Bundesliga: Summering säsongen 14/15

Summeringarna av de färdigspelade stora europeiska ligorna fortsätter. Idag har turen kommit till Bundesliga, en liga som fått mycket uppmärksamhet i Sverige den senaste tiden, då främst Nanne Bergstrand uttalat att han anser att det är där fotbollens utveckling sker idag, och att det är en liga vars spel vi i Sverige kan försöka efterlikna.

Precis som i inlägget som behandlade Premier League-säsongen 14/15 inleder vi med en summering på liganivå, och bifogar även säsongen 13/14 för att jämföra. Jag kommer ägna ett helt inlägg åt att jämföra skillnader mellan de olika länderna efter att samtliga ligor summerats, av den anledningen kommer jag inte ägna någon uppmärksamhet åt skillnader ligorna emellan i det här inlägget.

bundes1415

Precis som i England går trenden emot ett mål & chansfattigare spel. Mål, skott & skott på mål har samtliga lägre noteringar under 14/15 än under säsongen 13/14, och precis som i England har färre chanser konverterats till mål. Vi ser också ett drastiskt fall i lyckade dribblingar per match och en passningsprocent på låga 75%, samtidigt som andelen blockerade skott har ökat.

_________________________________________________________________________________________________

LAGEN:

BLteams1415

Alla underliggande siffror pekar på att Borussia Dortmund var ett av de absolut bästa lagen i ligan under säsongen. Man har solklart näst bäst Expected Goals-differens, näst bäst TSR och näst bäst SoTR, samtliga endast slagna av Bayern München. På grund av en PDO på skrämmande låga 88 har man ett utfall som är drygt 19 mål sämre än förväntad målskillnad. Saker och ting har verkligen inte gått Dortmunds väg den här säsongen, och vem vet hur Jürgen Klopps avsked kommer att påverka truppen framöver, men sett till de underliggande siffrorna tar Thomas Tuchel över ett mycket väl fungerande lag inför säsongen 15/16.

Bayern München och Borussia Mönchengladbach överpresterar sina förväntade målskillnader rejält, vilket också reflekteras i deras höga PDO. I Bayerns fall är det inget snack om att de var det överlägset bästa laget i ligan då man är överlägsna i förväntad målskillnad och noterar både TSR och SoTR över 0,7 över en hel säsong, vilket enbart kan beskrivas som briljant & dominant. Gladbach däremot, har en förväntad målskillnad på +1 och deras skottratios imponerar heller inte nämnvärt då man faktiskt skjutit färre skott än man släppt till. På SoTR-fronten är läget något bättre, men man är ändå klart sämre än Leverkusen, Dortmund och Wolfsburg även på den punkten, och ser snarare ut som ett lag i klass med Augsburg. Visst, alla modeller har sina brister och missar att fånga upp vissa saker, men det är väldigt frestande att dra slutsatsen att Gladbachs utfall jämfört med deras underliggande siffror inte är hållbart i längden.

_________________________________________________________________________________________________

SPELARNA:

Nedan den sedvanliga tabellen över icke-straffmål per 90 minuter speltid, minst 900 minuter speltid krävs för att bedömas.

npg90Bundes1415

Bas Dost genombrott är minst sagt ett faktum, 0,94 NPG90 är ett utfall i yppersta världsklass, men frågan är om inte Arjen Robbens 0,81 NPG90 från ytterposition nästan är ännu värre. Meier, Lewandowski & Aubameyang är väntade namn, medan Stindl, Herrmann och Schieber kanske något mer oväntade. Vi ser också att 20-åriga talangen Davie Selke dyker upp, samma Selke som redan kritat på för RB Leipzig och alltså kommer att gå NER en division till nästa säsong. Det vittnar en hel del om Red Bull-klubbarnas köpkraft när man lyckas locka ner en av tysk fotbolls största talanger i 2.Bundesliga.

Några namn värda att nämna som föll bort p.g.a. minimikravet för speltid är Ben-Hatira (0,43 NPG över 832 minuters spel), Josip Drmic (0,67 NPG över 894 minuters spel) samt Nils Petersen (0,98 NPG över 732 minuters spel).

_________________________________________________________________________________________________

Som alltid är det intressant att titta på hur olika spelares målfabrikation kommer till. Vilka rider på en våg av ohållbar konvertering och vilka skapar tillräckligt med lägen för att sannolikt upprätthålla sitt målskytte över tid? Nedan en tabell över de 15 spelare med högst ExpG90, d.v.s. högst förväntad målskörd per 90 minuters spel enligt Expected Goals-modellen. 900 minuter speltid krävs alltjämt.

expG90bundes1415

Meier, Lewandowski och Dost visar prov på fina underliggande siffror, och det är värt att poängtera att både Meier & Lewandowski ligger väldigt nära sina förväntade utfall som är baserade på genomsnittlig konvertering, och trots detta ligger väldigt högt upp i skytteligan. Detta förstärker intrycket av att det är mycket viktigare för en anfallares målskörd över tid att kontinuerligt skapa många & bra lägen än det är faktiskt konvertera en hög andel av sina chanser, som konstaterats tidigare på bloggen HÄR och HÄR.

Ciro Immobile sticker ut i negativ riktning, då hans utfall på 0,28 NPG90 endast utgör 60% av hans förväntade målskörd på 0,47 ExpG90. Immobile ryktas försvinna från Dortmund, vilket till synes är en produkt av dålig konvertering då hans underliggande chansskapande, justerat för speltid, är bäst av samtliga spelare i Dortmund, även om det inte är på samma nivå som de allra bästa anfallarna i ligan. Immobile är 25 år gammal och har antagligen inte nått sin peak ännu, och med en konverteringsprocent (7%) som sannolikt kommer röra sig mot medelvärdet över tid kan han utgöra ett kap för den klubb som vågar satsa på honom i sommar.

Bland de namn som föll bort p.g.a. kravet på speltid i den här kategorin finns Sami Allagui (0,39 ExpG90 över 813 minuters spel), Sven Shipplock (0,37 ExpG90 över 810 minuters spel) och återigen Nils Petersen (0,60 ExpG90 över 732 minuters spel).

_________________________________________________________________________________________________

På assistfronten har Kevin De Bruyne som bekant gjort en fullkomligt fenomenal säsong med 20 assist. Justerat vi för speltid räcker det till en tredje plats bakom Thorgan Hazard och Frank Ribery, men att leverera 20 assist över mer än 3000 minuters spel är antagligen betydligt svårare än att leverera sju assist över mindre än 1000 minuters spel. Icke desto mindre är lillebror Hazard onekligen ett namn att hålla ögonen på inför framtiden.

ass90bundes1415

Dortmunds kommande nyförvärv Gonzalo Castro på tionde plats visar prov på att han besitter en kreativitet som åtminstone under den här säsongen utklassade Dortmunds innermittfältare där både Gündogan och Mkhitaryan noterades för mer blygsamma 0,19 Ass90.

Bland de spelare som faller bort p.g.a. minikravet på speltid återfinns återigen Änis Ben Hatira med 0,43 Ass90 över 832 minuters spel, samt Mitchell Weiser med 0,46 Ass90 över 779 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

Slutligen tabellen över ExpAss90, förväntad assistskörd per 90 minuters spel enligt Expected Goals-modellen.

expAss90Bund1415

Något förvånande är det Stuttgarts Filip Kostic som tar täten när vi bortser från utfall och bara fokuserar på skapade lägen. Kostics utfall på 0,29 Ass90 gör inte riktigt hans framspelningar rättvisa, sätt honom i en bättre omgivning och det kan mycket väl bli så att assistskörden ökar betänkligt.

I övrigt utgörs toppen av fleratalet etablerade namn, vi ser även att Thorgan Hazards framspelningar förvisso konverterades i långt bättre utsträckning än genomsnittet, men likväl tillhör han den absoluta toppen i ligan även i förväntade assist, justerat för speltid.

Ovan nämnda Gonzalo Castro (0,17 ExpAss90) försvinner och blir passerad av sin nya lagkamrat Mkhitaryan som, precis som hela Dortmund, haft en del otur med konverteringen på de lägen han skapat.

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: