Young guns – Offensiva spelare under 22 år

394 spelare under 22 års ålder har fått känna på gräset i en av fem största europeiska ligorna (Premier League, Bundesliga, Serie A, La Liga & Ligue 1) under säsongen 2014/2015. Endast 192 av dessa har antingen skjutit eller skott eller assisterat ett skott. 128 spelare under 22 har spelat mer än 900 minuter i ligan under säsongen 2014/2015.

Det är med andra ord svårt för unga spelare att slå sig in på den absoluta toppnivå som dessa ligor får anses utgöra, detta trots att klubbarna på den här nivån har alla resurser som krävs för att rekrytera de absolut största talangerna världen över.

ageVSminutes1415

Grafen ovan visar hur stor andel av den tillgängliga speltiden som utgörs av spelare i olika åldrar. Vi ser att majoriteten av speltid går till spelare mellan 24-29 år gamla, helt i linje med påståendet att det är under dessa år som en genomsnittlig spelare har sin ”peak”. Spelarna som vi ska fokusera på i det här inlägget, 21 år eller yngre, utgör totalt 8,3% av all speltid. Har en spelare vid 21 års ålder eller yngre redan gjort sig bofast på den allra högsta nivån, kan vi konstatera att spelaren är en speciell talang. Idag ska vi titta på de allra mest speciella av de speciella talangerna, nämligen de spelare som trots sin ringa ålder, redan presterar poäng i form av mål och assists, samt förväntade sådana.

En brasklapp: Inga justeringar kommer att göras beroende på vilken liga spelaren i fråga kommer ifrån. Det tycks pågå en ständig debatt mellan förespråkare för olika ligor angående vilken liga som är den bästa, och hur stor skillnaden mellan de olika ligorna är. Den debatten har inte jag för avsikt att ge mig in i (inte i det här inlägget åtminstone), varför alla siffror som presenteras är råa siffror som visar faktisk prestation, sedan får ni själva bestämma vilken vikt ni vill lägga vid en spelares prestation från Ligue 1 kontra en spelares prestation från Bundesliga.

Mål:

Kategorin mål delas in i två underkategorier: Riktiga mål, samt förväntade mål enligt min Expected Goals-modell. Spelarna som har utgjort underlag för undersökningen måste ha spelat minst 900 minuter under säsongen, detta för att filtrera bort spelare vars skrala speltid gör att variansen får för stor inverkan på deras utfall.

Faktiska mål:

Tabellen nedan visar de femton främsta målskyttarna i vår ålderskategori. Som vanligt justerar vi för speltid och exkluderar straffmål för att få fram måttet NPG90, icke-straffmål per 90 minuter spel.

ypNPG901415

Juventus nyförvärv Paolo Dybala hamnar preis utanför topplistan med sina 0,31 NPG per 90 minuters spel, över 2868 minuters spel. Värt att notera är också att Olympique Marseilles belgare Michy Batshuayi hade tagit en överlägsen ledning i tabellen om han bara hade spelat ytterligare 10 minuter. Han ligger för närvarande på otroliga 0,91 NPG90 över 890 minuter spel i årets Ligue 1. På svenskfronten har vi Robin Quaison, som med sina två mål på 603 minuters spel landar på 0,3 NPG90 vilket är riktigt bra för icke-anfallare, men samtidigt är urvalet i form av mål och speltid såpass litet att vi inte kan dra några större slutsatser om Quaison mer än att han definitivt inte gjort bort sig när han väl fått chansen.

Förväntade mål:

Vidare till förväntade mål, eller Expected Goals om man så vill. Spelare med hög förväntad målskörd har större chans att upprepa sitt målgörande över tid jämfört med spelare med låga förväntade siffror, vars målskörd kommit till som en följd av bättre än genomsnittlig målchanskonvertering, vilket i många fall är svårt att upprepa över tid.

Vi justerar återigen för speltid och räknar bort straffmål och får då fram att dessa 15 har högst ExpG90, förväntad målskörd per 90 minuter spel. I tabellen inkluderas även hur många skott spelaren i fråga skjuter per 90 min spel, samt det genomsnittliga ExpG-värdet för varje skott spelaren tar (ExpG/Shot).

ypExpG901415

Vi ser att Paco Alcácer är den mest högst förväntad målskörd per 90 min spel, följd av Vietto och Mina. Alcácer har faktiskt underpresterat sin förväntade målskörd något, vilket även stämmer för Clinton N’Jie & Saido Berahino. Harry Kane, årets PL-komet, har överpresterat sin förväntade målskörd rejält och en regression är att vänta inför kommande säsong, Å andra sidan har han alltjämt fjärde bästa notering i åldersgruppen och kan därför väntas fortsätta producera mål även kommande säsonger, om än inte i samma rasande fart som han gjort under den gångna säsongen.

Återigen hade Michy Batshuayi med 0,51 ExpG90 tagit ledningen om han haft tillräckligt med speltid. Vi kan mycket väl ha en framtida stormålskytt i vardande i den unga belgaren.

Robin Quaisons målskytte tycks väl grundat i ExpG där han presterar 0,30 ExpG90, vilket är precis samma siffra som för NPG90.

Assist:

Även kategorin assist delas in i de två kategorierna faktiskt utfall samt underliggande förväntade siffror enligt modellen. Vi börjar med det faktiska utfallet.

Faktiska assist:

ypAss901415

Clinton N’Jie i topp, han är tillsammans med Dybala, Fekir & Alcácer de namn som vi känner igen från topplistan för målskytte. Dessa spelare är alltså bland de absolut bästa i sin åldersklass både vad gäller målskytte och att spela fram till mål.

Robin Quaison har gjort en assist vilket innebär 0,15 Ass90.

Förväntade assist:

Till de förväntade assisten bifogas även antalet skott en spelare assisterar per 90 min spel (CC90) samt det genomsnittliga ExG-värde de skott har som spelaren i fråga assisterat (ExpAss/CC). Tabellen nedan innehåller 17 namn då inte mindre sex olika spelare samtliga landade på 0,18 ExpAss90.

ypExpAss901415

Variansen i assist är tydlig. N’Jie som levererat 0,42 Ass90 har överpresterat sin förväntade assistskörd på 0,18 ordentligt. Lika roligt har inte Alex Oxlade-Chamberlain haft det. Han har spelat fram till skott med ett förväntat utfall på 0,22 mål per 90 min, men har i realiteten gjort 1 assist vilket innebär 0,06 Ass90. Dybala & Alcacer saknas på listan, de båda har ExpAss90-värden som är ungefär 50% av deras Ass90-värden.

Robin Quaison tycks haft en del oflyt med de 13 skott han assisterat. De utgör en ExpAss90 på solida 0,24 vilket skulle placera honom i det yttersta toppskiktet om han lyckades hålla de siffrorna över tid. I den här kateogrin bör även Caens Thomas Lemar nämnas, då han under sina 702 minuter på planen har en ExpAss90 på 0,41 och ett utfall på 0,38 Ass90, mycket imponerande, och än mer så då han bara är 19 år gammal.

OBS: Kategorin assist och förväntade assist inkluderar fasta situationer, och kan därför anses gynna spelare som frekvent slår frisparkar & hörnor. Personligen anser jag att en bra frisparksfot är en mer eftertraktad spetsegenskap än att vara en bra straffskytt då straffskyttar i stort sett är utbytbara. Av den anledningen anser jag det rimligt att inkludera chanser som skapas från den här typen av situationer, men att exkludera straffmål från kategorin mål.

Mål & assist:

Slutligen ska vi kombinera både mål och assist för att få fram de bästa poängplockarna. Jag delar, inte helt oväntat, in även den här kategorin i två underkategorier: SC90 står för ”Scoring contribution per 90 mins” och räknas alltså ut genom att ta icke-straffmål+assist och sedan justera för speltid. ExpSC90 är alltså ExpectedGoals+ExpectedAssists justerat för speltid.

Faktiska mål och assist:

ypSC901415

Vår svenska vän Robin Quasion får en SC90 på 0,45. Batshuayi hade med sin otroliga målskörd gått rätt in på första plats om han uppfyllt kravet på 900 spelade minuter.

Förväntade mål & assist:

Den sista tabellen är en stor sådan. Utöver de mått som vi sett sedan tidigare och nu kombinerar, tillkommer även ShCon90, vilket står för ”Shot contribution per 90 mins” och räknas ut genom att addera de skott en spelare skjutit och de skott spelaren assisterat, och sedan justera för speltid, för att få fram hur många skott spelaren antingen skjuter eller assisterar per 90 min speltid.

ypExpSc901415

I stor utsträckning är listan över faktiskt utfall och underliggande siffror väldigt lika till namnen, men med en en del inbördes skiftningar. Alla dessa talanger är givetvis exceptionella sådana, men Paco Alcácer sticker ut lite extra med underliggande siffror nästan i paritet med de bästa seniorerna. Alcácer har som synes en mycket hög genomsnittlig förväntad målsumma per avslut, vilket kan hjälpa till att reducera variansen (100 avslut med ExG:0.01 har samma förväntade utfall som 10 avslut med ExG:0.1 men det förstnämnda scenariot är betydligt med variansutsatt). Beror detta på att hans lagkamrater är exceptionellt bra på att hitta lägen åt Alcácer, eller beror det på att Alcácer själv är väldigt duktig på att skapa ytor och lägen där motståndarna kan hitta honom? Antagligen en kombination.

Quaison då? Jodå, han landar på mycket starka 0,54 ExpSC90 över sina 603 minuter speltid i Serie A. Det går inte nog att påpeka att det är väldigt mycket varians i poäng & chansskapande under såpass lite speltid som 603 minuter trots allt får anses vara, men det vore otroligt intressant att få se Quaison under en längre period och se hur väl han lyckas upprätthålla dessa siffror, som han faktiskt presterat i en av Europas absolut bästa ligor. Det är mycket uppmuntrande att Quaisons poängskörd till synes är väl uppbackad av de underliggande siffrorna, men även dessa varierar över såpass lite speltid varför det vore överilat att dra alltför stora växlar av Quaisons siffor än så länge. Det Quaison visat i Serie A hittills har på ett rent siffermässigt plan (jag har själv inte sett en enda av de 603 minuterna) varit otroligt lovande.

Annonser
Taggad , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: