Expected assists vs Assists PL & Bundesliga 13/14

Det har handlat mycket om Expected Goals på bloggen den senaste tiden, och det här inlägget utgör inget undantag. Men istället för att titta på vem som skjuter, tänkte jag istället kika på vilka som frekvent assisterat skott. Måttet Expected Assists baserar sig på samma modell som Expected Goals, det teoretiska värde som varje skott får efter uträkning tilldelas här istället den spelare som assisterat skottet, om någon sådan fanns. På samma sätt som vi summerar Expected Goals summerar vi också Expected Assists för att se hur många assists en spelare (eller ett lag) förväntas ha samlat ihop över en match, säsong eller annan valfri tidsperiod, givet genomsnittlig konvertering av avslut.

Assists är, som jag tidigare skrivit kort om HÄR än mer influerade av varians än vad mål är. Kanske är det också därför än viktigare att se på samtliga chanser som en spelare skapar åt sina medspelare och kvalitén på dessa, än att stirra sig blind på det faktiska utfallet, d.v.s. antalet faktiska assists.

Eftersom årets säsong närmar sig sitt slut väntar jag med en summering över assistmakarna från innevarande säsong till en fullständig summering kan sammanställas. Istället kommer här lite siffror från Premier League & Bundesliga, men från säsongen 2013/2014.

Bundesliga:

expAssBund1314 ass90Bund1314

Till vänster ser vi de 15 spelare med högst ”Expected Assists per 90”, alltså högst antal förväntade assist per 90 minuters spel under Bundesligasäsongen 2013/2014. Till höger ser vi det faktiska utfallet, alltså de 15 spelare med högst ”Assists per 90” från samma säsong. Endast spelare med minst 900 minuter speltid under säsongen ingår i urvalet.

Reus, De Bruyne och Robben är väntade namn i toppen av ExpAss90-tabellen, medan Dennis Aogo kanske var något mer oväntad. Aogo, Hunt, van der Vaart, Salihovic, Ramos & Calhanoglu är de namn som finns med bland de 15 främsta i underliggande siffror, men inte i faktiskt utfall.

På utfallssidan kan vi notera att Riberys lagkamrater i Bayern konverterat nästan dubbelt så bra som förväntat. Det syns som tydligast i fallet Thiago Alcántara som med ett utfall på 0,36 assist per 90 min spel nästan tripplade sitt förväntade utfall som låg på beskedliga 0,13 ExpAss per 90.

Premier League:

expAssPL1314 Ass90PL1314

Listan över underliggande ExpectedAss90 består av idel tunga namn allra längst upp, med det stora undantaget av Marc Albrighton som faktiskt är den spelare med allra högst förväntad siffra. Trots sämre utfall än förväntat visar det sig att Albrighton gjorde sjätte flest assist i Prermier League förra säsongen om man justerar för speltid. Framför allt Luiz Suárez, men även Sergio Agüero, visar prov på sina unika kvaliteter då de inte bara är suveräna målskyttar som vi såg i det HÄR inlägget, utan även aktivt bidrar till att skapa lägen för andra spelare i laget.

Pablo Hernández gjorde flest assist i hela ligan, justerat för speltid. Detta tack vare ett utfall som var inte mindre än FYRA gånger över Hernández förväntade utfall på 0,11 assist per 90 min. Aaron Ramsey (ExpAss90: 0,18) och Andy Carroll (ExpAss90: 0,16) överpresterade båda sina underliggande siffror med minst 100%.

Inom kort är ännu en säsong redo att summeras. Ett inte alltför vågat uttalande är att det antagligen kommer vara samma namn som i hög utsträckning återfinns på listan över förväntade assist, medan listan över faktiskt utfall kan komma att se mer annorlunda ut. En och annan Pablo Hernández har säkerligen letat sig in även i år.

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: