Silly Season: Atletico Madrid

Transfersommaren 2015 rullar vidare och för ett Manchester United-fan är det glada dagar med tre offentliggjorda värvningar på två dagar. Idag tänkte jag dock inte ägna mig åt något av dessa nyförvärv (men läs gärna gårdagens inlägg om Bastian Schweinsteiger) utan istället rikta fokus mot La Liga och närmare bestämt mot Atletico Madrids aktivitet i transferfönstret hittills.

Alla transfersummor nedan är hämtade från Transfermarkt.com. De bör inte ses som exakta fakta men är sannolikt väldigt nära sanningen i de allra flesta fall.

Försäljningar:

När man utvärderar ett lags aktiviteter på transfermarknaden läggs ofta stort fokus på köpsidan, men att sälja vid rätt tidpunkt kan vara nog så viktigt eftersom dessa pengar många gånger återinvesteras i nya spelare. Att veta när rätt tid infunnit sig för att sälja en spelare är svårt, ja näst intill omöjligt att säga på förhand, och beror givetvis på vilka bud man får in. Likväl finns det vissa generella regler om hur en spelares karriär utvecklar sig med åren, vilket jag ägnade en del uppmärksamhet i ett par inlägg förra veckan angående Åldersprofiler & Peak Age samt Strikers i Manchester United. Den övergripande slutsatsen är att spelare i regel når sin peak någonstans kring åldrarna 25-29 och därefter så sakteliga påbörjar sin tillbakagång som fotbollsspelare. För mer läsning inom detta område rekommenderar jag Simon Gleaves (Twitter: @SimonGleave ) artiklar i ämnet, exempelvis den om Manchester City som finns att läsa HÄR.

Atleticos mest uppmärksammade försäljning, och även den som inbringat mest pengar är den av Arda Turan till Barcelona. Försäljningen av den 28-åriga turken ska ha inbringat 34M€ till klubben, men med mindre positiva följden att man ytterligare förstärker en av de två stora favoriterna till ligatiteln. Min spontana känsla är att Atletico inte aktivt ville sälja Arda, men att klubben lever i precis samma fotbollsvärld som alla andra, en värld där det är väldigt svårt att konkurrera när lag som Barcelona eller Real Madrid visar intresse för sina spelare. I slutändan har man trots allt lyckats få mycket bra betalt för en spelare som närmar sig den ålder då spelare normalt sett påbörjar sin tillbakagång. Totalt sett har man antagligen fått dra nytta av Ardas absolut bästa år, varpå man säljer honom vidare med en (icke inflationsjusterad) profit på drygt 20M€ nu när dessa år sannolikt till stor del ligger bakom Arda. En snabb överblick över några viktiga prestationsindikatorer visar att Ardas tillbakagång faktiskt redan kan vara i rullning då hans siffror för såväl skott, framspelningar till skott och dribblingar tycks vara på nedåtgående. Den här försäljningen ser för mig ut som en bra affär av Atletico.

ArdaSTATS

_________________________________________________________________________________________________

En annan profil som lämnat är den kroatiska anfallaren Mario Mandzukic vars sejour i klubben endast blev ett år lång. Mandzukic värvades förra sommaren för 22M€ från Bayern München, men har till synes inte vunnit Diego Simeones förtroende till fullo, vilket bevisas av det faktum att han endast spelat 56% av all tillgänglig speltid i La Liga trots minimala skadebekymmer. Nu väljer man att casha in 19M€ från Juventus för Mandzukic, som fyllde 29 i Maj och även han visar små tecken på tillbakagång:

MandzukicStats

Onekligen har man inte fått lika bra betalt för Mandzukic som för Arda Turan, men man lyckades få igen nästan hela beloppet som man betalade för ett år sedan för en spelare som tycks sakna tränarens förtroende och med stor sannolikhet har sina bästa år bakom sig. Man kan givetvis argumentera för att man aldrig borde köpt Mandzukic om man är glad att sälja honom redan efter ett år för en mindre summa än han köptes för, men samtidigt betalade man inte en enorm summa (i sammanhanget) för en anfallare som åtminstone jag ansåg tillhöra toppskiktet och som hade ett par finfina säsonger bakom sig, men helt enkelt inte passade in i Pep Guardiolas Bayern München. Varför han heller inte tycks passa in i Simeones Atletico är inte jag rätt person att svara på, men kanske har det med deras otroligt intensiva spelstil att göra.

_________________________________________________________________________________________________

Atletico har inte bara sålt offensiva spelare. Den brasilianske mittbacken Miranda har lämnat för Inter, vilket enligt Transfermarkt.com är ett lån men enligt all media och officiella kanaler är en renodlad övergång som sägs inbringa runt 15M€. Miranda, som fyller 31 senare i år, har fått se sig förpassad till bänken allt mer till förmån för supertalangen José Giménez, och stämmer det att man lyckats få 15M€ för en snart 31-årig bänkspelare är det svårt att klaga på den försäljningen.

På mittbackssidan har man även sålt belgaren Toby Alderweireld som efter en lyckad lånesejour i Southampton tilldrog sig intresse från flera håll. Att försäljningssumman är såpass låg som 16M€ för en etablerad 26-årig mittback trots att det är ett topplag i Premier League på köpsidan får anses som en liten besvikelse, även om det är högst osäkert huruvida Alderweireld hade kunnat utmana radarparet Godin/Jiménez om en plats i startelvan. Kanske ska det tilläggas att man hade kunnat få nöja sig med 8M€ för Alderweireld då Southampton sägs ha haft en utköpsklausul på just den summan som man var intresserade av att aktivera, vilket ställer summan 16M€ i annan dager.

Överlag har Atletico i min mening gjort sluga affärer på försäljningssidan då man, möjligtvis då med Alderweireld undantagen, fått bra betalt för spelare som passerat sin ”peak” och som sannolikt hade fått se sin roll i laget minskas för varje år som går framöver. Arda Turan var antagligen den spelare man helst ville behålla, men med tanke på summan man sålde honom för är det svårt att invända även mot den försäljningen.

_________________________________________________________________________________________________

Förvärv: 

På nyförvärvssidan har Atletico lyckats lägga beslag på ett otroligt intressant namn i form av anfallaren Luciano Vietto. Argentinaren kom till La Liga och Villareal för ett år sedan till en kostnad av 5.5M€ och stod för en väldigt imponerande debutsäsong med 12 mål på sina 17 framträdanden och 1895 minuters spel. När jag i våras undersökte de europeiska toppligornas hetaste unga spelare stod Vietto ut som ett av de absolut mest spännande namnen:

ypNPG901415ypExpG901415

När jag senare summerade La Liga-säsongen 14/15 dök Viettos namn upp än en gång, vilket vidare förstärker intrycket av hans fenomenala debutsäsong. Den håller mycket god kvalité även i jämförelse med den totala spelarpoolen, inte bara med juniorerna som i tabellerna ovan:

LaLnpg90

LaLExpg901415

Vietto är 21 år gammal och har därmed flera år kvar tills han ”ska” vara på sin absoluta topp sett till hur spelare normalt sett utvecklas, och då uppvisar han redan siffror som mäter sig med namn som Griezmann och Benzema, trots att han spelade i ett klart sämre Villareal. Potentialen är enorm och han har många fina år framför sig om allt går som planerat, varför övergångssumman på 20M€ känns klart motiverad, trots att den är nästan fyra gånger som Villareal betalade för endast et år sedan. Visst finns det risker med att värva unga spelare, i Viettos fall är bristen på erfarenhet av spel på högsta nivån en sådan, men även i de fall då Vietto misslyckas i Ateltico kommer man sannolikt kunna få helt ok betalt vid en eventuell försäljning då han fortfarande kommer vara ung och att potentialen finns där är alldeles solklart. Över tid tror jag att detta kan visa sig vara en riktigt bra värvning av Atletico.

_________________________________________________________________________________________________

Vietto är inte det enda heta framtidslöftet som Atletico har värvat. Från Monaco har man plockat in den 21-årige belgaren Yannick Ferreira-Carrasco, en yttermittfältare som fick sitt genombrott under den gångna säsongen. Jag ska erkänna att jag knappt sett honom spela överhuvudtaget, istället uppmärksammades jag på hans framfart när jag summerade årets Ligue 1-säsong i ett inlägg som går att läsa HÄR. Främst var det Ferreira-Carrascos assistskörd som imponerade, där placerade sig på sjunde plats i ligan (justerat för speltid) med sina 10 assist på 2800 spelade minuter (0.32 Ass90), men han bidrog även med sex mål (0.19 NPG90) vilket innebär att han totalt sett bidrog direkt till 0.51 mål per 90 spelade minuter, antingen via att assistera eller att göra målet själv. Belgarens poängproduktion är dessutom till stor del uppbackad av de underliggande siffrorna från Expected Goals-modellen, ett tecken på att produktionen troligtvis är repeterbar över tid och inte ett produkt av positiv varians i alltför stor utsträckning.

lig1ExpAss90

YFCexpg

Precis som Luciano Vietto har Ferreira-Carrasco många år kvar tills han ska vara som allra bäst, men redan under säsongen 14/15 var hans poängproduktion riktigt bra i Ligue 1. Riskerna är desamma som för Vietto: Det är svårt att förutse hur unga spelares utveckling kommer att te sig, och det kommer med all sannolikhet komma svackor. Omställningen från Ligue 1 till La Liga kan te sig problematisk, men råämnet är mycket spännande och med tanke på spelarens ringa ålder kommer han antingen ge många år åt klubben eller säljas vidare för en ansenlig peng. Prislappen på 20M€ känns även här befogad, och Atleticos man kan tveklöst tyda en strategi från Atleticos sida: Köp unga spelare med stor potential innan de blommat ut till fullo, och sälj äldre spelare som närmar sig 30 års ålder och därmed lämnar sina bästa år bakom sig om det går att få bra betalat för dessa. En rimlig och klok affärsstrategi för alla klubbar, men framför allt sådana som inte har råd att sprida pengar omkring sig till höger och vänster.

_________________________________________________________________________________________________

Det finns dock en transfer där man inte applicerar denna strategi, och det är i fallet med colombianska anfallaren Jackson Martinez som har värvats till en kostnad av 35M€. Detta är Atleticos (hittills) dyraste värvning för sommaren, och även den värvning som jag har mest invändningar emot, även om jag något motsägelsefullt anser att Martinez kanske är den absolut bästa spelaren av dessa tre nyförvärv just idag.

Invändningen har att göra med priset för överången i kombination med spelarens ålder. Martinez är 28 år gammal (29 i Oktober) och befinner sig således i slutet av det åldersspann där spelare generellt sett är som allra bäst. Mycket riktigt har han också varit en dominant spelare i Portugisiska Liga NOS under de tre säsongerna som han representerat Porto:

martinezNPG

Målskytte på absoluta elitnivåer och en assistskörd som till synes blir bättre för varje säsong. Jackson Martinez är tveklöst en stjärna i den portugisiska ligan med en poängskörd som få kan mäta sig med. För att se hur en poängskörd kan påverkas av att byta från den portugisiska ligan till spanska La Liga tänkte jag att vi ska kika närmre på en annan colombiansk anfallare som också dominerade i liga NOS och sedermera gjorde exakt samma övergång för ett antal år sedan, nämligen Radamel Falcao:

FalcaoSom synes var Falcaos poängproduktion i Porto (de blåa staplarna) även den spektakulärt bra, faktiskt något bättre än Martinez skörd. Övergången till den betydligt tuffare La Liga innebar en betydande sänkning i poäng, från att ha bidragit med runt 1 mål per 90 minuters spel (via mål eller assist) sjönk denna siffra till ungefär 0.7 mål per 90 minuters spel efter övergången till Atletico. Detta trots att Falcao fortfarande var relativt ung vid klubbytet, två år yngre än Martinez är i skrivande stund.

Om vi förväntar oss en liknande sänkning för Martinez skulle det innebära att han kommer att bidra med cirka 0.5-0.6 mål per 90 minuters spel, vilket även det är bra, men långt ifrån lika fantastiskt. Om vi dessutom lägger till det faktum att Martinez som tidigare nämnt är på väg att ändra den åldern då fotbollsspelare i regel börjar stagnera och du har anledningen till att jag anser att den här värvningen är något tveksam till det priset. Det faktum att Martinez redan är såpass gammal leder också till att man inte kan förvänta sig att få ut speciellt mycket pengar vid en eventuell försäljning i framtiden, något som illustreras av Robin van Persies försäljning till Fenerbache som sägs ha landat någonstans runt blygsamma 5M£.

Till Martinez fördel bör påpekas att han mig veterligen har en gynnsam historik vad gäller skador, vilket eventuellt kan innebära att hans kropp kommer att hålla längre än en slumpmässig spelare. Detta är dock en ren gissning, och i regel skulle jag ändå förlita mig på datan, och den säger att Martinez sannolikt inte har många år kvar på toppen av sin förmåga. Lägg därtill en eventuell svårighet med acklimatisering i en ny liga som onekligen är på en helt annan nivå än de ligor han tidigare spelat i, ett nytt oerhört intensivt spelsystem som bevisligen inte passar alla och alla de andra riskfaktorer som spelar in vid en övergång. Dessa risker finns givetvis även för de yngre nyförvärven, men dessa spelare är dels mycket billigare än Martinez, och dels är de köpta till större del på grund av deras ålder och potential. De är 21 år gamla, och måste inte nödvändigtvis leverera från dag 1 utan har lång tid på sig att hitta rätt och utvecklas. Martinez däremot är snart 29 år gammal och nästan dubbelt så dyr. Han är tveklöst köpt för att leverera omgående, för snart är det för sent för honom att göra det på den högsta nivån, varför jag bedömer risken i denna värvning betydligt större.

Med det sagt vill jag återigen poängtera att Martinez mycket väl kan komma att leverera en kanonsäsong i Atletico, och skulle jag tvingas spekulera i vilket av dessa tre nyförvärv som kommer att göra flest poäng kommande säsong skulle min gissning tveklöst falla på colombianen, men även om så blir fallet räcker inte det för att övertyga mig om att det är den bästa värvningen. För att avgöra hur bra en värvning är behöver man enligt mig både ta hänsyn till den totala kostnaden, spelarens prestation under hela sin tid i föreningen och de pengar man får tillbaka vid en eventuell försäljning. Av anledningarna som presenterats i inlägget tror jag därför att Martinez över tid kommer att visa sig vara den sämre av de tre värvningarna, mestadels på grund av att kommer kosta klubben stora pengar över relativt kort tid, medan Vietto och Ferreira-Carrasco kan skrivas av över en mycket längre tid och eventuellt säljas för stora pengar i framtiden om de utvecklas enligt förhoppningarna och förväntningarna.

_________________________________________________________________________________________________

Slutord:

Atletico Madrid har helt klart gjort flera intressanta affärer redan nu, och fler kan det säkerligen bli. Man har värvat yngre än man sålt, och tillskansat sig otroligt intressant potential till rimliga priser. I skrivande stund tycks även den uppskrivna talangen Oliver Torres återvända till föreningen efter ett säsongslångt lån i Porto, vilket adderar ännu en otroligt intressant ung anfallsförmåga till truppen. Med flexibla spelare som Griezmann, Koke och Ferreira-Carrasco har Simeone många olika alternativ och det känns för mig som inte följer Atletico mer noggrant än något annat La Liga-lag nästintill omöjligt att förutspå hur han kommer välja att formera laget när säsongen nalkas. De otroliga mängderna potential som finns i klubben bör betala sig över tid, antingen genom framgångar på planen eller via dyra försäljningar som stärker föreningens ekonomi, men värvningar i stil med den av Jackson Martinez är exakt den typen av värvningar som riskerar att urholka samma kassa.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: