Allsvenskan – Omgång 17

Det var ett nu ett bra tag sen sedan vi sist tittade på tabellen över faktiska vs förväntade poäng i allsvenskan samt de underliggande siffrorna för chanser skapade för och emot (senast var efter elva spelade omgångar).

När samtliga lag förutom Elfsborg och Gefle har spelat 17 matcher ser tabellen ut enligt följande:

allsOmg17

IFK Norrköping fortsätter att överraska oddssättarna med sina fina resultat och har nu tagit nästan 12 poäng mer än vad spelbolagen förväntat sig sett till matchoddsen på förhand. Bottentippade (åtminstone av mig) Gefle och Djurgården är de två lag som är närmast IFK Norrköping i överprestation sett till förväntningarna, men inget av dessa lag kommer i närheten av IFK. Janne Andersson ser ut som en stark kandidat till årets tränare hittills.

I botten ser det allra sämst ut för Örebro och Åtvidaberg som är det klarast underpresterande lagen sett till spelbolagens förväntningar.

Hur stämmer då lagens prestationer överens med de underliggande siffrorna? Tabellen nedan sorterar lagen efter SoTR, ett mått som korrelerar starkt med inspelade poäng över tid och mäter hur stor andel av skotten på mål ett lag tar i sina matcher.

allsOmg17SoTR

Bland de överpresterande lagen visade både IFK Norrköping och Djurgården upp starka underliggande siffror, i klass med (IFK Norrköping) eller rentav bättre (Djurgårdens) än serieledande IFK Göteborg. Gefle däremot, sett till dessa mått, ser ut som ett av de svagare lagen i serien, vilket man i princip gjort från seriens start. Även när fjolårssäsongen summerades var Gefle det lag som framstod som det absolut svagaste i allsvenskan sett till dessa mått, vilket också föranledde mig att förutspå deras degradering år 2015. Den beten ser, minst sagt, inget vidare ut i dagsläget.

I botten ser Örebro alltjämt illa behandlade ut av fru Fortuna med en PDO på under 90. De underliggande siffrorna är visserligen svagare än i inledningen av säsongen, men fortfarande markant starkare än såväl Gefle, Falkenberg och Åtvidaberg. Värt att notera i botten är också att Halmstad så sakteliga börjar röra sig uppåt i SoTR, förvisso från väldigt låga nivåer, och ännu noterar man inget skrämmande värde, men om trenden skulle fortsätta uppåt så kan man snart skönja lite ljus i nedflyttningstunneln för Janne Jönsson och hans mannar.

Illa behandlade av fru Fortuna får man också säga att såväl Hammarby som GIF Sundsvall blivit, där framför allt de förstnämnda visar upp betydligt starkare underliggande siffror än den faktiska tabellplaceringen vittnar om. Fortsätter man prestera spelmässigt på den nivå man hittills gjort i allsvenskan ska man inte behöva oroa sig överhuvudtaget om eventuell bottenstrid. Detsamma kan inte sägas om ”Giffarna” som visar upp betydligt svagare underliggande siffror och har betydligt färre inspelade poäng. Visst ser de starkare ut än flera av bottenkonkurrenterna, men Gefle lär man knappast komma ifatt och Halmstad tycka vara på uppgång. Kommer det månne stå mellan Falkenberg och ”Giffarna” om vilka som följer med Åtvidaberg ner i superettan?

Slutligen är det också värt att notera att Malmö och Elfsborg alltjämt är de två lag med absolut starkast skottsiffror, Malmös svaga poängform till trots. Mästarna har svikits av en sviktande PDO, medan IFK Göteborg tvärtom kan tacka just PDO:n för sin nuvarande tabellplacering. Med en tabell så jämn som den är i dagsläget och med så många lag med jämna skottsiffror i toppen, kommer variansen sannolikt spela en väldigt stor roll i att utse de slutgiltiga vinnarna och förlorarna i toppen, men mycket kommer att hinna hända på den fronten innan det hela ska avgöras framåt hösten. Allsvenskan är otroligt intressant för tillfället!

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: