Peak ålder – Top 5-ligornas åldersprofiler

Silly season är i full gång och det spekuleras hejvilt om vem som kommer att hamna var och för hur mycket. Om ett par månader kommer hela journalistkåren sitta med förstoringsglaset och utvärdera vilka övergångar som gick helt rätt och vilka som gick helt snett.

En faktor som framför allt fans och media, men även i viss mån klubbar (i mitt tycke) underskattar vid potentiella övergångar och utvärderingen av dessa är ålder. Generellt sett kostar yngre spelare mer än jämnbra äldre spelare, vilket är helt i sin ordning, men ibland tycks vissa klubbar ignorera åldern på spelaren i fråga och förblindas av namnet vilket leder till att man betalar en stor summa för en spelare som antagligen inte kommer att prestera på samma nivå under speciellt lång tid framöver.

I vilken ålder är då en spelare som bäst? Detta skiljer sig givetvis från spelare till spelare och från position till position, men ett enkelt sätt att följa den generella utvecklingskurvan för en generisk spelare på den högsta nivån är att titta på speltid och hur den fördelas över olika åldrar.

För att åskådliggöra min poäng kommer här en graf över hur speltiden fördelats över spelarnas ålder i de fem stora europeiska ligorna den gångna säsongen:

ageVSminutes1415.JPG

Vi ser en stadig ökning i speltid upp till 25 års ålder, varefter merparten av speltid fördelas över spelare mellan 25-28 år gamla. Därefter ser vi en tydlig minskning i speltid för varje adderat år i ålder vilket sannolikt är en kombination av att de äldre spelarna anses för dåliga och därmed bänkas eller säljs till lägre divisioner, samt att de med åldern är mer skadebenägna och inte kapabla att spela lika många minuter som en spelare i peak-åldern.

_________________________________________________________________________________________________

Olika ligor har olika åldersprofiler. Nedan följer exakt samma graf som ovan, men nu med varje liga utbruten var för sig.

ageVsMins1415bun ageVsMins1415PL

ageVsMins1415lal ageVsMins1415lg1 ageVsMins1415sra

I stora drag är fyra av de fem ligorna lika varandra, med majoriteten av speltiden fördelad i kring de åldrar som tidigare identifierats som ”peak”-åldern, runt 25-28 år. Det stora undantaget är Serie A, där spelare i denna ålder inte alls utgör merparten av speltiden på samma sätt som i de övriga ligorna. Istället har man en mycket mer plan fördelning där äldre spelare tycks klara sig betydligt längre och tilldelas mer speltid längre upp i åldrarna.

over30

Den betydande skillnaden i speltid som tilldelas äldre spelare kan antagligen till viss del härledas till att den italienska ligan generellt sett spelas i ett lägre tempo än övriga ligor och att äldre spelare som i viss utsträckning tappat sin snabbhet kan överleva längre på grund av detta (se tidigare inlägg om skillnader och likheter mellan de fem ligorna HÄR). Men sannolikt finns också en finansiell förklaring till varför Serie A:s åldersprofil ser markant annorlunda ut jämfört med främst Bundesliga, Premier League och La Liga.

Serie A har inte kunnat hävda sig finansiellt emot de största ligorna de senaste åren. Visst finns det något litet undantag, men generellt sett har italienska lag inte kunnat rikta in sig på de allra mest attraktiva spelarna på den europeiska marknaden. Istället har man fått nöja sig med spelare som antingen börjar närma sig den åldern då de inte längre kan anses som absoluta toppspelare i de absolut tuffaste ligorna, eller yngre spelare som ännu inte nått sin peak och befäst sin status som toppspelare på den absolut högsta nivån. Fernando Llorente (30), Lukas Podolski (30) och Fernando Torres (31) är några exempel på spelare som så sakteliga börjat sin tillbakagång och då valt att ”kliva ner” till Serie A.

Att Serie A inte kan hävda sig ekonomiskt leder också till att de klubbar från andra länder med större ekonomiska muskler enklare kan köpa spelare i peak-ålder från just Serie A, vilket ytterligare kan förklara bristen på spelare i den åldern i Serie A. Juan Cuadrado (27) har redan försvunnit och ryktena fortsätter att vara ihärdiga kring Pogba (22), Icardi (22) och Felipe Anderson (22). Dessa tre kommer antagligen inte spendera sina ”peak”-år i Serie A såvida de ekonomiska förutsättningarna inte ändras drastiskt.

Från tabellen ovan kan också noteras att Bundesliga är den liga som ger i särklass minst speltid till spelare över 30 år. Den tyska ligan spelas i ett frenetiskt tempo, med få lag som enbart sjunker djupt och försvarar. Denna fotboll ställer sannolikt högre fysiska krav på spelarna jämfört med övriga ligor där tempot är lägre och försvarsspelet djupare, vilket i sådana fall skulle kunna vara en förklaring till varför mindre speltid ges till äldre spelare i Bundesliga.

_________________________________________________________________________________________________

Slutligen en graf över allsvenskans åldersprofil för säsongen 2014:

speltidalls2014age

Även här syns en brist på speltid för spelare i peak-åldern, vilket kan antyda att spelare i den åldern överlag blir sålda och spenderar den här tiden av sin karriär på andra ställen än i allsvenskan. Istället ges mycket speltid till något yngre spelare då åldern 22-24 stod för en betydande del av speltiden i allsvenskan 2014.

Annonser
Taggad , , , , , , ,

2 tankar om “Peak ålder – Top 5-ligornas åldersprofiler

  1. […] Min subjektiva åsikt när jag börjar skriva detta inlägg är att Schweinsteiger är en bra mittfältare, men kanske inte längre den spelare i absoluta världsklass som en han en gång varit. De senaste åren har han varit mycket skadebenägen vilket lett till minskad speltid och han tycks ungefär följa den generella kurvan för speltid och ålder som jag skrev om för ett par dagar sedan i inlägget om peak-ålder och ligors åldersprofiler. […]

    Gilla

  2. […] sig med åren, vilket jag ägnade en del uppmärksamhet i ett par inlägg förra veckan angående Åldersprofiler & Peak Age samt Strikers i Manchester United. Den övergripande slutsatsen är att spelare i regel når sin […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: