Bundesliga: Lagen i botten

Titelracet var över innan det ens började, Champions League-platserna är spikade de också. Istället är det i botten av tabellen spänningen återfinns inför den 34:e och sista Bundesligaomgången för säsongen, där fem lag ska göra allt som står i deras makt för att undvika nedflyttning. Jumbon Paderborn står i nuläget på 31 poäng och måste besegra 16:e placerade Stuttgart på hemmaplan för att en chans att överleva, vilket i sådana fall skulle säkra Stuttgarts (33p) nedflyttning. Detta räcker inte nödvändigtvis för Paderborn, då det eviga Bundesligalaget Hamburger SV med en seger hemma mot Schalke skulle uppnå, för Paderborn ointagliga, 35 poäng. Freiburg & Hannover, som båda har 34 poäng vilket också är den poängsumma Paderborn kan uppnå som mest, har båda betydligt bättre målskillnad än just Paderborn och möter dessutom varandra.

Det finns antal möjliga scenarion i denna otroligt spännande avslutsningsomgång, och inget av dessa fem lag går helt säker. Från den eminenta sidan whoscored.com lånar vi ställningen i tabellens bottenskikt samt schemat för den sista omgången:

bundesBotten bundesFix

___________________________________________________________________________________________________

En enda omgång återstår, och sanningen är den att över en omgångs spel är variansen enorm. Att läget ser ljusare ut för Hannover som har 34 poäng och saken i egna händer än för Paderborn som har 31 poäng och måste förlita sig på att andra resultat går deras väg är alldeles självklart, men det är väldigt vanskligt att analysera ett lags underliggande siffror och sedan påstå att på grund av dessa kommer laget hänga kvar. I en sport där målen är så lätträknade som i fotboll, menar Chris Anderson & David Sally i deras bok ”The numbers game” (den rekommenderas VARMT) att fördelningen mellan skicklighet/tur sett över en enda match utfall är ungefär 50/50, en siffra som självklart inte är tagen ur luften utan backas upp med robust data.

Vad som har varit är vid det här skedet mindre viktigt, det viktiga är det som kommer att ske, och det som kommer att ske är av naturen svårt att förutse. Därför kommer det här blogginlägget inte att handla om vilket lag som kommer att hänga kvar, även om det naturligtvis skulle gå att göra matchsimuleringar och räkna på sannolikheter för olika utfall i de olika matcherna också (förhoppningsvis är det något som blir mer frekvent förekommande på bloggen till nästa säsong).

Istället kommer jag helt enkelt titta på de olika bottenlagens underliggande siffror, men utan att dra några slutsatser om vad dessa innebär för den sista omgången. Kanske kan vi se att något lag varit betydligt sämre än övriga och förtjänar en plats i botten, kanske sticker något lag ut som betydligt bättre än övriga lag och har hamnat i det läget där de nu hamnat p.g.a. negativ varians.

Först en tabell över skott & skott på mål per match, som räknas ut genom att dela antalet skott lagen tagit totalt med antal matcher de spelat.

bundesBshots

Det första som slår en i kolumnerna för skott är att Paderborn sticker ut som det lag som skapat klart flest avslut, de andra ligger samtliga i spannet 10,8-11,9 skott framåt per match medan Paderborn har skjutit 13,3 skott per match vilket faktiskt är högre än ligans genomsnitt på 13 skott per match. Hamburg har som sämsta lagt skjutit 2,2 skott färre än ligans genomsnitt, per spelad match.På den defensiva sidan har Freiburg minst sagt haft svängdörrar bakåt och släppt till hela 15,5 skott per match vilket alltså är 2,5 skott fler än ett genomsnittligt lag släppt till Bundesliga under säsongen. Hannover är bäst av de dåliga, men inget lag är bättre än genomsnittet i den kategorin.

När vi tittar på skott som faktiskt träffar mål sticker Paderborn inte längre ut nämnvärt. Den stora utstickaren här är istället Hamburg, och det i negativ bemärkelse då man bara lyckats skapa riktigt svaga 3,3 skott på mål per match, samtidigt som man har en svag notering även defensivt. Defensivt fortsätter dock Freiburg med svängdörrarna bakåt då man släpper till ännu fler skott än HSV. Ligans genomsnitt för skott på mål per match är 4.8, vi kan alltså notera att Hannover faktiskt släpper till något färre skott på mål per match än ett genomsnittligt lag i ligan. När vi tar de skott samt skott på mål (var för sig) ett lag skapar och subtraherar de skott lagen släpper till ser vi att Freiburg & HSV är sämst i kategorin råa skott, jumbon Paderborn är faktiskt ”bäst” i den kategorin. Ser vi till skott på mål är Hannover istället klart bäst, och Hamburger SV klart sämst.

bundesBpdo

TSR och SoTR är bara ett annat sätt att uttrycka det vi redan sett ovan. Istället fokuserar vi på PDO och dess komponenter, Score och Save%. Stuttgart är det enda av dessa fem lag som konverterat chanser i en högre utsträckning än ett genomsnittligt lag (genomsnittlig Score% är 29%). Hamburgs kombination av att skjuta klart minst skott på mål och dessutom inte lyckas med konverteringen är att leka med nedflyttningselden på absolut farligaste vis. Vi noterar att Paderborns PDO är klart sämst, såpass dålig att vi med stor säkerhet kan säga att de inte bara är ett lag sämre än genomsnittet på dessa mått utan dessutom drabbats av en hel del negativ variation, där både räddnings och mål% är betänkligt lägre än genomsnittet (genomsnittlig Save% är 71%). PDO är ett vanskligt mått att bedöma och förklara, eftersom ett lag med bättre talang har en högre ”normal” PDO och vice versa, men samtidigt är måttet i stor utsträckning drivet av varians. I fallet Paderborn är diskrepansen från ligans medelvärde (100) såpass stor att vi ändå kan säga att de sannolikt haft en hel del otur. Samtidigt har Freiburg, som inte ser bättre ut än varken Hannover, Freiburg, Stuttgart eller Paderborn i de underliggande siffrorna (som vi vet korrelerar starkt med inspelade poäng över tid sedan detta inlägg), men har räddats av en PDO som nästan träffar ligans genomsnitt exakt, vilket antagligen är något högre än normalnivån för PDO för ett lag i den här ändan av tabellen.

Det var skottsiffrorna det. Som bekant tar dessa siffror ingen hänsyn till kvalitén på de avslut som ett lag skapar eller släpper till, endast volymen. Trots detta är de väldigt kraftfulla, men för att ta hänsyn även till kvalitén på avslutslägen tar vi vår Expected Goals-modell till hjälp. Modellen tar hänsyn till avstånd, vinkel, skottyp m.m. och räknar sedan ut ett teoretiskt värde för varje skott som ett lag avlossar eller släpper till. Tabellen nedan visar antalet ”Expected Goals” ett lag skapat, släppt till, deras förväntade målskillnad och ration av skapade samt tillsläppta Expected Goals.

bundesBexpG

Vi ser att Stuttgart har en högre förväntad målskörd offensivt, detta trots att Paderborn var det lag som skjutit klart flest skott av lagen. Stuttgart skapar således chanser av betydligt högre kvalitet än Paderborn som dock är näst bästa lag offensivt av dessa fem. HSV, som var det lag som sköt minst skott, är mycket riktigt också det lag med lägst förväntad målskörd offensivt, tätt följda av Freiburg. Detta kombinerat med att HSV också har högst förväntad målskörd bakåt, och du får en förväntad målskillnad som är klart sämst i ligan. Det blir också tydligt att Paderborns bekymmer främst ligger i defensiven, där man nästan når HSV-dåliga nivåer, vilket får till följd att den förväntade målskillnaden mycket riktigt tillhör en av ligans sämsta. Hannover visar på nytt att man är det lag med klart bäst underliggande siffror av de fem nedflyttningskandidater som kvarstår inför den sista omgången. Efter Hannover kommer Stuttgart som faktiskt ser ut att vara ett snäpp bättre än övriga tre, där vi kan konstatera att HSV ser riktigt svaga ut och att Freiburgs PDO är den största anledningen till att de lyckats undvika att ligga på nedflyttningsplats inför den sista omgången.

Oavsett vad som händer i den sista omgången får Hannover anses haft en rejäl portion otur om man skulle åka ut, då det finns åtminstone fyra lag som ser klart sämre ut sett till de underliggande siffrorna. HSV å andra sidan, får anses haft en rejäl portion tur om de skulle lyckas hålla sig kvar. Kom ihåg: Tabellen ljuger nästan alltid!

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: