på vilka lag som skapat mest avslut i samma område landar Tottenham först femtonde plats av de tjugo lagen i ligan. Ouch. Ingen vidare kombination. Gör vi en ratio av det hela, en TSR men enbart för skott inom ”The Danger Zone”, blir Tottenhams ratio 0.434, vilket är den den 16:e ”bästa” i ligan, delad med Swansea och endast bättre än QPR, West Bromwich & Sunderland. Ouch indeed.

Ser vi till tabellen ovan för ExpG för och emot under säsongen har Tottenham den tredje högsta (d.v.s. sämsta) siffran ”Expected Goals Against” (ExpG A), och den elfte bästa siffran för skapade chanser (ExpG F).Om vi tittar närmre på lagets överprestation har man släppt in cirka 90% av sin förväntade, mycket höga målskörd bakåt. Om vi återigen antar att lagets trupp är något mer talangfull än ligans genomsnitt kan vi eventuellt sträcka oss till att acceptera en överprestation på den nivån, även om jag är långt från övertygad.

Vänder vi istället blicken mot den offensiva överprestationen ser vi att man gjort 55 mål (innan omgång 36) vs en förväntad målskörd på 43,6, vilket innebär att man gjort 26% mer än modellen förväntat. Den här överprestationen är knappast hållbar över tid, även om vi fortsatt antar ett talangövertag gentemot ligans genomsnitt.

spursplayers

De goda nyheterna:

Siffrorna har målat en ganska mörk bild av Tottenham, den saken är tydlig. Det finns stora bekymmer och lyckas man inte åtgärda dessa i sommar, antingen på marknaden eller på träningsanläggningen, kommer Spurs knappast ha med striden om Champions League-att göra nästa säsong, mer sannolikt är att de får slita för att ens tävla om spel i Europa League om dessa underliggande siffror inte förbättras.

Men det finns trots allt lite ljus allra längst bort i tunneln, och det har med lagets ålder att göra. Varje spelare är unik och har sin egen karriärkurva, men generellt har offensiva spelare sin peak någonstans i åldersspannet 25-29 år, varefter den offensiva produktionen stagnerar. Det som talar för Tottenham framöver är att man redan nu har en offensiv kärna bestående av oerhört talangfulla spelare som antingen precis nått början peak-åren som Nacer Chadli (25), eller spelare som ännu inte ens nått dit som Kane (21), Lamela (23) och Eriksen (23), helt enkelt spelare med många år kvar på högsta nivå och som fortfarande besitter stor utvecklingspotential. Lägg därtill spelare längre bak i planen som Bentaleb (20), Eric Dier (21), Danny Rose (24) och Jan Vertonghen (förvisso 27 år men mittbackar peakar generellt senare än offensiva spelare) och det är alldeles tydligt att det finns en väldigt intressant stomme att bygga vidare runt.

Tottenhams problem finns i båda ändar av planen. Man skapar dels för lite chanser i motståndarens box (däremot skjuter man näst flest skott i ligan utanför straffområdet), och dels släpper man till för många i sin egen. De lägen man själva skapar är betydligt sämre än de lägen man låter sina motståndare skapa. Kanske kan det vara ett systematiskt bekymmer (Pochettino visade dock inte samma tendenser under tiden i Southampton), men kanske kan det också vara så att felet sitter hos personalen i den lagdel som både har ansvar för försvars- och anfallsspel. Kan det möjligtvis vara så att Spurs innermittfält helt enkelt inte håller den klass som behövs för att konkurrera i den absoluta toppen? Pochettino har testat en hel del olika kombinationer under säsongen och till slut verkar valet ha fallit på en duo bestående av Nabil Bentaleb och Ryan Mason, två relativt oprövade namn som båda har mindre än ett års erfarenhet av spel i Premier League. De senaste säsongernas mittfältsvärvningar Stambouli, Paulinho, Dembele & Capoue har alla fått mycket sparsamt med speltid, och jag skulle inte bli förvånad om Spurs fyller på med ännu en mittfältsvärvning i sommar. Vore jag Spurs-fan skulle jag hålla tummarna väldigt hårt för att det är på innermittfältet enbart som bekymret finns, men verkligheten är sällan så simpel. Klart är i alla fall att om Spurs vill bibehålla sin status som ett givet lag kring platserna 5-7 och på sikt utmana ännu högre, då måste de underliggande förbättras klart i båda ändar av planen.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

2 tankar om “Spurs – Sämre än du tror

  1. […] har skrivit om dem tidigare, men Tottenhams överprestation på 18 mål jämfört med modellerat utfall är minst sagt […]

    Gilla

  2. […] mediocre underlying numbers last season, which have been written about my many. I wrote about it in Swedish a few months back, and James Yorke (@jair1970) wrote about it on Statsbomb around the same time. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: