Radar

Det var Ted Knutson ( @mixedknuts ), numera ”Head of player analysis” för FC Midtjylland och Brentford FC som introducerade radars för hobbyanalytiker. Genom att visualisera flera olika mått för en och samma spelare på en och samma gång får man en större helhetsbild av en spelares styrkor och svagheter. För olika positioner används olika mallar: mittbackar, ytterbackar, defensiva mittfältare och offensiva mittfältare+forwards har alla egna mallar, eftersom olika kvaliteter är olika intressant för olika positioner.

Är man allra längst ut under en kategori tillhör man topp 5% för just den kategorin i den ligan man spelar (på ett ungefär, den ursprungliga databasen är ett hopkok av de fem största europeiska ligorna), och har man ingen täckning alls tillhör man botten 5% i den kategorin.

Samtliga mått är omvandlade till formatet ”per 90 minuters spel”.

Generellt kan man säga att ju mer yta man täcker desto bättre, men samtidigt måste allting alltid sättas i kontext. En spelare kan spela i ett lag som nästan enbart attackerar eller försvarar, och kommer då givetvis sakna radaryta på den typen av aktioner som spelaren sällan gör.

För allsvenska spelare finns väldigt begränsad data att tillgå, såväl offensivt som defensivt. För dessa finns endast en gemensam mall som inte bör appliceras på defensiva spelare såvida det inte är deras offensiva styrkor man vill visualisera.

Nedan samlas samtliga radarbilder som publicerats på bloggen:

PierreBengtsson OscarWendt MarkusOlsson MartinOlssonViktorElm1314ViktorElm1415

MichyBatshuayiJamesMilnerStevanJovetic

Annonser

En tanke på “Radar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: