Fem dagar hos Prozone

Samtidigt som Sveriges U21-gäng briljerar i Prag har bloggen legat i dvala. Riktigt tråkigt att när ett svenskt lag för en gångs skull går långt i ett mästerskap som det dessutom finns en hel del data att hämta ifrån, så har jag varit upptagen på annat håll. Imorgon avser jag dock att skriva ett inlägg inför tisdagens final där jag tar en närmare titt på de underliggande siffror för finallagen från turneringen.

Anledningen till att jag varit indisponibel är dock fotbollsrelaterad. Förra söndagen flög jag till Liverpool för att medverka i en Fast track-kurs anordnad av företaget Prozone. Företaget erbjuder normalt sett tre olika nivåer av sina kurser som var och en varar i två dagar. Nu hade man istället satt ihop ett paket där samtliga tre nivåer avverkas inom loppet av fem minst sagt intensiva, men väldigt roliga dagar.

Prozone är ett Leeds-baserat företag som nyligen köptes upp av den amerikanska jätten Stats. Sedan tidigare har Prozone också slagits ihop med Amisco. Idag är Prozone ledande och pionjärer inom ”performance analysis” och förser samtliga lag i såväl Premier League som Championship med data och sin programvara. Totalt samarbetar man med över 250 klubbar och många federationer & förbund världen över, inte enbart i fotboll utan även i rugby, basket och handboll för att nämna några sporter. Syftet med utbildningen var att lära sig använda Prozones olika programvaror och få en grundutbildning i performance analysis. Utbildningen var öppen för alla (bevisligen) och deltagarna hade väldigt varierande bakgrunder och nationaliteter.. Vissa jobbade redan med performance analysis, andra utbildade sig inom eller var redan utbildade inom Sport Science (det finns runt 70 universitet i England som utbildar inom Sport Science), några hade en mer matematisk bakgrund och därutöver fanns någon journalist, nån person som jobbade inom sporten men på marknadssidan osv. Deltagarna kom från hela världen. Colombia, Mexiko, Italien hade alla representanter utöver samtliga länder i Storbritannien och slutligen då jag: En svensk nörd med en blogg som var nyfiken på att se hur det faktiskt ser ut på riktigt när man jobbar med avancerad analys av fotboll.

_________________________________________________________________________________________________

Första kvällen erbjöd endast introduktion och vallning runt i de kvarter där vi skulle uppehålla oss de närmaste dagarna. Vi inkvarterades i studentkorridorer där jag hamnade tillsammans med tre engelsmän, samtliga yngre än mig själv och en italienare boendes i London som jobbade med att klippa videos och kommentera dessa på Italienska. Själva utbildningen ägde rum i Tom Reilly Building på Liverpool John Moore University, ett av de mest framstående universiteten inom Sports science i Storbritannien.

Omgående fick vi skriva på ett papper där vi intygade att vi var fullt införstådda med det faktum att vi inte under några omständigheter fick sprida vidare den data vi skulle arbeta med under utbildningen, då denna är mycket känslig och innehåller detaljerad information om de spelare & lag vi arbetade med under veckan.

Det första uppdraget för veckan, det som normalt sett hör till Prozones Level 1-utbildning, gällde analys av en enstaka match i ett vakuum. Matchen i fråga var Spanien-Holland från VM 2014 och de cirka 60 deltagarna delades in i grupper om fem personer, där olika grupper fick olika uppdrag. Min grupp, bestående av fem av de sex personerna som jag delade våning med på studentboendet, fick i uppdrag att agera post-match analytiker åt Holland. Scenariot var att vi i vår låtsasvärld skulle möta Spanien igen om en vecka, och baserat enbart på den matchen vi fick att arbeta med skulle vi identifiera:

1. Varför vi vann matchen

2. Vad vi gjorde bra?

3. Vad som var mindre bra? och

4. Vad som kunde arbetas på i träning under veckan, fram till returmötet.

Det hela skulle mynna ut i en PowerPoint-presentation på cirka tio minuter där man med hjälp av video, bilder, grafer och siffror skulle besvara frågorna ovan. Detta redovisades inför tre andra grupper som haft andra uppgifter och som redovisade dessa inför samma publik.

Vi arbetade i Prozones verktyg Matchviewer, där man förutom hela matchen på video även hade tillgång till en mängd sifferdata både på lag och spelarnivå, dock endast s.k. ”on the ball data”, alltså data som rör händelser runt bollen såsom passningar, skott, crossar, brytningar, tacklingar osv. Verktyget är väldigt lätt att använda och integrerar data/video på ett sätt som innebär att man genom ett enkelt klick kan se video på samtliga passningar, skott eller vad det än må vara som man letar efter, som en specifik spelare stått för i just den matchen.

På grund av avtalet vi signerade kan jag inte gå in på våra slutsatser, men de flesta har antagligen sett matchen och några revolutionerande idéer kan jag knappast påstå att vi levererade.

Det här uppdraget fick vi endast en dag på oss att slutföra, då det skulle redovisas omgående nästa morgon.

_________________________________________________________________________________________________

Uppdrag nr 2 rörde data från en hel turnering. Vi delades in i nya grupper om fem personer (tre britter, en israel boendes i Barcelona och jag) och tilldelades sedan en nation från Asiatiska mästerskapen 2011. Vi tilldelades Australien, som kom tvåa i turneringen efter att ha förlorat finalen mot Japan i förlängning. Det slutgiltiga uppdraget, som delades in i mindre deluppdrag, var att producera en utvärdering av lagets insats i turneringen som i fantasin skulle presenteras för landslagsledningen och förbundet, men i realiteten presenterades endast inför Shayne, vår superhärliga kursledare.

De stora frågorna som skulle besvaras var hur det gick för laget sett till förväntningarna på förhand, vilka trender man kunde skönja och vad som kunde förändras inför nästa turnering. Analyserna skulle nu vara på en något djupare nivå och spänna över hela turneringen och på nytt skulle slutsatserna backas upp med grafer, bilder, video och siffror som påvisade de trender man identifierat och backade upp slutsatserna man drog.

Denna gång använde vi verktyget Prozone3, som förutom att innehålla all den rika ”on the ball”-data och video som finns i Matchviewer-verktyget, även innehåller fysisk data på samtliga spelare då Prozones Prozone3-kunder installerat speciella CCTV-kameror på arenorna som identifierar var på planen varje spelare befinner sig exakt hela tiden. Detta innebär att man dels kan göra animationer som visar hela planen och följa exakt var alla spelare befinner sig exakt hela tiden (istället för att som på video bara se ungefär 1/3 av planen åt gången) med ett uppifrån-perspektiv, och dels att det finns detaljerad fysisk data på var och en av spelarna. Hur långt de har sprungit, hur intensivt, hur snabbt etc. Den totala distansen en spelare sprungit under en match delades in i olika kategorier, allt från stillastående till sprint. I uppdraget ingick att använda sig både av teknisk data som fysisk data för att komma fram till svar på de frågor som ställts och komma med förslag på eventuella förändringar inom såväl taktik och träningsupplägg, eller om förbundskaptenen bytt ut rätt spelare vid rätt tidpunkt.

Här fanns verkligen otroliga mängder data att arbeta med, och man behövde varenda sekund av de två dagar man tilldelades uppdraget. Prozone3-verktyget imponerade på mig, och den uppsjö av fysisk data man fick ta del av på olika spelare var väldigt intressant och lär vara otroligt användbar när det gäller att bevaka en spelares fysiska status och förebygga skador och utslitna spelare, samt eventuellt ställa över spelare som tycks behöva vila.

_________________________________________________________________________________________________

Det sista uppdraget var också ett tvådagars-uppdrag, och den här delen var helt klart den jag sett fram mest emot på förhand då den skulle handla om spelarrekrytering. På nytt delades vi in i nya grupper om fem personer.

Denna gång använde vi Prozone Connect, ett onlinebaserat verktyg som dels behandlar profilering av lag och spelare på ett väldigt användarvänligt vis, och därutöver även har en avdelning för rekrytering.

Vi tilldelades först ett klubblag, och till att börja med skulle vi göra en lagprofil. Vad är klubbens filosofi? Inte bara på planen, utan även annan information som transferstrategi, målsättningar etc. skulle tas hänsyn till, även om fokus alltjämt låg på att identifiera hur laget spelar.

När vi väl gjort det, fick vi veta att tre av våra spelare hade blivit sålda. Vårt lag, Juventus, hade blivit av med tre klippor: Chiellini, Tevez och Pirlo. Ett inte helt orealistiskt scenario då Tevez ju blev klar för Boca Juniors igår och Pirlo ryktats till MLS i dagarna. Nästa deluppdrag blev att göra spelarprofiler på dessa tre spelare, och identifiera deras styrkor, deras svagheter samt vad de bidrar med i laget och på vilket sätt. Återigen skulle man inte bara ta objektiva data i beaktande utan även ta hänsyn till subjektiva värderingar. Ett sådant exempel kunde i vårt fall vara att vi förlorade flera ledartyper.

Slutligen skulle vi med hjälp av en databas bestående av spelare från de fem största europeiska ligorna identifiera tre potentiella ersättare för var och en av de spelare som vi tappat, med ett uttalat förstaval. Det hela skulle mynna ut i en PowerPoint-presentation på cirka 15 minuter som skulle presenteras för ”klubbledningen” (den redovisades inför tre andra grupper med samma uppdrag men för olika klubbar), där vi motiverade våra val med både data och subjektiva argument om varför just den här spelaren var rätt val. Det var tvunget att vara realistiska val som klubben faktiskt hade möjlighet att genomföra, vilket i vårt fall begränsade urvalet rejält eftersom Juve sällan värvar ordinarie spelare från de allra största klubbarna.

Återigen kan jag inte återge vilka spelare vi till slut rekommenderade, men i ärlighetens namn gjorde vi inget vidare jobb i den sista gruppen då energin minst sagt gick på sparlåga (det fanns även viss bakfylla hos ett par av de övriga gruppmedlemmarna), så Juves värvningsansvariga hade nog inte tagit några tips till sig från oss i vilket fall. En väldigt rolig uppgift i vilket fall, som tyvärr föll lite på att vi utnyttjade tiden dåligt och fick stressa lite emot slutet och inte hann lägga så mycket tid på att leverera en snygg presentation.

_________________________________________________________________________________________________

Utöver dessa fullproppade dagar var det även kvällsaktiviteter inplanerade. En kväll spelade vi 5 a-side turnering, en kväll bjöds det på ett pub-Quiz, men den absolut mest givande kvällsaktiviteten var den Q&A som levererades av tre olika analytiker som bjudits in, där en jobbade som ”Senior Opposition Analyst” för Manchester United och svarade direkt till Ryan Giggs, en jobbade med engelska a-landslaget tätt tillsammans med Gary Neville, och den sista jobbade för Huddersfield i Championship. De höll först varsitt föredrag på cirka 15 minuter, varpå det öppnades upp för frågor från publiken. Man fick tydlig insikt i hur det är att jobba som performance analyst och hur det kan skilja sig från att jobba i England eller Man Utd där budgeten är enorm men tidspressen ännu större periodvis, jämfört med Huddersfield där man valt en annan väg att arbeta som är mer åt ”Big Data” hållet, vilket fascinerar mig väldigt mycket då det känns som ett alternativ som borde locka exempelvis svenska klubbar med betydligt mer åtstramade budgetar än de europeiska jättarna. Detta inslag var genomgående otroligt uppskattat och man fick med sig flera bra lärdomar om man skulle vilja ge sig in i branschen.

_________________________________________________________________________________________________Sammantaget var det en otroligt intensiv vecka, den kändes stundtals väldigt lång då man var aktiv från morgon till kväll och hela tiden tänkte på fotboll på ett eller annat sätt. Det gav mig väldigt mycket sett till nya roliga människor och kontakter, samt stor insikt i den data som klubbarna får via Prozone och använder till vardags. Personligen hade jag kanske önskat än mer fokus på data och vilka siffror som faktiskt används och på vilket sätt istället för att lägga betänklig tid på presentationen av datan, men samtidigt är presentationen en väldigt stor del om man faktiskt ska jobba som performance analytiker vilket är den här kursens inriktning, så jag förstår att jag antagligen var en av de få som ville ha mer fokus på siffrorna. Är man en nörd så är man…..

Annonser

En tanke på “Fem dagar hos Prozone

  1. khalil skriver:

    hej
    hur mycket kostar kursen , hade du ett intyg på kursen.
    mvh

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: