Tillbakagång i praktiken – United behöver en striker

Igår skrev jag ett inlägg om olika ligors åldersprofiler och försökte med hjälp av speltid identifiera den ungefärliga åldern då en generisk spelare kan förväntas uppnå sin ”peak” som fotbollsspelare. Läs gärna det inlägget genom att klicka HÄR.

Idag ligger fokus på en enskild kategori spelare, nämligen anfallare. Som vi lärde oss i gårdagens inlägg såg fördelningen av speltid ut såhär för samtliga spelare i de fem största europeiska ligorna säsongen 14/15:

ageVSminutes1415.JPG Om vi blir lite mer specifika och enbart riktar in oss anfallarna, ser fördelningen för speltid under säsongen 14/15 i samma ligor ut enligt följande:

ageVsMins1415strikers

Fördelningen är i stora drag lik den för hela spelarpoolen,med samma tydliga minskning i speltid efter 28 års ålder, även om avtagandet i speltid inte är fullt lika tydlig för varje år som adderas för anfallare. Den tydligaste skillnaden mellan fördelningarna är att anfallare tycks tilldelas mer speltid i yngre åldrar (specifikt vid 21 års ålder i denna fördelning) än övriga positioner, även om vi heller inte ska dra alltför stora slutsatser av fördelningen från en enskild säsong då denna kan påverkas av ett fåtal specifika spelare som slår igenom tidigt.

Den generella trenden är sig lik. Mer och mer speltid upp till en viss ålder, och därefter mindre och mindre speltid. Hur ser det du åt ut i praktiken när en spelare påbörjar sin resa nedåt i kapacitet? Låt oss ta en titt på ett par talande exempel, med den gemensamma nämnaren att de samtliga representerade Manchester United under säsongen 14/15:

RvP

Grafen visar Robin van Persies sex senaste säsonger i Premier League. De tre längst till vänster visar de tre sista säsongerna i Arsenal, och de tre längst till höger visar tiden i Manchester United. De något högre staplarna visar van Persies skörd av NPG90, d.v.s. icke-straffmål per 90 minuters speltid. De lägre staplarna visar antal assists per 90 minuters speltid.

RvP är ett perfekt exempel på hur det kan se ut när en anfallare av yttersta världsklass för varje år blir lite lite sämre. Säsongerna 10/11 och 11/12 (vid 27 och 28 års ålder) är två sanslöst bra säsonger där RvP är direkt inblandad i 1.17 respektive 1.03 mål per match för sitt Arsenal. En intressant betraktelse är att säsongen 12/13, RvP:s första i United, som trots att den av de flesta ses som en ofantlig succé, poängmässigt var sämre än de två föregående säsongerna och att van Persies tillbakagång till synes hade inletts redan då. Onekligen var det så att van Persie hade en mycket stor del i Uniteds ligatitel, och att bidra med 0.92 mål eller assist per 90 minuter spel är även det ett riktigt bra facit, men trenden gick nedåt och så har det fortsatt, till att nå en nivå under 14/15 där RvP bidrog med 0.47 mål eller assist per 90 minuter spel. Fortfarande en hyfsad siffra, men långt ifrån de nivåer som holländarens lön motiverar.

_________________________________________________________________________________________________

På tal om löner. Monaco-lånet Radamel Falcao var så dyr i drift att ett år av hans tjänster åt upp i princip alla pengar som United fick vid försäljningen av Danny Welbeck till Arsenal. En av Englands mest lovande unga anfallare med flera år kvar på kontraktet byttes mot en f.d. världsklass-anfallare med ett nyopererat knä och som vi ser på grafen nedan, en redan vikande prestationskurva. Det är lätt att vara efterklok, men här fanns faktiskt möjligheter att vara lite klok även på förhand:

Falcao

Falcao var dominant i Porto. Han öste in mål och levererade även en hel del assists. Vid övergången till La Liga och Atletico Madrid sinade målskörden betänkligt, och assisten likaså. Faktum är att Falcao på den absolut högsta nivån (portugisiska ligan får ursäkta), aldrig nått upp till samma nivå som van Persie gjorde under sina glansdagar i Arsenal. Falcaos målsiffror genom åren har dopats något genom att han var straffskytt både i Porto och Atletico, men när dessa städas bort (som jag alltid gör) ser Falcao inte fullt lika fantastisk ut.

Det bör ändå poängteras att säsongerna i Atletico är riktigt, riktigt bra, men den mest intressanta noteringen för mig är att Falcaos säsong i Monaco. Colombianen lämnar La Liga för den betydligt lättare Ligue 1, där han dessutom spelar i ett lag med kraftigt talangövertag (James, Moutinho m.fl) gentemot i princip hela ligan (PSG undantaget), men trots detta sinar målskyttet och några assist levererar han överhuvudtaget inte. Lägg därtill att hans säsong får ett abrupt slut på grund av korsbandsskadan, och du har en mängd orosmoln på transferhimlen som man kan tycka att United borde lagt större vikt vid innan man genomförde vad som måste varit tidernas dyraste lån. Att Chelsea nu upprepar samma lån är minst sagt intressant.

Till Falcaos försvar skall dock sägas att hans säsong i United, när man justerar för den begränsade speltiden, inte var så poängmässigt usel som man kan tro. Totalt gjorde han 0.28 mål och 0.28 assist per 90 min spel, vilket innebär att han direkt bidrog till 0.56 mål per 90 minuters spel, att jämföra med van Persies notering på 0.47 för samma mått. Falcaos assist var förvisso en följd av ohållbart bra konvertering av hans lagkamrater, men samtidigt var hans egen målskörd långt sämre än vad man kan förvänta sig sett till de chanser han skapade sig (0.28 NPG90 vs 0.47 ExpG90), vilket sannolikt kommer att röra sig mot medelvärdet över tid och leda till fler mål för colombianen. (https://fotbollssiffror.wordpress.com/2015/05/27/premier-league-summering-sasongen-1415/). Falcao är inte en usel spelare på något sätt, men han är heller inte den världsklass-anfallare som han en gång bedömdes vara, och trenden på målfronten ser inte ljus ut. Åldern och skadorna har tagit ut sin rätt, precis som i fallet van Persie.

_________________________________________________________________________________________________

Slutligen har vi ”my captain” som van Gaal så gärna benämner honom. Wayne Rooney. 29 år fyllda, 30 innan året är slut. I fallet Wayne Rooney får vi även ta hänsyn till att han använts på många olika positioner genom åren, vilket givetvis påverkar poängskörden. Under säsongen 14/15 spenderade han långa perioder som en mer tillbakadragen innermittfältare, men likväl ser trenden inte speciellt upplyftande ut för oss United-fans:

Rooney

Rooney bidrog direkt, antingen via mål eller assist, säsongen 14/15 med 0.5 mål per 90 minuter spel. Bättre än både Falcao (marginellt) och van Persie, detta trots att han som nämnt ovan spenderade en hel del tid längre ner i planen. I skrivande stund är Rooney sannolikt Uniteds bästa forward, och han är dessutom två år yngre än van Persie. Louis van Gaal tycks hålla Rooney mycket högt, och han är med all säkerhet en given del i det lagpussel som van Gaal just nu försöker lägga inför säsongen 15/16. Det som talar emot Rooney är den negativa trenden i både mål och assists, samt det faktum att Rooney spelat en herrans massa fotboll. Han slog igenom tidigt i Everton och har sedan dess spelat hela säsonger non-stop, något som kan ta ut sin rätt på en spelares fysik (lex Fernando Torres), och Rooney är helt klart en spelare som är beroende av sin löpkapacitet.

Rooneys poäng-peak, säsongen 10/11, är sanslös. 1.01 NPG90+0.44Ass90 innebär ett direkt bidrag till hela 1.45 mål per 90 minuter spel. En säsong i yttersta världsklass av Rooney som tycks ha peakat relativt tidigt, vilket inte är helt oväntat med tanke på just den speltid han fick tidigt i sin karriär. Dels fick han tidigt rutin och blev van vid spel på den absolut högsta nivån, samtidigt som Rooneys fysiska tillbakagång så sakteliga drog igång tidigare än för många andra just på grund av den stora mängd speltid han tilldelades tidigt i karriären.

_________________________________________________________________________________________________

Här står då Manchester United idag, med två strikers som antingen passerat eller är på väg att nå 30 års ålder och således på väg utför i karriären, ett misslyckat lån man kanske aldrig borde genomfört, och därefter ett stort glapp ner till 19-åriga James Wilson som ännu är långt ifrån redo att axla rollen som förstaval i ett lag som jagar ligatiteln. Javier Hernandez finns också att tillgå efter ett poängmässigt lyckat lån i Real (svårbedömt), men honom verkar van Gaal inte värdera speciellt högt alls och med ett år kvar på kontraktet kommer han sannolikt att säljas till reapris. Offensiv mittfältskvalité finns det gott om, så kanske är en lösning att ge Rooney förtroendet som spets permanent, men sett till hans produktion de senaste åren och att han med tanke på ålderskurvan antagligen inte kommer att bli bättre såhär dags i karriären, torde en anfallare av absolut högsta kvalité stå högt på prioriteringslistan för van Gaal. Detsamma kan tyvärr sägas om både en mittback och en framtida ersättare till Michael Carrick, så än finns (förhoppningsvis) en hel del jobb kvar att göra för den goda Ed Woodward innan transferfönstret stänger.

Annonser
Taggad , , , , , ,

En tanke på “Tillbakagång i praktiken – United behöver en striker

  1. […] en del uppmärksamhet i ett par inlägg förra veckan angående Åldersprofiler & Peak Age samt Strikers i Manchester United. Den övergripande slutsatsen är att spelare i regel når sin peak någonstans kring åldrarna […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: