Allsvenskan: Omgång 11. Rosenberg, Vibe & Mushekwi.

allsOmg11 exPomg11

Ännu en intressant omgång lagd till handlingarna. Några intressanta statistiska fakta att notera:

IFK Göteborg förde matchen emot Djurgårdens IF och missade även en straff, känslan var att Blåvitt var det lag som låg närmast en seger, men faktum är att Pelle Olssons mannar både sköt fler skott (12-11) och framför allt dubbelt så många skott på mål (8-4) som IFK. Stark försvarsinsats av Djurgården.

IFK Norrköping fullkomligen demolerade ett skadedrabbat Kalmar FF både sett till bollinnehav (59-41), skott (18-3) och skott på mål (7-1). Halva serien snart spelad och Norrköping fortsätter imponera både resultatmässigt och i de underliggande siffrorna.

Gefle IF fortsätter även de imponera efter att denna gång besegrat ett BK Häcken, till synes rättvist då Häcken endast mäktade med ett enda skott på mål jämfört med Gefles fem. Gefle, som jag på förhand trodde skulle åka ur, ser mer eller mindre ut att ha säkrat kontraktet redan. Häcken ser inte ut att nå upp till fjolårets nivå och med tanke på Djurgården & IFK Norrköpings oväntat fina säsong ser Häcken ut som ett mittenlag.

Halmstads BK fortsätter sprattla emot, och denna gång lyckades man även få en poäng med sig från den (enligt siffrorna) jämna bortamatchen mot Hammarby IF, men de underliggande siffrorna är sett över hela säsongen alltjämt svaga. Man har fyra poäng upp till Örebro SK som tog en stark bortapoäng emot IF Elfsborg och som dessutom har betydligt starkare underliggande siffror än Halmstad. Läget ser fortfarande minst sagt kritiskt ut.

Än värre ser det ut för Åtvidabergs FF som har än sämre underliggande siffror, har haft en del variation på sin sida enligt PDO, och dessutom har minst poäng av samtliga lag i tabellen. Man har tagit nästan 6,5 poäng mindre än spelbolagen förväntat sig, och då är deras förväntade poängskörd ändå lägst av samtliga lags. Man har skjutit minst skott på mål i hela serien, och släppt till flest. Det finns helt enkelt inga ljusglimtar i siffrorna hos Åtvidaberg.

_________________________________________________________________________________________________

Två av fjolårets giganter på de allsvenska planerna, Lasse Vibe & Markus Rosenberg, har inte mäktat med att göra poäng i samma takt som under fjolårssäsongen. Prestationer av den kalibern som de båda åstadkom under 2014 är i regel en följd av dels en väldigt bra prestation, men också en hel del positiv variation, så det är egentligen ingen större överraskning att de inte lyckas nå upp till samma nivåer i år. Jag tänkte ändå titta närmre på de bådas underliggande siffror för att se hur bra eller dåliga de egentligen varit i år, och vad det beror på att målen inte kommit i samma utsträckning som ifjol (om så är fallet).

vibe11omg

Vibes poängproduktion har helt klart avtagit, och på målsidan kan vi se att detta dels beror på regression mot medelvärdet vad gäller Score% och Conversion%, till nivåer som ligger helt i linje med ligans medelvärde, från att ha varit betydligt högre under 2014 och betydligt lägre under 2013 då Vibe spenderade en hel del speltid som ytter. Att konverteringsprocent varierar friskt över tid kommer inte som någon nyhet för den här bloggens läsare (mer om det HÄR och HÄR), men vad som är något mer oroande för blåvitt-supportarna är att Vibes antal skott per 90 spelade minuter minskat med 1,14 skott. Antalet skott en spelare skjuter per 90 minuter har en betydligt starkare korrelation till hur många mål spelaren kommer att göra framöver än vad nuvarande Conversion och Score% har, varför frågan hos Göteborg bör vara: ”Hur får vi Vibe i fler lägen?” än ”Hur får vi Vibe att konvertera fler lägen?”, då han just nu inte på något vis avslutat exceptionellt dåligt, utan snarare lite för lite. Det skall också tilläggas att Vibes offensiva kontribution där han är direkt inblandad i 0,54 mål per match, antingen via att själv göra målet eller att assistera det, faktiskt är ganska bra, men det bleknar naturligtvis i jämförelse med den (ohållbart) framgångsrika fjolårssäsongen.

_________________________________________________________________________________________________

rosenberg11omg

I fallet Markus Rosenberg tycks anledningen till varför han gjort färre mål i år än ifjol enkom stavas varians. Rosenberg har konverterat klart under allsvenskans genomsnitt både sett till Score% och Conversion%, jämfört med noteringar under 2014 som båda var bättre än genomsnittet. Skottvolymen har, till skillnad från i Vibes fall, ökat något vilket är ett gott tecken. Eftersom konverterings% är så påverkade av varians mer än något annat, är det omöjligt att förutse framtida sådana, men på skottfronten är Rosenberg en av de spelare i allsvenskan som får in absolut mest volym per 90 spelade minuter.

Vad som vore mer intressant att undersöka i fallet Rosenberg är assistfronten, där tappet jämfört med fjolårssäsongen är betydligt större. Som synes bestod Rosenbergs offensiva kontribution under fjolåret till lika stor del av framspelningar som av egna mål (straffmål bortstädade i vanlig ordning). Tyvärr finns ingen data för ”Chances created” som i de större europeiska ligorna, så vi har inget sätt att ta reda på huruvida Rosenberg assisterat färre skott än tidigare, eller om även detta ras går att hänföra till varians i konvertering, men då från Rosenbergs lagkamrater. Angående Rosenbergs målproduktion kan Malmö åtminstone vara lugna.

_________________________________________________________________________________________________

Hur står sig då årets kometanfallere Nyasha Mushekwi i jämförelse med fjolårets giganter? Jag skrev om Mushekwi i summeringen efter åtta spelade omgångar, och konstaterade då att hans underliggande siffror såg bra ut, men att hans konvertering var såpass långt över ligans medelvärde att målproduktionen dittills var ohållbar över tid, men att det som alltid är omöjligt att säga när den regressionen skulle ske. Efter 11 spelade omgångar (och 798 minuters speltid för Mushekwi) ser hans bidrag nu ut såhär:

mushekwi11omg

Mushekwis Conversion% och Score% har svalnat något, men befinner sig fortfarande på nivåer som inte är hållbara över tid. Skottvolymen har dessutom tydligt gått ner över de tre senaste omgångarna till nivåer klart lägre än både Vibe & Rosenberg. Mushekwi kan mycket väl vara en fullgod allsvensk anfallare, men han är inte en anfallare som över tid kommer att göra mer än ett mål per 90 minuters speltid. De spelarna är ytterst lätträknade.

Annonser
Taggad , , , , ,

En tanke på “Allsvenskan: Omgång 11. Rosenberg, Vibe & Mushekwi.

  1. […] Det var ett nu ett bra tag sen sedan vi sist tittade på tabellen över faktiska vs förväntade poäng i allsvenskan samt de underliggande siffrorna för chanser skapade för och emot (senast var efter elva spelade omgångar). […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: