Premier League: Summering säsongen 14/15

Nog är det vemodigt när de stora ligorna tar slut en efter en, men det öppnar också upp ett tillfälle för något så spännande som en fullständig summering av den gångna säsongen. Planen är att skriva en summering för varje topp-5 liga, samt Eredivise där vi har flera intressanta svenska spelare igång.

Först ut är dock Premier League, den liga jag sett i särklass flest matcher av, mycket tack vare att ”mitt” Manchester United håller till där. Det kan mycket väl bli så att det blir en separat, lite mer detaljerad post om Uniteds säsong vid senare tillfälle.

Idag ligger fokus på hela ligan. Nedan en summerande tabell över mål per match, hemma respektive bortapoäng per match, skott & skott på mål per match, andelen skott som blockeras, antal dribblingar per match, antal passningar (försök & lyckade) per match samt avslutningsvis hur stor andel av alla skott som konverterats till mål. Säsongen 13/14 bifogas för att ha något att jämföra med. När samtliga ligor summerats kommer jag att göra en bred jämförelse för att om vi kan upptäcka några kvantitativa skillnader i hur spelet ser ut i de olika ligorna.

Vi kan konstatera att Gary Nevilles sågning av den moderna försvararen publicerad i The Telegraph tidigare under säsongen, där han siade om huruvida vi kan förvänta oss resultat mer lika de på 40 och 50-talet i framtiden, inte har någon bäring alls i siffrorna då såväl antal mål, skott & skott på mål per match liksom andelen av skott som konverteras till mål har minskat jämfört med säsongen 13/14. Genomsnittlig konvertering för ligan ligger nu under 10%, vilket alltså innebär att mindre än 1 skott av 10 omvandlas till mål.

PLsummary

LAGEN:

Vidare till en summering på lagnivå. Summeringen består av lagens förväntade utfall enligt min Expected Goals-modell samt de klassiska TSR & SoTR, utöver det faktiska resultatet.

plTeamsSummary1415

Jag har skrivit om dem tidigare, men Tottenhams överprestation på 18 mål jämfört med modellerat utfall är minst sagt anmärkningsvärd, inte minst då deras förväntade målskillnad är klart negativ, något som knappast förknippas med ett lag på femte plats i tabellen. De båda Manchester-lagen överpresterar också ordentligt jämfört med modellen, vilket i viss utsträckning kan förväntas av lag med bättre trupper än ligans genomsnitt, men sannolikt inte i den utsträckningen. Liverpool & Southampton är två lag som har alla anledning att känna sig svikna av avslutningsgudarna då man visar upp mycket stabila underliggande siffror.

SPELARNA:

På spelarnivå börjar vi med att kika på vilka som faktiskt gjort mål. I vanlig ordning städar vi bort straffmål och justerar sedan för speltid för att få fram måttet NPG90, icke-straffmål per 90 minuter spel. Spelare med mindre än 900 minuter speltid sorteras också bort (Glenn Murray & Loic Remy med 889 respektive 852 minuters speltid samt NPG90 på 0,61 & 0,74 försvinner exempelvis). Följande spelare var de 15 som gjorde flest mål per 90 spelade minuter och som också uppfyllde kriteriet för speltid:

npg90PL1415

Diego Costas debutsäsong i Premier League är inget annat än en renodlad succé. Ligatitel och makalösa 0,81 icke-straffmål per 90 minuter spel. Costa har konverterat 25% av sina skott (kom ihåg ligans genomsnitt på 9,8%) och drygt 51% av sina skott på mål, nivåer som kommer bli otroligt svåra att upprepa under säsongen 15/16, varför en viss regression mot medelvärdet är att vänta i målkolumnen för Costa.

Costa & Agüero är namn som inte får någon att lyfta på ögonbrynen, men lite mer oväntat är det kanske att både Papiss Cissé och Olivier Giroud placerar sig så högt, högre än den omsjungna och bejublade Harry Kane exempelvis, även om Kane givetvis gjort fler faktiska mål och givetvis slog igenom på ett sällan skådat vis.

Vad hade spelare som Diafra Sakho, Mame Diouf och Charlie Austin kunnat göra i bättre omgivningar?

_________________________________________________________________________________________________

Vidare till Expected Goals. Vilka spelare har konsekvent skapat lägen, och av vilken kvalité? Som bekant (om du följt den här bloggen från start) är variansen i avslutningsmomentet i fotboll enormt, varför spelare med höga underliggande Expected Goals-siffror får anses ha bättre möjligheter att upprepa sitt målskytte över tid jämfört med spelare som har sämre värden för Expected Goals, varför spelarens målskytte är baserat på hög konvertering (som sannolikt kommer röra sig mot medelvärdet). De 15 spelare nedan är de som hade högst ExpG90, d.v.s. högst antal förväntade mål per 90 minuter speltid. Minst 900 minuter speltid krävs även här.

expG90PL1415Agüeros underliggande siffror är makalösa. Ren och skär världsklass. Diego Costas siffror är ruskigt starka även de, men samtidigt en bit ifrån hans faktiska utfall på 0,81, ännu ett tecken på att en viss regression är att vänta för Costa kommande säsong.

Papiss Cissé, en av de mest ojämna forwards världen skådat, visar faktiskt att det finns underliggande chansskapande att backa upp målskörden med. Något oväntat.

Sen har vi Mario. Why always Mario? Balotellis förmåga att försätta sig i lägen verkar det minsann inte vara något fel på, snarare är det en svacka i konvertering av sällan skådat slag som satt käppar i hjulen för Balotellis framgång den här säsongen. Ingen anfallare på den här nivån är en såpass dåliga avslutare att man över tid kommer kommer att konvertera så lite som 1/6 av sin förväntade målskörd. Regression mot medelvärdet är att vänta, men frågan är om vi får bevittna den i Liverpool?

_________________________________________________________________________________________________

Minnet är bra men kort. Det blir väldigt tydligt när vi tittar på assists, där Cesc Fábregas inte helt oväntat toppar, men vad man kanske inte förväntat sig att se är Àngel di María på andra plats med lika många assists per 90 spelade minuter som självaste Fábregas.

ass90PL1415

Jämför man den allmänna uppfattningen kring hur dessa två spelares säsonger sett ut så är nog de allra flesta rörande överens om att Cesc varit en succé och di María snarare en flopp. Visst, antal gjorda assist säger långt ifrån allt om hur bra en spelare varit, och di Marias prislapp förpliktigar minst sagt, men efter den djupa formsvackan argentinaren hamnade i mot säsongens slut är det lätt att glömma bort hur otroligt viktig han var för United under hösten, och i vilken takt han faktiskt levererade poäng.

Jefferson Montero är ett spännande namn, som förutom att leverera assist även är en av de spelare som lyckas med absolut flest dribblingar per 90 spelade minuter. Han har precis nått peak-ålder och blir ett mycket spännande namn att följa framöver. Finns det större klubbadresser än Swansea i horisonten för Montero?

Från mästarna Chelsea får vi utöver Fábregas in både Oscar och Ramires på listan, men däremot ingen Eden Hazard (0,24 Ass90).

_________________________________________________________________________________________________

Precis som med målproduktion vill vi undersöka vilka spelares assistproduktion som ser mest hållbar ut inför framtiden. Assist är än mer påverkat av varians än vad mål är, varför stora svängningar, både i positiv och negativ riktning kan pågå under långa tidsperioder. Vi tar måttet Expected Assists till hjälp. Måttet tas fram av Expected Goals-modellen men istället för att söka efter vem som har skjutit varje skott tittar vi nu istället på vem som assisterat skottet.

 expAssPL1415

Vi ser att både Fábregas och di María förvisso överpresterat sina förväntade assist ordentligt, men likväl är det dessa två som tillsammans med Marc Albrighton (vem hade trott det?) och David Silva är de främsta utmanarna till Southamptons Dusan Tadic som faktiskt är den spelare som samlat på sig flest förväntade assists per 90 minuters spel. Utfallet var något sämre än förväntat, Tadic var första namn precis utanför topplistan för Ass90, men det kan han skylla på sina lagkamrater som konverterade något sämre än genomsnittet på de lägen Tadic skapade. En mycket stark säsong av Tadic på assistsidan.

Detsamma gäller för Eden Hazard vars förväntade assistskörd på 0,26 ExpAss90 blev till en faktisk sådan på 0,24 Ass90. När det gäller att skapa chanser går Hazard klart förbi sina lagkamrater Oscar (0,19 ExpAss90) och Ramires (0,12 ExpAss90), vars platser på topplistan för Ass90 kan härledas till långt bättre konvertering än ligans genomsnitt på de chanser de båda skapat.

_________________________________________________________________________________________________

Det var Premier League det. Nästa gång är det Bundesliga som skall få sig en genomgång.

Annonser
Taggad , , , , ,

2 tankar om “Premier League: Summering säsongen 14/15

  1. […] som i inlägget som behandlade Premier League-säsongen 14/15 inleder vi med en summering på liganivå, och bifogar även säsongen 13/14 för att jämföra. […]

    Gilla

  2. […] kommer att röra sig mot medelvärdet över tid och leda till fler mål för colombianen. (https://fotbollssiffror.wordpress.com/2015/05/27/premier-league-summering-sasongen-1415/). Falcao är inte en usel spelare på något sätt, men han är heller inte den […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: