Schweinsteiger – Väl spenderade pengar?

Det var en aktiv dag för Manchester Uniteds transferansvariga igår. Matteo Darmian presenterades av Louis van Gaal som en bekräftad värvning med sedvanliga foton i matchtröja och träningsoverall, men detta hamnade helt i skymundan efter att Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummennigge på förmiddagen avslöjade att man hade nått en överenskommelse med Manchester United om försäljningen av Bastian Schweinsteiger, varpå United strax därefter bekräftade detsamma. Än är ingen läkarundersökning genomförd och detaljerna i det personliga kontraktet är ännu inte helt färdigslipade, men detta är bara formalia. Bastian Schweinsteiger kommer inom kort att presenteras som United-spelare och kommer med stor sannolikhet finnas med på försäsongsturnén i USA som inleds nästa vecka.

Min första reaktion var förvåning. Jag trodde dels inte att Bayern, mest av ren sentimentalitet, var speciellt intresserade av att sälja, och jag var heller inte helt övertygad om att United faktiskt var på jakt efter Schweinsteiger, de ivriga skriverierna till trots. Därefter har jag pendlat lite mellan att vara skeptisk till att vara rätt nöjd till att nu befinna mig i ett läge där jag inte riktigt vet vad jag ska tycka. Därför ska jag nu försöka bilda mig en uppfattning som jag faktiskt kan motivera för mig själv och andra genom att backa upp den med lite statistisk fakta som bas.

Min subjektiva åsikt när jag börjar skriva detta inlägg är att Schweinsteiger är en bra mittfältare, men kanske inte längre den spelare i absoluta världsklass som en han en gång varit. De senaste åren har han varit mycket skadebenägen vilket lett till minskad speltid och han tycks ungefär följa den generella kurvan för speltid och ålder som jag skrev om för ett par dagar sedan i inlägget om peak-ålder och ligors åldersprofiler.

Speltid/fysik

Twitter-signaturen @behnish publicerade denna graf över Schweinsteigers speltid sedan 18 års ålder, och den påminner i stora drag om grafen som visar speltid fördelad över ålder för de fem största europeiska ligorna:

schweinTime

ageVSminutes1415.JPG

Schweinsteigers trend i speltid ser definitivt inte positiv ut. Det finns givetvis ingen garanti för att Schweinsteiger kommer följa trenden exakt och vara tillgänglig för spel ännu mindre kommande säsong, det är givetvis en hel del varians inblandat i skadefrånvaro, likväl ska United vara glada om Schweinsteiger finns tillgänglig för spel 60% av tiden, en siffra han bara kommit upp i en gång de tre senaste säsongerna. Om vi dessutom tar i beaktande att Premier League består av 38 matcher istället för 34 som i Bundesliga, och klassas som en av de absolut tuffaste ligorna fysiskt kan man konstatera att slitaget på Scweinsteigers åldrande kropp antagligen inte kommer vara av lindrigare art än tidigare, snarare tvärtom.

_________________________________________________________________________________________________

På planen:

Det finns ett antal svårigheter i att bedöma Schweinsteigers nuvarande kvalité på fotbollsplanen, både subjektivt och i siffror. Problemet med den subjektiva bedömningen är hans namn och den status som detta medför. Schweinsteiger är en av de absolut mest framgångsrika spelarna i modern tysk fotboll både på klubb och landslagsnivå, och har tveklöst tillhört den absoluta världseliten på sin position. Det är många gånger svårt för det blotta ögat att upptäcka när en spelare så sakteliga börjar bli sämre, och det är speciellt svårt när spelaren är så väldekorerad och erkänd på den högsta nivån. Man håller gärna fast vid sin tidigare uppfattning om spelaren som väldigt bra, fram tills dess att det blir alldeles uppenbart att så länge inte är fallet. Vid det laget har spelaren i de flesta fall sakta blivit lite sämre under en längre tid, det är sällan en spelare går från världsklass till bänkspelare över en natt.

Problemet med att sätta siffror på Schweinsteigers kvalité är att han spelat på flera olika positioner och därför haft olika arbetsuppgifter. Vissa siffror kanske är viktigare för en defensiv mittfältare än för en offensiv sådan, och vice versa. Enligt Opta startade ”Schweini” tio matcher som central mittfältare, tre matcher som defensiv central mittfältare och två matcher som offensiv central mittfältare i årets bundesliga. Därutöver deltog han i fem matcher som avbytare, för dessa har jag ingen information om vilken av positionerna han spelade på när han väl kom in på plan. Säsongen 13/14 startade han (återigen enligt Opta) 12 matcher som defensiv central mittfältare och tio matcher som central mittfältare, och kom in från bänken vid ett tillfälle.

De här skillnaderna i hur mycket speltid spelaren i fråga spenderar på något olika positioner är värda att hålla i åtanke när man jämför spelarens siffror över flera säsonger som jag ämnar göra nedan, då arbetsuppgifterna spelaren har på planen kan påverka den statistiska profilen. Med den brasklappen avklarad är det dags att dyka ner i siffrorna:

schweinGI

Grafen ovan kommer från den tyska sidan Goalimpact.com. Goal Impact (Twitter: @goalimpact ) har byggt en algoritm som mäter en spelares bidrag till ett lags målskillnad per minut på planen. Ett högt värde innebär att en spelare har positiv påverkan på sitt lags målskillnad jämfört med när spelaren i fråga inte spelar.En genomsnittlig spelare i deras databas har ett värde på 100 vilket anses vara gränsen för att vara ”bra nog” för Bundesliga, en genomsnittlig bundesliga-spelare ligger runt 110 i ”GI-värde”. De absolut bästa spelarna i världen ligger på drygt 200.

Om vi tittar på Schweinsteigers graf är det enligt Goal Impact mycket riktigt så att han är på väg nedåt i karriären, men från en otroligt hög nivå på i yttersta världsklass, vilket innebär att han alltjämt ligger på en otroligt hög nivå, runt de 30 bästa spelarna i världen enligt deras topplista.

Goal Impact mäter som sagt hur stor influens en spelare har över sitt lags målskillnad, istället för att ta personlig statistik som mål, assist, skott, tacklingar etc. i beaktande, vilket får anses vara det vanligaste sättet att utvärdera spelare statistiskt, och det sätt jag använt mig av här på bloggen när jag försökt mig på spelaranalyser. Så blir fallet även denna gång. Grafen nedan visar Schweinsteigers poängproduktion per 90 spelade minuter för de sex senaste säsongerna (all data gäller från och med den här grafen enbart spel i Bundesliga):

schweinSC90

Schweinsteiger visar upp en positiv trend i poängproduktion, vilket förvånar mig något. Detta kan givetvis ha att göra med att han spenderat mindre tid som defensiv mittfältare med åren, allra helst efter Xabi Alonsos ankomst till klubben, men oavsett vilket så är det ett gott tecken. Vad gäller poängproduktionen, justerat för speltid, finns ännu inga orosmoln. Schweinsteigers poängproduktion är klart över genomsnittet för innermittfältare och om han skulle upprepa poängproduktionen från säsongen 14/15 (återigen justerat för speltid) skulle han tillhöra de absolut bästa poängplockarna (top 5%) för den positionen.

Mål och assist handlar mycket om varians. För att se huruvida den positiva trenden i poäng är en produkt av hög konvertering (ohållbart över tid) eller om de underliggande siffrorna backar upp ökningen i poäng kan vi titta på skott och ”key passes”, d.v.s. assisterade av skott.

schweinShCon

Ökningen i poäng vad gäller säsongen 14/15 kan förklaras av en ökning i de underliggande siffrorna, vilket är goda nyheter då detta innebär att poängproduktionen inte var en följd av ohållbart bra konvertering. Schweinsteiger bidrog direkt, antingen via att skjuta själv eller genom att assistera skott, till nästan 1.4 skott mer per 90 minuters spel under säsongen 14/15 jämfört med säsongen 13/14, en skillnad så stor att det får mig att än mer misstänka en mer offensiv roll än tidigare för Schweinsteiger, då dessa siffror varit relativt stabila och snarare på nedåtgående säsongerna dessförinnan. Fram tills säsongen 14/15 har produktionen av ”Key Passes” inte varit något att skryta över för ”Schweini”, men de 2.05 ”Key passes” han mäktade med per 90 minuters spel under 14/15 är klart bättre än innermittfältarnas genomsnitt. Den offensiva kvaliteten tycks alltjämt finnas kvar och i dessa siffror finns inga tecken på att han skulle vara på väg utför.

_________________________________________________________________________________________________

Låt oss då ta en titt på den defensiva biten av en mittfältares arbetsuppgifter. Dessa mått har också sina svagheter, dels för att de precis som de offensiva siffrorna kan påverkas av taktiska direktiv, men också för att det faktiskt kan vara svårt att veta vilka mått som faktiskt säger någonting om en spelares kvalitet. Är det exempelvis bra att genomföra många tacklingar, eller är det snarare ett tecken på brist på speluppfattning och positionsförmåga? Det sistnämnda är dock ett större problem när olika spelare ska jämföras med varandra. För vårt syfte, att jämföra Schweinsteiger med sig själv över flera säsonger, kan dessa mått vara användbara för att försöka tyda om det finns några trender att uppmärksamma.

schweinDef

Dessa defensiva siffror kan behöva lite förklaring och kan även behöva sättas i ett sammanhang för att förstås bäst. Den blåa linjen, Tackles90 innebär helt enkelt tacklingar (där utfallet är antingen bollvinst eller bollen ur spel) per 90 spelade minuter. Vi noterar att dramatiskt fall mellan säsongen 12/13-13/14, vilket skulle kunna tolkas som att Schweinsteigers fysik antingen börjar svikta, eller att han utvecklat en bättre förmåga att läsa spelet och därför inte behöver tackla lika ofta. En sista, och enligt mig troligare förklaring, är att detta har med Pep Guaridola att göra. Säsongen 13/14 var Bayerns första med Pep vid rodret, vilket innebar att Bayern gick från ett bollinnehav på cirka 60% under Heynckes till ett innehav på 66% säsongen 13/14 och smått otroliga 70% säsongen 14/15. Mer bollinnehav innebär färre möjligheter till tacklingar, eftersom en grundförutsättning för att en tackling ska kunna genomföras är att man inte har bollen.

”Dribbled past90” är siffran för hur många gånger en spelare misslyckas med en tackling och blir bortgjord, som vanligt per 90 minuters speltid. Ju lägre siffra desto bättre, men vi ser istället att den siffran ökat sakta men säkert i flera säsonger, detta trots ett markant ökat bollinnehav för laget under de två senaste säsongerna.

Interceptions90 är brytningar, men inte vilka brytningar som helst, utan endast de brytningar när en spelare medvetet rör sig in i en passnings bollbana och stjäl bollen. Det är alltså inte brytningar i dueller utan endast sådana där man läser spelet och läser vart en passning kommer att slås. Noteringen för säsongen 14/15 är i linje med alla säsonger utom säsongen 13/14, då Schweinsteiger levererade ovanligt få brytningar av detta slag. Detta skulle också kunna härledas till det ökade bollinnehavet om det inte vore för att noteringen under säsongen 14/15 faktiskt är ”Schweinis” näst högsta under dessa sex säsonger. Det kan vara så, som jag tidigare nämnt, att Schweinsteiger användes i en mer offensiv position under säsongen 14/15 än tidigare, en position som kan ha inneburit en mer aktiv del i presspelet för ”Schweini” än när han som defensiv mittfältare låg lägre och eventuellt inte var den som vann bollen mest. Detta skulle kunna förklara ökningen i tacklingar, brytningar och faktiskt även ökningen i ”Dribbled past” eftersom han i sådana fall skulle utsättas för fler situationer där man kan bli dribblad om så vore fallet. För att besvara den frågan tydligare skulle jag behövt se fler matcher med Bayern än jag gjorde under 14/15,

Precis samma resonemang kan användas vad gäller Fouls90, som är antalet frisparkar eller straffar spelaren drar på sig per 90 minuters spel. Från att ha varit på nedåtgående i flera år skjuter siffran upp till den näst högsta noteringen under dessa sex säsonger. Även detta skulle kunna härledas till en mer aggressiv press, men skulle också kunna vara en varningsklocka om att han börjar bli lite långsam och därför måste ta till ojusta metoder allt oftare. Lite mer kontext skulle behövas även här, men vi kan konstatera att ökningen i Fouls är betydligt större än ökningen i tacklingar, så det är sannolikt inte den typen av situationer som föranlett ökningen i antal frisparkar som Schweinsteiger drar på sig.

Det är svårt att dra några tydliga slutsatser av dessa defensiva siffror, och det är också därför jag oftast analyserar offensiva spelare. Det är helt enkelt lättare att veta vilka mått som faktiskt är positiva för dessa. Sammantaget är bilden ändå att de defensiva siffrorna inte riktigt håller samma klass som de offensiva, varken i råa siffror (vilket kan förklaras av att han spelar i ett lag som inte gör speciellt många defensiva aktioner p.g.a. sitt bollinnehav) eller sett till de trender som ses i siffrorna. Som jag nämnde tidigt i inlägget är det svårt att veta hur mycket av detta som påverkas av olika taktiska direktiv och hur mycket som faktiskt handlar om skillnader i spelarens prestation.

_________________________________________________________________________________________________

Passningsspel/Delaktighet

Till sist tänkte jag kort undersöka huruvida Schweinsteigers delaktighet i laget förblivit oförändrad med åren. För att göra det använder jag mig av måttet ”Pass Usage Rate”. Det måttet beräknas genom att dividera spelarens antal passningar per 90 minuters spel med lagets totala antal passningar per 90 minuters spel, för att se hur stor andel av lagets passningar som spelaren är inblandad i.

schweinUsage

Schweinsteigers delaktighet i passningsspelet har varit stabil mellan 13-14% ändra fram till den föregående säsongen då siffran föll under 12%. I den tuffa konkurrensen i Bayern tycks det vara så att han nu inte tillhör de absolut mest vitala delarna av laget, vilket rimmar väl med det faktum att Bayern faktiskt gick med på att sälja honom för en ganska blygsam summa. Han är alltjämt högst delaktig, men vi kan skönja en tendens till att Schweinsteiger inte längre på sin absoluta peak, vilket stämmer överens med såväl den allmäna uppfattningen som Goal Impacts graf tidigare i inlägget.

_________________________________________________________________________________________________

Slutsats:

Schweinsteigers siffror när han väl är på planen ser överlag inte ut att ha försämrats speciellt mycket. De defensiva siffrorna är svårbedömda, men vi kan åtminstone konstatera att det inte rör sig om några stora försämringar från när han var som allra bäst. Försämringarna i statistisk bemärkelse är än så länge små om ens existerande vad gäller den defensiva sidan, och rentav bättre vad gäller den offensiva biten. Om Schweinsteiger har tappat är det snarare i aspekter av spelet som är svåra att mäta med siffror, men min åsikt är nu den att Manchester United får en spelare som ännu håller väldigt hög kvalitet.

Nedsidan är helt klart åldern och framför allt skadebenägenheten. Olika spelare håller sin nivå olika lång tid, men generellt är det inte många spelare som håller absoluta världsklass när de närmar sig 32-33 års ålder. Schweinsteiger kommer att bli sämre med tiden, men hur snabbt den utvecklingen kommer att gå är omöjligt att säga. Han kommer sannolikt vara en betydligt sämre spelare när kontraktet går ut om tre säsonger än han är idag, men kan Schweinsteiger hålla sig skadefri bör United kunna få ut åtminstone en säsong av honom på riktigt hög nivå.

Även skador är självfallet omöjliga att förutse. Det vi kan se till är tidigare historik och trender i speltid vid olika åldrar samt för honom själv, och dessa ser inte speciellt ljusa ut för Schweinsteiger.

Övergångssumman är överkomlig (det rapporteras om cirka 15M£), men lönen desto högre. Totalt sett är det ingen rea-värvning, men ändå en klart hanterbar sådan med tanke på det löneutrymme som frigörs i och med att spelare som Robin van Persie, Nani m.fl kommer att försvinna från lönelistan till kommande säsong. Schweinsteiger är inte den framtida ersättaren för Michael Carrick, men han kommer säkerligen att bli en stor tillgång både för det spelmässiga men även i egenskap av ledare, något som saknades i truppen den föregående säsongen.

Jag ser det hela som en kalkylerad risk från Uniteds sida. I bästa fall håller sig ”Schweini” relativt skadefri och ger minst två högkvalitativa säsonger som hjälper United att återetablera sig som en titelkandidat. I värsta fall blir han en spelare som kommer in och spelar lite då och då och förhoppningsvis gör bra ifrån sig under åtminstone en eller två säsonger. Värvningen är långt ifrån en given home run (men vilken värvning är det å andra sidan?), men United är en av få klubbar som kan kosta på sig den här typen av värvningar utan att riskera ekonomin.

Jag var lite rädd att detta skulle vara en ny version av Falcao-värvningen från föregående säsong, men efter att ha synat siffrorna och vägt upp och nedsidor mot varandra har jag kommit fram till att jag tycker att det är en bra värvning. Jag är inte överväldigad, och min skepsis till att som storklubb värva spelare som passerat 30-strecket består, men den odiskutabla kvaliteten som Schweinsteiger besitter och bristen på mittfältsalternativ bakom Carrick, Herrera, Fellaini & Blind får mig ändå att luta åt det positiva hållet. Man är ju trots allt, i slutändan, bara ett hoppfullt fan.

Annonser
Taggad , , , ,

2 tankar om “Schweinsteiger – Väl spenderade pengar?

  1. […] två dagar. Idag tänkte jag dock inte ägna mig åt något av dessa nyförvärv (men läs gärna gårdagens inlägg om Bastian Schweinsteiger) utan istället rikta fokus mot La Liga och närmare bestämt mot […]

    Gilla

  2. […] jag tidigare i veckan skrev om Bastian Schweinsteigers övergång till Manchester United använde jag mig bland mycket annat av statistik över spelarens tacklingar och brytningar över […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: