La Liga: Summering säsongen 14/15

laLiga1415

La Liga-säsongen 14/15 var till siffrorna väldigt lik säsongen 13/14. Vi ser, precis som i fallen Bundesliga & Premier League, något färre mål och något färre skott per spelad match, i övrigt är det mesta mer eller mindre oförändrat.

___________________________________________________________________________________________________

LAGEN:

laLigaTeams1415

***Tabellen exkluderar sjävlmål***

Expected Goals-modellen identifierar Barcelona som det lag med klart bäst förväntad målskillnad, klart före Real Madrid som i sin tur är klart bättre än Atletico Madrid, varefter Sevilla & Valencia dyker upp med nästan identisk förväntad målskillnad. En berättelse väldigt lik den som berättas av den faktiska tabellen.

I botten sticker Cordoba och Eibar ut som de sämsta lagen enligt modellen, därefter följer Almeria och faktiskt även David Moyes Real Sociedad, vars förväntade målskillnad till och med är något sämre än Almerias. Om vi bara se till TSR & SoTR ser Sociedad klart bättre ut, men när vi även tar hänsyn till kvalitén på de lägen man skapar och släpper till ser läget inte vidare bra ut för laget. Man överpresterar sin förväntade målskillnad med nästan 12 må, vilket också till viss del återspeglas i lagets PDO.

Valencia är ett intressant lag. Deras skottratios är bra men inte fantastiska, precis som deras förväntade målskillnad, men deras utfall är väldigt bra. En PDO på 117 och en överprestation gentemot förväntad målskillnad med nästan 20 mål är en varningssignal om att man kanske inte kan förvänta sig ett såpass bra utfall nästkommande säsong om inte de underliggande siffrorna förbättras, men samtidigt har man väntat mer eller mindre hela säsongen på att den där formsvackan och efterföljande ras i PDO skall inträffa, men utan att så skett. I slutändan tror jag trots allt att en målratio (GR) på 0,68 är ohållbar över tid när man har skott (TSR) och skott på mål-ratios (SoTR) på bara 0,52 och 0,57.

Detta leder oss in på de två andra lagen med väldigt hög PDO, giganterna Barcelona & Real Madrid. Det finns ingen PDO i världens som kan få någon, mig själv inkluderad, att påstå att dessa två lag inte var de bästa i La Liga säsongen 14/15, vilket också tydligt avspeglas i det faktum att dessa både är i en klass för sig i samtliga mått.  En intressant spaning är att Barcelona redan tidigt under säsongen framstod som ett klart bättre lag än Real enligt de underliggande siffrorna, även innan och under den ”kris” som Barcelona hade tidigt under säsongen när resultaten inte riktigt gick deras väg och Real drog ifrån en aning i toppen.

När vi summerar säsongen ser Barcelona bättre ut i alla mått, TSR, SoTR, ExpGR och ExpGD. När man skådar tabellen ovan närmre ser vi att skillnaden faktiskt inte ligger i anfallsspelet som man skulle kunna tro med tanke på det medianarrativ som utmålats (”BBC” vs ”Tres amigos”), utan i försvarsspelet. Real har drygt två måls högre siffra för förväntade mål framåt, man har gjort 116 mål vs Barcelonas 108, man har skjutit 686 skott vs Barcelonas 626, och man har fått 283 av dem på mål att jämföra med Barcelonas 273. Det finns heller ingen betydande skillnad i offensiv konvertering, då Barcelona konverterat 17,6% av sina skott och 40,29% av sina skott på mål, faktiskt något sämre än Real som konverterat 17,2% av sina skott men hela 41,7% av sina skott på mål. Offensiven är inget bekymmer för Real, den är av yttersta världsklass.

Skillnaden lagen emellan återfinns alltså i defensiven. Barcelonas ExpGA, alltså förväntade mål bakåt, är nästan 15 mål lägre än Real Madrids, vilket speglar skillnaden i faktiskt utfall ganska väl där Barcelona släppte in 19 mål mindre än Real. Faktum är att Barcelona endast släppt till 305 skott emot sig på hela säsongen, varav 99 gick på mål, vilket översätts till drygt 8 skott och 2,6 skott på mål per match. Real däremot, har släppt 454 skott (11,9 per match) och 145 (3,8 per match) skott på mål emot sig. Man har alltså släppt till hela 149 skott mer än Barcelona, och 46 skott på mål fler än katalanerna. Det är här den stora skillnaden men lagen återfinns. Kanske blev det för mycket av det goda när balansspelaren Xabi Alonso och till viss del även arbetsmyran Angel di Maria försvann och ersattes av de offensivt lagda Toni Kroos och James Rodriquez.

_________________________________________________________________________________________________

SPELARNA:

LaLnpg90

Tabellen ovan visar listan över de femton bästa målskyttarna, som vanligt justerar vi för speltid och städar bort straffmål för att få måttet NPG90, icke-straffmål per 90 spelade minuter.

Ronaldo & Messi visar upp helt otroliga siffror. De gör båda över ett spelmål per 90 minuter, och detta över mer än 3000 minuters spel. Griezmann, Neymar & Suarez levererar samtliga oerhört bra siffror, men dessa är ingenting i jämförelse med de två suveränerna som dessutom pangat in en massa straffmål också.

Två av europas mest talangfulla anfallare i form av Vietto och Alcácer slår sig också in på listan. Vietto har i dagarna ryktats intressera Liverpool, vilket man kan förstå då han redan vid 21 års ålder levererar en riktigt stark säsong,

Bland spelare som föll bort p.g.a. kravet på 900 minuters speltid återfinns bland andra Javier Hernández (0,81 NPG över 778 minuters spel) samt Javi Guerra (0,58 NPG över 774 minuters spel).

_________________________________________________________________________________________________

LaLExpg901415

Även på ExpG-sidan dominerar Messi och Ronaldo, här är Messi något vassare med otroliga 0,8 ExpG90. Gareth Bale, som fått bära hundhuvudet i Madrid, dyker upp, och det är värt att påpeka att hans utfall låg på exakt 0,43 NPG90, så någon fruktansvärd säsong har Bale faktiskt inte haft konverteringsmässigt, även om det såklart inte hjälper hans case att bli jämförd med Ronaldo som överpresterar sin modellerade målskörd med 55%.

Även i den här kategorin hade Javi Guerra (0,7 ExpG90 över 774 minuters spel) och Javier Hernández (0,46 ExpG90 över 778 minuters spel) slagit sig in om de upprätthållit sina siffror över ytterligare ~120 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

LaLass901415

Tabellen ovan visar assist per 90 spelade minuter för spelare med mer än 900 minuters speltid totalt. Suárez och James i topp, före Messi. Därefter följer ytterbacken(!) Arbeloa och ryssen Madrid-produkten Cheryshev, som även han omgärdats av en del transferrykten de senaste dagarna. Ronaldo, Messi, Suarez, Benzema och i viss mån även Gareth Bale tillhör den ganska ovanliga skara spelare som både gör massvis med mål, men även spelar fram till väldigt många. Det underlättar givetvis att spela i den omgivningen som dessa spelare gör, men likväl.

Intressanta spelare som kunde slagit sig in med mer speltid: Gerard Deulofeu 0,58 Ass90 över 781 minuters spel, Rodrigo de Paul 0,48 Ass90 över 753 minuters spel, Javier Hernandez 0,46 Ass90 över 778 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

LaLexpass901415

Slutligen Expected Assists, där Luis Suárez faktiskt tar en överlägsen seger. Suárez assistskörd under säsongen, rejäl som den är, ser faktiskt hållbar ut över tid, då vi antagligen kan förvänta oss att hans lagkamrater i Barcelona, kanske världens bäst lag, kommer att konvertera något bättre än ligans genomsnitt över tid.

Som Man Utd-fan kan vi dels konstatera att Javier Hernández  med 0,37 ExpAss90 över 778 minuters spel hade slagit sig in på listan med lite mer speltid, men framför allt återser vi också Bebé, den gamla storfloppen, på listan. Efter sju sorger och åtta bedrövelser verkar Bebé faktiskt gjort en fin säsong i Cordoba med 0,25 ExpAss90, men utfallet på 0,06 Ass90 säger en hel del om Cordobas säsong i allmänhet. Inget vidare helt enkelt.

Annonser
Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: