Àngel Di Marìa – Flopp?

Bakgrund

Àngel Di Marìas sejour i Manchester United tycks bli en ettårig sådan. Än är inget officiellt, men efter att argentinaren allt mer frekvent kopplats ihop med en övergång till Paris Saint-Germain och därefter även ”missat” flyget som skulle ta honom till Uniteds försäsongsläger i USA känns övergången bara som en tidsfråga.

Efter en storartad säsong i Real Madrid 2013/2014 som kröntes med en suverän insats i Champions League-finalen och en VM-finalplats (som han missade på grund av skada) med Argentina stod Di Marìa på toppen av sin karriär. Detta räckte dock inte för Madrid-presidenten Florentino Pérez som, efter att ha värvat både Toni Kroos och James Rodrìguez, bestämde sig för att sälja Di Marìa till ett Manchester United, i desperat behov av förstärkningar, som tömde spargrisen och betalade 75 miljoner euro för Di Maria (enligt transfermarkt.com).

Argentinaren inledde strålande i United-tröjan och bidrog omgående med såväl mål som assist som räddade ett United vars lagmaskin hackade betänkligt under säsongsinledningen. Louis van Gaal var inte nöjd med lagets balans och provade flertalet olika uppställningar, där Di Marìa var en av de som fick prova flesta olika positioner, vissa mer bekanta för honom sedan tidigare än andra. Den innermittfältsroll i vilken han dominerade Champions League-finalen och inledde säsongen 14/15 så strålande, förbyttes mot såväl den bekanta rollen som yttermittfältare som till en mer obekant anfallsroll i ett tvåmanna-anfall i en 3-5-2 uppställning.

I samma veva som Di Marìa drog på sig en lättare skada började Uniteds spel helt plötsligt klicka. Man radade upp fina insatser emot toppkonkurreterna och när argentinaren återvände efter skada fick han i långa stunder se sig förpassad till bänken, till förmån för den tidigare bespottade Ashley Young som nu visade storform, då van Gaal var rädd att på nytt förlora den balans han så länge eftersökt och ny tyckt sig finna. På innermittfältet valdes både Ander Herrera och Marouane Fellaini framför Di Marìa, och när argentinaren väl fick hoppa in var den magiska formen från höstsäsongen inte längre närvarande. Di Marìa överarbetade var och varannan situation, och frustration var som allra tydligast när han drog på sig ett rött kort mot Arsenal i FA-cupen: först ett gult för filmning och sedan ytterligare ett för att ha ryckt tag i domaren Michael Oliver för att protestera mot det första gula kortet.

Det som under hösten såg så lovande ut såg framåt våren inte alls lika roligt ut, och ett inbrott i familjens hem utanför Manchester underlättade säkerligen inte saker det heller. När säsongen var färdigspelad hade den dyraste värvningen i brittisk fotbollshistoria spelat mindre än 50% av den tillgängliga speltiden och ansågs, främst med hänvisning till övergångssumman, som en stor flopp.

_________________________________________________________________________________________________

Siffror

Di Marìa kom till United efter en säsong som får anses som en av, om inte den, absolut bästa säsongen i argentinarens karriär. Förväntningarna var enorma, och med hjälp av lite siffror ämnar jag gräva i hur bra eller dålig Di Marìas säsong i den röda tröjan egentligen var, och förhoppningsvis även belysa vad argentinaren gjorde sämre i United jämfört med tiden i Real Madrid.

Om vi inledningsvis tittar på offensiv produktion, i form av mål och assist, så bidrog Di Marìa med 4 mål och hela 17 assist i sin sista säsong i Real-tröjan, detta på 2457 minuters spel. I United gjorde han 3 mål och 10 assist, men på endast 1642 minuters spel. Om vi justerar för speltiden och omvandlar måtten till ”per 90 spelade minuter” ser vi något överraskande att Di Marìas offensiva produktion var mer eller mindre oförändrad jämfört med succésäsongen i Real. Detta trots att han nu spelade i en betydligt sämre omgivning. Manchester United är ett bra lag, men samtidigt långt ifrån det Real Madrid bestående av Ronaldo, Bale, Benzema m.fl som vann CL-bucklan säsongen 13/14, varför Di Marìas offensiva siffror, justerade för speltid, får anses riktigt imponerande. Med hjälp av Expected Goals-modellen kan vi också se att även argentinarens underliggande chansskapande var på samma nivåer i United 14/15 som i Real 13/14, med ett litet tapp i förväntade assist men en liten ökning i förväntade mål.

diMariaNpg

Faktum är att om vi tittar på Di Marìas poängproduktion över hela perioden i Real och jämför med säsongen i United, så är säsongen i England poängmässigt starkare än två av fyra säsonger i Real-tröjan, trots att Di Marìa enbart användes som en offensiv ytter under tre av fyra säsonger hos Madrid-laget, i ett väldigt offensivt skickligt lag.

diMariaTrend

När vi tittar närmre på antalet assists samt ”Expected Assists”, ett mått som både tar hänsyn till antalet chanser en spelare skapar, men även kvalitén på de lägen som skapas, är det tydligt att Manchester United kommer att tappa den spelare som stor för överlägset flest assist och förväntade sådana.

UnitedExpAss90

Faktum är att Di Marìas assistskörd justerad för speltid tillhörde de absolut högsta i ligan, både vad gäller faktiskt utfall samt underliggande siffror:

ass90PL1415

expAssPL1415

Om Di Marìa varit en flopp i United-tröjan har det knappast med offensiv produktion att göra, då hans offensiva siffror 14/15 var ytterst marginellt sämre än succésäsongen 13/14 i Real Madrid, och tillhörde ligans absoluta toppskikt på assistsidan. Att som mittfältare bidra med över 0,7 mål eller assist per 90 spelade minuter är en riktigt stark siffra.

_________________________________________________________________________________________________

För att jämföra Di Marìas övriga siffror använder jag mig enbart av säsongen 2013/2014 från tiden i Real, eftersom det var först då han började användas frekvent i rollen som innermittfältare. Som tabellen nedan visar så användes Di Marìa ungefär lika mycket som innermittfältare i United 14/15 som i Real 13/14 om man inkluderar den speltid benämnd som AMC, d.v.s. offensiv innermittfältare. Notera att kategorin Sub är den speltid som spelaren fick som inhoppare, för vilken jag saknar mer specifik positionsinformation:

diMariaPositions

Vi kan både notera att argentinaren användes på fler positioner i United än i Real, men även att han fick väldigt lite speltid på högerkanten i United. Endast 12.6% av tillgänglig speltid spenderades till höger, att jämföra med 45,3% av tiden i Real Madrid i La Liga under säsongen 13/14. Istället spenderade han 15.7% till vänster, vilket han endast gjorde 3% av tiden i Real 13/14, och antagligen väldigt lite även säsongerna innan med tanke på Cristiano Ronaldos närvaro i laget. Lägg därtill över 15.3% speltid som forward, och det är lätt att förstå att Di Marìa stundtals kände sig lite vilsen på planen under van Gaal.

Vad säger då siffrorna? Tabellen nedan visar en uppsjö statistik från de två föregående säsongerna, samtliga mått justerade till ett ”per 90 spelade minuter”-format.

Observera att mått för tacklingar och brytningar ej justerats för bollinnehav då Real 13/14 och United 14/15 hade liknande siffror för bollinnehav.

diMariaStats

Det finns några markanta skillnader värda att notera, men först kan vi notera de låga noteringarna för lyckade passningar. Det är inte helt vanligt att spelare i något av storlagen visar upp passningsprocent under 80, men detta kan i Di Marìas fall förklaras av att han slår väldigt många inlägg (över 40% av Di Marìas framspelningar till avslut är inlägg), vilka givetvis har en betydligt högre svårighetsgrad än vanliga kortpassningar.

Antalet framspel till avslut, ”Key passes”, sjönk något i United, men detta förklaras av att United som lag endast sköt 13,5 skott per match under säsongen 14/15, medan Real Madrid anno 13/14 sköt hela 19,5 skott per match. Di Marìa stod således för en större andel av sitt lags ”Key passes” (21% vs 17%) i United än i Real.

Den skillnaden är än större vad gäller skott, där Di Marìa stod för över ett skott mer per match i United än i Real, som alltså sköt betydligt färre skott per match. Di Marìas bidrag i Uniteds offensiv är svårt att säga emot vid det här laget.

De negativa skillnaderna syns snarare i de defensiva siffrorna. Om detta är för att han spelade något mindre som central mittfältare i United, eller om han enkelt hade svårt att anpassa sig till den fysiska spelstilen i Premier League låter jag vara osagt, men faktum är att han lyckades med mindre än hälften så många tacklingar per 90 minuters spel under säsongen 14/15 jämfört med säsongen 13/14, och även något färre brytningar. Han blev dessutom av med bollen betydligt oftare i Premier League, 1,75 gånger per 90 minuter i PL vs 0,95 gånger per 90 minuter i La Liga.

På samma tema kan vi även se något mycket intressant, nämligen att Di María försökte sig på betydligt många fler dribblingar i United. Han lyckades förvisso med något fler dribblingar, men ökningen i misslyckade dribblingar är desto mer anmärkningsvärd då antalet sådana nästan dubblats jämfört med sista säsongen i Real. I Real lyckades argentinaren med ungefär lika många dribblingar som han misslyckades med, medan han i United misslyckades med betydligt fler än han lyckades med. Totalt sett försökte Di María sig på 5,98 dribblingar per 90 spelade minuter i United jämfört med 3,55 i Real säsongen 13/14.

Det finns (minst) två tolkningar av den informationen. Å ena sidan kan man argumentera att Di Marìas anfallskollegor inte alls bidrog med löpningar och rörelse på samma sätt som i Real vilket gav honom färre passningsalternativ, försatte honom i svåra lägen och därför tvingade honom dribbla mer i svårare lägen. Å andra sidan kan man hävda att Di Marìa helt enkelt nu var stjärnan i laget på ett helt annat sätt än han tidigare varit, då han i klubblaget befunnit sig i Ronaldos skugga och i landslaget agerat andrafiol bakom Lionel Messi, och att han därför fick betydligt mer ansvar för den offensiva produktionen, fick bollen oftare och därmed tilläts utmana mer, men att han helt enkelt inte lyckades med det uppdraget. Ökningen i skott skulle också kunna vara ett tecken på detta, så vill man vara elak skulle man kunna bygga en hypotes om att Di Marìa helt enkelt inte är den spelartyp som på egen hand avgör matcher som Ronaldo eller Messi, utan är beroende av kapabla medspelare.

_________________________________________________________________________________________________

Sammanfattning

I mina ögon hade inte Di Marìa någon floppsäsong. Han värvades efter en sagolik säsong i Real, och offensivt sett upprepade han samma magnifika siffror i United när han väl fick vara på planen. Han blev ett olyckligt offer i Louis van Gaals jakt efter en balanserad uppställning, men i mina ögon är han fortfarande en spelare av mycket hög kvalitet när han används på rätt sätt. Han är bevisligen ingen briljant dribblare, och även om han skjuter mycket är kvalitén på skott många gånger tvivelaktig. Spetskvaliteterna är istället framspelningar, omställningar och inlägg, där han tillhör den yttersta eliten. Personligen skulle jag mer än gärna behålla honom i United, då det känns som att det finns mycket sparkapital efter den svaga avslutningen på fjolårssäsongen. Det vore inte första gången en spelare behöver lite tid på sig för att acklimatisera sig till Premier League-spel.

Å andra sidan är Di Marìa 27 år gammal och har förmodligen inte så många år kvar på toppen av sin förmåga. Han ryktas vantrivas i England och bevisligen har van Gaal stora bekymmer med hur han ska få in Di Marìa i sitt system på bästa sätt. Med tanke på värvningarna av Schneiderlin och Schweinsteiger verkar han ha kommit fram till att det inte är på innermittfältet, där Di Marìa kanske varit som allra bäst i sin karriär. Lyckas man få bortåt 60-65 miljoner euro av PSG vid en försäljning för en spelare som aktivt vill lämna är det antagligen lika bra att slå till, men en sak är säker: Di Maria kommer ett lämna ett stort kreativt hål efter sig, som någon behöver fylla ut.

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: