Allsvenskan: 10 omgångar spelade

allsOmg10

Det händer saker i IFK Göteborg! Inledningsvis var lagets underliggande siffror betydligt svagare än resultaten, men efter tre raka segrar där man kört över såväl Kalmar som AIK för att sedan gneta till sig en seger borta mot Halmstad, börjar Blåvitts underliggande siffror se riktigt starka ut. Med tanke på att en stor del av stommen i laget är ny, inklusive tränare Lennartsson, är det inte speciellt förvånande att laget behövde lite tid för att hitta rätt. Det är fortfarande så att IFK tveklöst hade variansen på sin sida inledningsvis och fick mycket god utdelning på halvdana insatser, men poäng räknas lika mycket oavsett om de var ”välförtjänta” eller ej, och om IFK kan upprätthålla den nivå man visat upp de senaste tre matcherna börjar man faktiskt se ut som en potentiell utmanare om titeln. Tre matcher är dock bara tre matcher, och av dessa skall man inte dra för stora växlar. Nu väntar ett par tuffa matcher, men kommer man ur dessa med bibehållen SoTR runt 0,6 och fortsatt ligaledning, då ser läget onekligen riktigt intressant uf för Änglarna. En PDO på nästan 119 kommer man dock inte kunna förlita sig på säsongen ut.

I Malmö FF är läget det omvända. Efter att ha rivstartat säsongen och visat upp urstarka underliggande siffror har både resultat och spel fallerat ordentligt. Detta har fått till följd att man endast spelat in en ynka poäng på de tre senaste matcherna, men sett över hela säsongen ser Malmö fortfarande ut som ett av ligans absolut starkaste lag, och som vi kommer att se i tabellen nedan är laget mindre än två poäng efter de högt ställda förväntningarna från spelbolagen. Schemat har varit tufft och det är egentligen bara en vacklande PDO som skiljer Malmö åt från lagen längst upp i tabellen. Trenden behöver vändas, men med matcher mot Åtvidaberg och Gefle härnäst på tur finns alla möjligheter till att göra just det. Än finns ingen anledning till panik i Malmö-leden.

exPomg10

IFK Norrköping är inte helt oväntat det lag som överträffat spelbolagens förväntningar mest hittills, tätt följda av sina IFK-kollegor från Göteborg. Utfallet har faktiskt stöd av de underliggande siffrorna som än så länge ser riktigt starka ut, nästan identiska med AIK och starkare än Häckens, om än något svagare än de lags siffror som man har framför sig i tabellen, samt Malmös.

Djurgårdens IF ser ännu starkare ut. 20 inspelade poäng är fyra fler än förväntat, och här backas utfallet upp i än högre utsträckning av de underliggande siffrorna. Djurgården är ingen fluga, men nu väntar tre matcher på raken mot tre av de fyra lag som utöver Djurgården utgör tabellens topp fem. Det blir intressant att se hur DIF står upp mot övriga topplag och efter dessa tre matcher bör vi ha en bättre bild över vilka underliggande siffror vi kan förvänta oss från Djurgården i år.

Om IF Elfsborg finns inte mycket att säga mer än att de ser ut som ett genuint topplag som dessutom överträffat förväntningarna, nästan lite i skymundan. IFK Göteborgs, IFK Norrköpings & Djurgårdens framfart har uppmärksammats betydligt mer då de antagligen anses som mer överraskande, men faktum är att Elfsborgs överprestation i poäng räknat, jämfört med spelbolagens redan höga förväntningar, är större än Djurgårdens och bara någon poäng mindre än IFK Norrköpings överprestation. Glöm inte bort Elfsborg!

I botten har Örebro SK slutligen börjat röra på sig efter två raka, oerhört viktiga, segrar. Läget ser betydligt ljusare än för två omgångar sedan, och man har fortfarande en hel del regression i positiv riktning att vänta på PDO-fronten. Någon direktnedflyttning har jag mycket svårt att se att det ska bli tal om för Örebro.

Direktnedflyttning ser det däremot mycket väl ut att kunna bli för Halmstads BK & Åtvidabergs BK. Om vi bortser från Gefle IF (som har hela tio fler poäng inspelade)  så är dessa två i en klass för sig, i negativ bemärkelse, med såväl TSR som SoTR under 0,4. Åtvidabergs PDO har påbörjat sin regression, men man har fortfarande gjort sjätte flest mål i serien (endast de sex lagen överst i tabellen har gjort fler) trots att man skjutit minst skott på mål av alla lag, något som inte kommer att vara fallet när säsongen skall summeras.

Hammarby IF:s vikande form kan i stort sett härledas till ett PDO-ras. De underliggande siffrorna vittnar alltjämt om ett lag i tabellens mittenregioner, kanske till och med övre mitten. De kommer sannolikt inte att bli indragna i bottenstriden på allvar.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: