Passningsnätverk

Sen en tid tillbaka producerar jag passningsnätverk efter de flesta Allsvenska matcher. Får ofta frågor om hur dessa fungerar, så jag tänkte att det är lika bra att skriva några rader om det. Först ett exempel på hur ett nätverk kan se ut:

1152363-homeTeam=AIK

Bilden ovan visar AIK:s passningsnätverk från derbyt mot Hammarby idag (17/4 2017).

Koden som tillverkar plotten använder sig av alla passningar fram till det att AIK gjorde sitt första byte (förutsatt att detta byte inte skedde under första halvlek, i sådana fall används data fram till nästa byte). Det finns flera anledningar att endast använda data fram till det första bytet. Dels brukar byten kunna leda till positionsförändringar vilket kan strula till tolkningen av plotten (se nedan angående positioner), och dels hinner de nyinkomna spelarna ofta inte skapa så många samband på relativt kort tid vilket kan ge en bild av att laget/spelaren varit mer ostrukturerat än vad som faktiskt varit fallet. Slutligen är det redan propfullt med information på dessa plottar, att addera ytterligare tre spelare med alla deras relationer till andra spelare skulle kunna göra plottarna betydligt mer svårtydda och generellt ge en sämre bild av hur laget faktiskt spelat.

En spelares position på planen bestäms av den GENOMSNITTLIGA positionen där denna spelare slagit passningar under den tid som används för plotten. Detta innebär att om en spelare byter kant från höger till vänster efter halva matchen kan det på plotten se ut som att han spelat centralt, även fast så inte är fallet. I plotten ovan finns inga sådana problem då AIK spelade med en oförändrad uppställning fram till det första bytet.

Storleken på en spelares prick bestäms av antalet lyckade passningar från den spelaren. AIK:s trebackslinje, wingbacks samt Kristoffer Olsson stod alltså för flest lyckade passningar under matchminut 1-73 i AIK under denna match.

Tjockleken på linjerna mellan olika spelare markerar antalet lyckade passningskombinationer mellan dessa spelare. Endast relationer med minst två lyckade passningar mellan spelarna i fråga visas på plotten.

På AIK:s plot ovan finns det gott om relationer mellan samtliga spelare utom anfallarna och då framför allt Krpic som inte var speciellt delaktig i passningsspelet överhuvudtaget. Vi kan jämföra med passningsnätverket för Hammarby där relationerna var betydligt färre.

1152363-awayTeam=Hammarby IF

Passningsnätverken är en sammanfattning av hur passningsspelet sett ut under en match. Givetvis berättar den långt ifrån allt för att analysera en match, men de ger oftast en bra bild över vilka som fört matchen samt vilka spelare som varit mest delaktiga och var dessa spelare huserat. Genom att analysera flera nätverk från ett och samma lag över längre tid kan man snabbt skapa sig en bild av vilka spelare och relationer som är viktiga för lagets passningsspel, vilket ofta är synonymt med lagets anfallsspel.

Annonser
Annonser
%d bloggare gillar detta: