Ligue 1: Summering säsongen 14/15

Innan vi går vidare och påbörjar jämförelser ligor emellan måste självfallet Zlatan Ibrahimovics hemvist Ligue 1 också summeras. Det var på nästan så att den föll i glömska hos bloggen. Skäms!

lg1sum

De två föregående Ligue 1-säsongerna är mycket lika varandra. Antalet mål per match har stigit minimalt, men detta är endast en faktor av bättre konvertering då antalet skott per match var något färre 14/15 jämfört med säsongen innan. Det slogs fler passningar per match, och fler dribblingar lyckades per match.

___________________________________________________________________________________________________

LAGEN:

lg1summary

Ligue 1 är en intressant liga i den bemärkelsen att den till siffrorna tycks jämnare än de övriga storligorna, åtminstone säsongen 14/15. Vi ser inte ett enda lag med TSR eller SoTR under 0.4, och inte ett enda lag tar sig över 0.6 i TSR. PSG visar sin överlägsenhet i SoTR där man är tämligen överlägsna med sina 0.69, dock ej i närheten av så överlägsna som Bayern München i Bundesliga eller Barcelona & Real Madrid i La Liga. Ligatvåan Lyon är det enda lag utom Parisarna som klättrar över 0.6 i TSR.

Expected Goals-modellen håller i stort sett med ligatabellen vad gäller tabelltoppen. PSG har klart bäst förväntad målskillnad (ExpGD), före Lyon som är klart före Monaco & Marseille, i den ordningen. I botten håller modellen inte riktigt med tabellen, då den identifierar Lens, Caen och Evian som de tre sämsta lagen. Lens & Evian åkte mycket riktigt också ur Ligue 1, medan Caen hamnade på en trettonde plats med nio poängs säkerhetsmarginal till nedflyttning.

Istället blev det Metz som fick göra Evian och Lens sällskap nedåt i seriesystemet, vilket vid en snabb anblick på siffrorna ser något oturligt ut. Metz uppvisar både TSR och SoTR runt ligans genomsnitt, och inte mindre än 10 lag uppvisar sämre förväntad målskillnad än Metz. Man ser alltså snarare ut som ett typiskt mittenlag än en nedflyttningskandidat, men en PDO på 84,37 (ligans överlägset lägsta) förstör Metz säsong och beseglar deras öde. Man har underpresterat ligans genomsnitt både i offensiven (Score% på 20,4 att jämföra med ligans genomsnitt på 29,4) och i defensiven (64% Save% vs ligans genomsnitt på 70,6%) i såpass stor utsträckning att det är rimligt att anta att man minst sagt inte haft variansen på sin sida. Det är ovanligt att ett lag med en såpass hög SoTR åker ur en liga. I min databas över Serie A, La Liga, Bundesliga & Premier League har det sedan säsongen 08/09 endast inträffat vid fyra tillfällen.

Fallet Caen är av visst intresse, då man enligt modellen har näst sämst förväntad målskillnad i hela ligan, men å andra sidan är lagets TSR och SoTR långt ifrån de sämsta i ligan, och man hamnade dessutom på en klart godkänd trettonde plats i tabellen. Skärskådar vi lagets PDO och dess komponenter har man överträffat ligans genomsnitt offensivt med ett par %, och ligger runt genomsnittet i Save%. Ingen enorm överprestation sett till PDO.

Vad innebär detta? Sett till skottvolym ser man ok ut, men när man även tar hänsyn till kvalitén på avsluten som man skapar och släpper till ser man betydligt sämre ut. Samtidigt sticker inte lagets PDO ut som helt ohållbar över tid, så sett till antalet skott man skjuter har man gjort ett rimligt antal mål. När vi däremot jämför deras faktiska målskillnad med deras förväntade ser vi att man överträffat den förväntade målskillnaden med 12.5 mål. I den offensiva änden av planen har man gjort nästan åtta mål mer än förväntat. Det bör alltså vara så att Caen endast sett till antalet lägen gjort bra ifrån sig, men att kvalitén på de avslut man skapat varit av den lägre graden kontra de avslut man släppt till, och att Caen konverterat sina avslut i långt bättre utsträckning än man kan förvänta sig. När jag plottar de skott laget skapat och släppt till bekräftas den tesen. Den övre plotten visar de skott som Caen skapat under säsongen, och den nedre de skott som laget släppt till.

caenShots

caenShotsA

Som synes tar Caen en betydligt större andel av sina offensiva avslut utanför straffområdet, och deras mål är i större utsträckning spridda över lägen där chanser generellt sett konverteras i lägre utsträckning. Man släpper till betydligt fler lägen från centrala delar av straffområdet, det område där flest avslut konverteras, än vad man själv mäktar med att skapa. Vi ser även att Caen själva gjort sex mål utanför straffområdet, men endast släppt in ett. Skott utanför straffområdet har naturligt nog lägst förväntat målvärde överlag, och variansen är därför även som störst hos dessa skott. För hållbara resultat på sikt är det klart bättre att skapa många lägen av bra kvalitet än det är att konvertera lägen som sannolikt inte kommer att konverteras i samma utsträckning över tid.

Patrice Garande kommer sannolikt bedömas, både av fans, media och styrelse, i jämförelse med vad han och hans lag åstadkom under säsongen 14/15. Dessa förväntningar är, enligt mig, för höga då laget i mångt och mycket ser ut som ett bottenlag snarare än ett mittenlag sett till de chanser man skapat och släppt till. En liten slant på Garande som första sparkade tränare i Ligue 1 säsongen 15/16 skulle kunna vara en intressant bet.

_________________________________________________________________________________________________

SPELARNA:

Tabellen nedan visar de femton främsta målskyttarna, justerat för speltid och med straffmål borträknade. Minst 900 minuter speltid under säsongen krävs för att övervägas.

lig1npg90

Jättelöftet Michy Batshuayi som tidigare nämnts här på bloggen är den spelare i Ligue 1 som under säsongen gjort flest mål per 90 spelade minuter, av de spelare som spelat minst 900 minuter. Även om 0,89 NPG90 är otroligt svårt att hålla över tid är det alldeles tydligt att Marseille har en väldigt speciell talang att jobba med, och skulle Gignac försvinna behöver man inte leta länge efter ersättaren.

Alexandre Lacazette lär bli högvilt på sommarens transfermarknad. Endast 24 år gammal men redan en etablerad toppanfallare som slår både Cavani och Ibrahimovic på fingrarna vad gäller målskytte, trots att han spelar i ett sämre lag.

Cavani & Ibrahimovic ja, ett ämne svårt att inte beröra som svensk fotbollssupporter. Ser vi endast till målskytte så har Cavani presterat något litet bättre än Zlatan under den gångna säsongen, trots att han spenderat en hel del tid som ytter. Lägger man dessutom till att Cavani är betydligt yngre än Zlatan som sannolikt befinner sig på den nedåtgående kurva som i princip alla strikers har i slutet av sin karriär, är det inte svårt att förstå att Cavani kan bli den anfallare som PSG väljer att satsa på framöver.

Ett par namn att hålla koll på som föll bort då speltiden inte riktigt nådde 900 minuter:

Giovanni Sio 0.55 NPG90 över 823 minuters spel.

Valére Germain 0.43 NPG90 över 833 minuters spel

_________________________________________________________________________________________________

Tabellen nedan visar de 16(!) spelare med högst ExpG90, d.v.s. högst förväntad målskörd per 90 spelade minuter. Återigen är straffar borträknade och minimikravet för speltid består. Anledningen till att listan består av 16 namn istället för 15 är att det dyker upp en, kanske något oväntad svensk, på sextonde plats.

lig1expg90

Sloan Privat, 25 år gammal fransman som representerar Caen. Det kan vara ett namn värt att lägga på minnet, då han inte bara gjorde fjärde mest mål i ligan justerat för speltid, utan dessutom gjorde det i ett lag som har svårt att skapa chanser och utan att överprestera de lägen han faktiskt befunnit sig i, och därmed har större förutsättningar att upprepa målskörden över tid.

Ibrahimovic klättrar här förbi Cavani, men detta kan sannolikt åter härledas till att Cavani opererat mer från en kant och därmed skapat lägen av något sämre kvalité. Det är väl värt att notera att Zlatan faktiskt avslutat sämre än en genomsnittlig spelare under den gångna säsongen, då en genomsnittlig spelare enligt modellen hade gjort 0,57 mål per 90 minuters spel, medan Zlatans utfall landade på 0,49 mål per 90 minuters spel. Cavani å sin sida presterade ytterst marginellt bättre än genomsnittlig konvertering. Det har sagts förut på den här bloggen, men är värt att sägas igen: Det är viktigare att kontinuerligt skaffa sig bra avslutslägen än att faktiskt sätta dit varenda chans man skapar.

Batshuayi återfinns alltjämt i toppskiktet, förvisso med en betydligt lägre förväntad än faktiskt målskörd, men likväl bland de högsta i ligan.

Överpresterat tycks även Lacazette och Gignac ha gjort, i ungefär samma utsträckning som Batshuayi. Om deras ExpG90 är en indikator för deras framtida produktion, vilket det brukar kunna vara, finns det betydligt mer intressanta namn på marknaden att rikta uppmärksamheten emot. Den typen av överprestationer som de båda lyckats prestera under säsongen 14/15 är ovanliga att upprepa, och vilken tröja de än spelar i när säsongen 15/16 inleds är det upplagt för besvikelse, då de båda spelarna, precis som Caen som lag, kommer att jämföras med den målskörd man åstadkom under säsongen 14/15, och denna kommer sannolikt inte upprepas.

Som vi ser på tabellen ligger faktiskt Isaac Kiese-Thelin på samma nivå av skapade lägen som Gignac och Lacazette. Produktionen har inte varit på samma nivå (0,09 NPG90), men precis som överprestationer så tenderar rejäla underprestationer gentemot ExpG90 heller inte vara hållbara över tid. På samma sätt som Gignacs och Lacazettes kommer Kiese-Thelins målskytte sannolikt röra sig mot medelvärdet (regression to the mean), men från vitt skilda håll. Situationen påminner lite om när Thelin lämnade Norrköping för Malmö och helt plötsligt, från en likvärdig skottvolym, började göra betydligt fler mål. Förhoppningsvis är något liknande att vänta även i Bordeaux- tröjan från Kiese-Thelin.

Intressanta namn med för lite speltid:

Ronnie Schwartz 0.35 ExpG90 över 704 minuters spel

Valére Germain 0.30 ExpG90 över 833 minuters spel

_________________________________________________________________________________________________

Tabellen nedan visar de 16(!) spelare med högst antal assist per 90 minuter speltid. Minst 900 minuter speltid krävs.

lig1ass90

Flest assist av alla, justerat för speltid, gör alltså Lilles offensiva mittfältare Sofiane Boufal, men allra mest är nog ändå Dimitri Payets 17 assist, vilket innebär 0,5 assist per 90 spelade minuter över tre gånger så mycket speltid som Boufal. Ett otroligt vasst utfall.

Ytterbacken Serge Aurier slår sig in mycket högt på listan, över lagkamraten Pastore. Det blir mycket intressant att se huruvida detta är en följd av god konvertering av PSG-spelarna på Auriers chanser, eller om han faktiskt skapar så mycket lägen med sin fina inläggsfot att han även över tid kan upprepa prestationen.

I tävlingen Ibrahimovic vs Cavani är det här Zlatans största fördel. Lägger man ihop de 0.27 assist per 90 minuters spel med de 0.49 mål per 90 minuters spel som Zlatan producerat under säsongen har han varit direkt delaktig i 0.76 spelmål per 90 minuters spel, vilket är en riktigt stark siffra. Samma siffra för Cavani, som endast mäktat med en enda assist under säsongen, är direkt inblandning i 0.54 mål per 90 minuters spel.

Återigen dyker glädjande nog Isaac Kiese-Thelin upp, med närmast likvärdig assistproduktion som den store Z. Thelins första säsong i Frankrike börjar alltmer framstå som en riktigt lovande inledning.

Intressanta namn med för lite speltid:

Thomas Lemar 0.49 Ass90 över 729 minuters spel

Toann Gourcuff 0.46 Ass90 över 775 minuters spel

Kamil Grosicki 0.32 Ass90 över 837 minuters spel

_________________________________________________________________________________________________

Tabellen nedan visar de femton spelare med högst ExpAss90, d.v.s. högst antal förväntade assist per 90 minuter speltid.

lig1ExpAss90

Dimitry Payet är tveklöst assistkungen i Ligue 1. Visst, det faktiska utfallet på 17 assist under säsongen är långt över förväntan och kommer antagligen inte upprepas kommande säsong, men ser vi till de underliggande siffrorna är Payet bäst, strax före Stade de Reims brasse Diego. På tal om överprestationer: Sofiane Boufal som gjorde flest assist av alla justerat för speltid, har betydligt svagare underliggande siffror. En ExpAss90 på 0.16 innebär ett utfall (0.53 Ass90) som var mer än 300% över förväntat utfall.

Intressant nog ligger Zlatan och Isaac Kiese-Thelin återigen väldigt nära varandra i tabellen. Det tycks som att de bådas assistproduktion faktiskt ser hållbar ut över tid, med relativt små överprestationer från de båda i faktiskt utfall. Får Kiese-Thelin bara fart på målskyttet har han alla möjligheter att bli en framstående forward i Ligue 1.

Vi ser också att Serge Aurier nu hamnar efter Javier Pastore, och att ivorianens utfall var ungefär klart över förväntan, vilket även gäller Pastore, om än ej i samma utsträckning. En ytterback så högt upp på listan är likväl imponerande.

Edinson Cavani har förvisso haft en del otur med lagkamraternas konvertering, men underliggande assistsiffror på 0.07 ExpAss90 är helt enkelt inte en hög siffra. Cavani är betydligt mer av en ”one trick pony” än Ibrahimovic, som inte bara deltar med målskytte utan även spelar fram till en hel del mål.

Intressanta namn med för lite speltid:

Thomas Lemar 0,39 ExpAss90 över 729 minuters spel

Yoann Gourcuff 0,26 ExpAss90 över 775 minuters spel

_________________________________________________________________________________________________

NU är slutligen de fem största europeiska ligorna summerade, och vi kan framöver gå vidare med lite jämförelser kring likheter och skillnader ligor emellan.

_________________________________________________________________________________________________

Data från:

opta

Annonser
Taggad , , , , , ,

En tanke på “Ligue 1: Summering säsongen 14/15

  1. […] jag på hans framfart när jag summerade årets Ligue 1-säsong i ett inlägg som går att läsa HÄR. Främst var det Ferreira-Carrascos assistskörd som imponerade, där placerade sig på sjunde […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: