Serie A: Summering säsongen 14/15

sraAsummary

Serie A är sig lik. Visst, mål, skott & skott på mål har precis som i övriga ligor minskat något, men skillnaden är såpass liten att det inte går att dra några slutsatser från den.

_________________________________________________________________________________________________

LAGEN:

sra1415

Det finns flera intressanta spaningar att göra från ovanstående tabell. Om vi börjar i tabellens toppskikt ser vi att samtliga skottmodeller, inklusive Expected Goals-modellen som både tar hänsyn på chansernas kvalité och volym, identifierar tre lag som tydligt bättre än övriga lag i ligan. Två av de tre lagen, Juventus & Lazio är sett till tabellen föga förvånande, men att Rafal Benitez Napoli som återfinns först på en femte plats i tabellen är ett av de tre lagen får anses som mer förvånande. Man har underpresterat sin förväntade målskillnad med nästan nio mål vilket återspeglas av lagets PDO som mycket riktigt är ligan lägsta. Man har underpresterat gentemot ligans genomsnitt i både Score% (27,8% vs ligans genomsnitt på 30%) men framför allt i Score% där man endast räddat 61% av de skott på mål man släppt till, klart lägre än ligans genomsnitt på 70%. Napolis underliggande siffror är riktigt starka och över tid kommer lagets PDO att röra sig medelvärdet på 100, så vem som än tar över Napoli gör det i ett ganska tacksamt läge då förväntningarna antagligen justeras ner något efter årets femteplats, som till stor del tycks kunna förklaras av negativ varians.

Genoas fina säsong kommer sannolikt inte upprepas nästa säsong. Man överpresterar sin förväntade (negativa) målskillnad med drygt 19,5 mål och lagets underliggande siffror vittnar snarare om ett lag i mitten av tabellen än ett lag som slåss som spel i Europa. Här kan vi snarare se fram emot ett klassiskt scenario där tränaren Gasperini jämförs med årets fina men ohållbara resultat, och när dessa sannolikt inte upprepas blir det intressant att se hur fans och styrelse reagerar. Troligtvis kommer lagets PDO (ligans näst högsta efter Juventus) röra sig mot medelvärdet och förutsatt att lagets underliggande siffror inte förbättras kommer utfallet också bli klart sämre än unders årets säsong. Den här typen av situationer när ett lag överraskat positivt till följd av positiv varians brukar ofta kunna leda till förhastade avskedanden av tränare vars lag slutar överprestera och återgår till normalläget eller rentav sämre än så, just för att man inte inser att den oväntat bra placeringen säsongen innan till en betydande del bestod av positiv variation.

Om vi istället riktar fokus mot botten av tabellen anser Expected Goals-modellen och de klassiska måtten TSR och SoTR samtliga att fyra lag har stått ut som ligans sämsta: Atalanta, Cesena, Parma samt Udinese. Parma & Cesena återfinns mycket riktigt längst ner i tabellen, men både Udinese och Atalanta lyckades hänga kvar, på bekostnad av Albin Ekdals Cagliari. Tittar vi närmre på Cagliaris siffror är det lätt att sympatisera med laget. De underliggande siffrorna är klart bättre än övriga bottenlags i samtliga mått och i båda ändar av planen. Faktum är att man faktiskt ser bättre ut än ovan nämnda Genoa som placerade sig såpass högt upp som en sjätteplats i tabellen. Det faktiska utfallet är nästan 24 mål sämre i faktiskt målskillnad än förväntad sådan, och lagets PDO på 90,57 förklarar till stor del varför laget trots fina underliggande siffror åker ur. Cagliari hade en hel del otur längs vägen och kan med viss rätt känna sig lite rånade på en plats i nästa säsongs upplaga av Serie A, där både Atalanta och Udinese kan skatta sig lyckliga över att man fortfarande återfinns.

Slutligen ett par rader om de slumrande Milanojättarna. Inter placerar sig två platser över AC Milan i tabellen, med en målskillnad som är fem mål bättre. Tittar vi på de underliggande siffrorna ser skillnaden betydligt större ut, då Inter faktiskt ger sken av att vara ett riktigt bra lag som haft en del otur med utfallet under säsongen, medan Milan tvärtom ser ut som ett rent av dåligt lag som tvärtom haft en del flyt med utfallet, vilket återspeglas i lagets PDO. Milans siffror vittnar om ett mittenlag på sin höjd, och tiondeplatsen i tabellen verkar som ett rimligt utfall. Inter däremot visar upp siffror som är precis bakom de allra bästa lagen i ligan, till vilka Milan har en lång bit att vandra. Pippo Inzaghis insats imponerar inte överhuvudtaget.

_________________________________________________________________________________________________

Spelarna:

Tabellen nedan visar de femton främsta målskyttarna, justerat för speltid och med straffmål bortstädade. Minst 900 minuter speltid krävs för att kvalificera för uttagning.

SRAnpg90

Manolo Gabbiadini. 23 år gammal och bästa målskytt i Serie A sett till antalet spelade minuter. Ett mycket imponerande utfall. Han följs av Klose, som är betydligt äldre men fortfarande otroligt vass i straffområdet. Vi kan notera att skytteligavinnarna Icardi och Luca Toni hamnar först på femte och nionde plats i denna alternativa skytteliga.

Intressanta namn att hålla ögonen på men som inte kvalade p.g.a. för lite spel: Leonardo Pavoletti 0,95 NPG över 661 minuters spel, Duván Zapata 0,87 NPG över 622 minuters spel & Pablo Osvaldo 0,67 NPG över 667 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

För att beröra hållbarheten i spelarnas målskytte tar vi Expected Goals-modellen till hjälp för att utröna vilka som överpresterat och kan förväntas svalna framöver, och vice versa.

SRAexpg90

Nu däremot, dyker de båda skytteligavinnarna upp i topp. För ovanlighetens skull verkar skytteligasegrarnas målskytte inte ha bestått till en betydande del av positiv varians, istället har varken Luca Toni eller Icardi överpresterat sin förväntade målskörd mycket alls (Icardi) eller inte överhuvudtaget (Luca Toni). De bådas målproduktion ser högst repeterbar ut över tid, vilket också kan sägas om Higuain, Pinilla och Maxi López. Vi upptäcker däremot klara överprestationer hos Gabbiadini (0,34 ExpG90), Tévez (0,32 ExpG90), Salah (0,29 ExpG90) och Morata (0,23 ExpG90).

Intressanta namn att hålla ögonen på med mindre speltid än 900 minuter: Leonarod Pavoletti 0,73 ExpG90 över 661 minuters spel, Duván Zapata 0,53 ExpG90 över 622 minuters spel, Amauri 0,48 ExpG90 över 887 minuters spel, Levan Mchedlidze 0,45 ExpG90 över 785 minuters spel, Duje Cop 0,41 ExpG90 över 812 minuters spel, Massimo Coda 0,4 ExpG90 över 864 minuters spel, Guido Marilungo 0,4 ExpG90 över 720 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

På assistfronten finner vi faktiskt en svensk bland de allra främsta:

SRAass90

En imponerande säsong av Alexander Farnerud, inte långt ifrån Hamsik som noterar den högsta assistskörden per spelad minut.

Spelare som inte spelat 900 minuter: Alessio Cerci 0,53 Ass90 över 678 minuters spel, Cristian Ledesma 0,43 Ass90 över 634 minuters spel, Leonardo Pavoletti 0,41 Ass90 över 661 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

Variansen är betydande på assistfronten, därför är det extra intressant att kika på Expected Assists för att se vilka som faktiskt kontinuerligt skapar goda avslutsmöjligheter för sina medspelare. Presterar Farnerud lika bra även i den kategorin?

SRAexpass90

Kanske inte full lika bra, men likväl bra nog för att ta sig in på topplistan. En stark säsong av Farnerud som tyvärr spolierades av en allvarlig knäskada, just som han skulle få chansen i landslaget efter en lång frånvaro.

Veronas Christodoulopoulos gör en fin insats över de 1254 minuter han spelar, och vi kan också konstatera att Lazios genombrottsman Felipe Andersons assistproduktion, åtminstone sett till den här säsongen, ser hållbar ut över tid. Marek Hamsik, som var den av som gjorde flest assist av alla justerat för speltid, placerar sig strax utanför topp-15 med 0,21 ExpAss90.

Bland spelarna med mindre än 900 minuters speltid finns namn som Xherdan Shaqiri med 0,37 ExpAss90 över 749 minuters spel och Alessio Cerci 0,24 ExpAss90 över 678 minuters spel.

_________________________________________________________________________________________________

 

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: